Top
Voorpagina Parool - Ajax-Feyenoord 8-2

18 september

Voorpagina Parool - Ajax-Feyenoord 8-2Je hebt van die data die direct een klein signaal geven, jaar in jaar uit. 18 maart, 13 mei, 24 mei, maar vooral 18 september. Zo ook vandaag, het regent alweer, de herfst is gevoelsmatig begonnen, evenals het voetbal. Vandaag maken we ons op voor een -hopelijk- historische wedstrijd tegen een stel geelhemden uit een Duitse industriestad. 29 jaar geleden maakten we ons op voor een wedstrijd tegen een stel geelhemden uit een Hollandse havenstad.

Je weet wel.

Ach, je kent die beelden wel. Een doorweekt Olympies, een sompige grasmat, heel veel van die ouderwetse gele regenpakken op de tribunes en een frivool spelend Ajax dat onder leiding van de lichtvoetige Jesper Olsen in no-time 3-0 voor staat tegen Feyenoord.

Feyenoord, die dat jaar kampioen zou worden, was een ploeg dat leunde op routine, maar ook de beschikking had over Gullit, Houtman en Cruijff. Een ploeg dus om rekening mee te houden, maar de Vlo had hier lak aan. Met z’n frivole speelstijl flitste hij door de Rotterdamse verdediging en liet keer op keer mannen als Wijnstekers en Troost met beide benen diep in de Amsterdamse klei staan. Ik meen me te herinneren dat ie zelfs Cruijff een keer poortte…

Drijfnat, maar zielsgelukkig liepen we na afloop het Stadionplein weer op en keken elkaar aan met een blik van trots en stiekem ook een beetje verbazing, 8-2? Tegen de aartsvijand?

Het is bijna 30 jaar geleden, maar ik zal het nooit, nooit, nooit meer vergeten!

Reageer

reacties