Top
Cruijff en Van Gaal

Ben ik nou zo slim?

Cruijff en Van Gaal“Of ben jij nou zo dom?” Wie kent ‘m niet, de beroemde, of eigenlijk beruchte, uitspraak van Louis van Gaal. Hij schreeuwde dit een journalist toe tijdens een persconferentie na een wedstrijd van Ajax, Nederland was geschokt en vele momenten als deze zouden volgen.

Bizar, want hoe vaak hebben we ook niet gehoord dat hij privé een zeer aimabel persoon was, met wie je hartelijk kon lachen. Van Gaal werd door de mannen uit z’n, inmiddels beroemde, kaartclubje altijd omschreven als een warme persoonlijkheid. En ook van andere kanten hoorde je dergelijke taal. Dus misschien was die omgang met de pers wel een afleidingsmanoeuvre om de aandacht op Van Gaal te richten en dus bij het team weg te houden. Mourinho, ze hebben ooit samengewerkt, bedient zich van dezelfde methode. Hij staat in alle schijnwerpers, maar z’n spelers blijven buiten schot.

Ik heb Van Gaal altijd gezien als een gedreven en strenge man, maar ook de beelden van een juichende en lachende Van Gaal op de training van Ajax, als een oefening helemaal tot in de puntjes perfect werd uitgevoerd, staan me nog helder voor de geest. In een TV optreden bij Sportpaleis De Jong raakte ik helemaal overtuigd van hem. Hij is niet alleen een perfectionist, maar staat open voor de dialoog en is niet vies van nieuwe ontwikkelingen en dus innovatie. Het masterplan dat hij ooit voor de KNVB schreef, en door Johan Derksen altijd werd afgedaan als een flutplan geschreven door een schoolmeester, wordt nu op vele handen gedragen.

Toen de vier leden van de RvC de kaart Van Gaal speelden kreeg ik dus een warm gevoel. Van Gaal zou wel eens de ideale Algemeen Directeur van Ajax kunnen zijn, iemand die het technisch hart perfect uit de wind zou kunnen houden als de resultaten even tegenvallen en een organisatie neerzet waar iedereen scherp is, maar uit de voeten kan. Bovendien liggen de plannen van Cruijff en Van Gaal vast niet hemelsbreed uit elkaar en twee volwassen mannen moeten hun problemen uit het verleden toch uit kunnen praten?

En natuurlijk was ik ook verbouwereerd door de laffe, achter de rug van Cruijff, actie van Ten Have c.s. Ik kon het me enerzijds wel een beetje voorstellen, na al het dwarsliggen van de verlosser, maar dan nog. Als Van Gaal op deze manier binnengehaald zou worden, dan zou hij tot in de lengte der dagen moeten vechten tegen een levensgroot vooroordeel. En of je dat moet willen, zelfs al ben je Van Gaal, vroeg ik me af.

Maar mijn gevoel zei me dat Van Gaal, toch niet echt dom, hier echt wel rekening mee had gehouden. Hij zou dit niet louter uit rancune doen, dan had hij net zo goed een paar jaar kunnen wachten om alsnog aan de slag te kunnen waarschijnlijk.

Hoe het nou precies is gegaan weet ik niet, Van Gaal hult zich in stilzwijgen, maar het begint er toch steeds meer op te lijken dat de bedenkers van deze tegencoup zich min of meer vergaloppeerd hebben. Ik kan het me nog steeds niet voorstellen, iemand als Ten Have die alle wetenschappelijke titels op gebied van veranderingsmanagement achter z’n naam heeft staan, Olfers die alle mazen van iedere wet kent, Römer, die weet hoe de media werkt en bijgestuurd kan worden en Davids die de taal van de kleedkamer en de straten van Amsterdam spreekt…

Hebben zij, samen met Louis van Gaal, die ook intelligent is en een meester is in het vooruitdenken en inschatten van het wedstrijdverloop, nou met z’n allen een totale verkeerde inschatting gemaakt?

Ben ik nou zo dom? Of waren ze echt niet slim?

Ik wacht in spanning op het antwoord van Louis van Gaal…

Reageer

reacties