Top
AEX Ajax

AEX Ajax

AEX AjaxHet is jarenlang onderwerp van discussie, wat moet Ajax eigenlijk op de beurs? En inderdaad, de nadelen zijn legio; het opgehaalde geld is inmiddels verdampt en wat overbleef zijn een hoop starre bestuurvormen en andere eisen waar je je als ‘simpele’ voetbalclub liever niet aan wil houden. Want inderdaad, we zijn een voetbalclub, geen investeringsobject!

Afgelopen zaterdag stond er een groot artikel in de Telegraaf, waar een deskundige aan het woord werd gelaten om uit te leggen dat Ajax ‘best van de beurs kan‘. En de goede man zal ongetwijfeld een punt hebben en werd die middag -terwijl wij we ons opmaakten voor Ajax-FC Twente- ook regelmatig aangehaald door mijn vrienden aan de stamtafel. Het kan dus toch, kost helemaal niet zoveel en is het allerbeste wat onze club kan overkomen! Terug naar een echt voetbalclub, geen RvC, aandeelhoudersvergaderingen die maanden van te voren belegd moeten worden voordat ze zich überhaupt ergens over uit kunnen spreken, en ga zo maar door!

Maar we hadden zaterdag ook wat mensen aan tafel die het allemaal toch iets anders zagen, kan Ajax inderdaad wel zo makkelijk van de beurs? Moeten de huidige aandeelhouders, er staan 3,9 miljoen stuks uit, dan niet meewerken? Kunnen een paar niet hun kont tegen de krib gooien door te eisen dat ze hun ‘inleg’ terug willen? En gaat het dan alsnog niet behoorlijk in de papieren lopen?

We kwamen er niet uit, maar wij zijn ook geen experts, maar trokken toch wel tot de conclusie dat het misschien nét iets moeilijker ging worden dan door de Telegraaf geschetst. En dat juist die krant er mee kwam zorgde ook voor een hoop scepsis, want is dat niet de zoveelste move om het Plan Cruijff nu helemaal door te drukken? Dat plan, waar op zich niets mis mee is, heeft namelijk een achilleshiel; de macht van het Technisch Hart staat op de tocht zodra de huidige RvC een Algemeen Directeur aanstelt.

Zo’n directeur krijgt namelijk ‘teken bevoegdheid’ en kan in staat zijn om de huidige ingeslagen weg te frustreren of zelfs te blokkeren. Iets dat een groot aantal mensen bij Ajax niet wil, want de voetballers moeten het voor het zeggen hebben. Alleen zij weten hoe een voetbalclub richting succes te leiden is. Maar een beursgenoteerd bedrijf moet zich nou eenmaal aan een pakket eisen voldoen. Een RvC, aandeelhoudersvergaderingen en een directie.

Begrijp me goed, ik zie de verbeteringen bij Ajax ook doorsijpelen, we zijn al weer 2 jaar kampioen en de jeugdtalenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar ik vraag me wel eens af of dit niet allemaal terug te voeren is op het plan Cruijff. Misschien had Ajax wel de mazzel dat Frank de Boer op het juiste moment instapte, Ajax met hangen en wurgen kampioen maakte, het geluk had dat hij de jeugdopleiding kende en daar nu nog de vruchten van plukt.

Daarnaast kun je afvragen of het allemaal helemaal koosjer gaat, de manier waarop de Medische staf onder het Technisch Hart werd geschoven is bijvoorbeeld redelijk discutabel. Hoe kunnen voetballers bepalen welke diagnose gesteld moet worden bij een blessure? En wat gebeurt er als het onverhoopt misgaat? Stel dat Ajax vier wedstrijden op rij verliest en daarbij ook nog een paar zeperds in de Champions League oploopt, dan gaat het volk morren en begint het zagen aan stoelpoten.

En wie gaat er dan voor het Technisch Hart staan? Wie beoordeelt überhaupt of de ingeslagen weg de juiste is, of dat er misschien wel een kleine koerswijziging aan te pas moet komen om nóg beter te presteren?

Daarnaast betekent het terugtrekken van de beurs ook dat ‘we’ in één klap teruggaan naar jaren ’80, waar iedere transfer omgeven was door een hoop schimmigheid en de supporters ook geen enkele inspraak hadden. Persoonlijk vind ik die transparantie wel fijn. Buiten het feit dat het gewoon te veel kost om van die beurs te gaan.

De oplossing? Er moet sowieso een algemeen directeur komen, eentje die door alle (media)partijen gepruimd wordt en naast voetbalverstand ook sjoege heeft van marketing, medische- en fysiologische wetenschap, psychologie en die de rust bewaart als we storm tegen hebben.

En die man bestaat, ofschoon ik me afvraag of hij het aandurft…

Aanvulling: Inmiddels is er in het Financieel Dagblad een interview verschenen met Financieel directeur Jeroen Slop.

Aanvulling 2: En ook de Volkskrant doet een duit in het zakje. En ook de Aandeelhoudersbelangen Vereniging Ajax komt met een aantal opties.

Reageer

reacties