Top
Daley Blind

Blinde rancune?

Daley BlindMijn vermoeden blijkt dus echt uit te gaan komen; Daley Blind is en blijft het slachtoffer van zijn achternaam. De jonge Ajacied die al sinds zijn jeugd bij Ajax speelt en in 2009 een contract sloot bij Ajax wordt bij een eventuele verlenging hiervan keer op keer aan het lijntje gehouden.

Hij is nu de enige basisspeler wiens contract komende zomer afloopt, waardoor de club het risico loopt dat de linksbeninge verdediger dan gratis de deur uit loopt. En terwijl Ajax zelfs nog een poging wilde doen om Miralem Sulejmani een nieuw contract te geven, werd Blind te verstaan gegeven dat er in december gepraat zou worden. Hij moest eerst maar eens laten zien dat hij echt in het eerste elftal hoort.

Sindsdien heeft Blind zich op opmerkelijke wijze in de kijker gespeeld, hij is een vaste waarde op de linksback positie, komt regelmatig mee naar voren, is dreigend, heeft een goede voorzet en zou, wat mij betreft, zomaar door kunnen groeien naar een positie centraal in de verdediging. Hetzelfde verhaal als z’n vader Danny, die na een paar jaar rechtsback in het hart van de verdediging terecht kwam naast Frank de Boer die eenzelfde weg bewandelde, alleen kwam hij van de linksback plek.

En natuurlijk is Blind niet de snelste, net als z’n vader en andere topverdedigers als De Boer en Ronald Koeman. Hier komt het gezegde van Willem van Hanegem prima van pas; ‘snelheid is niet belangrijk, je moet gewoon op tijd vertrekken’. En ook op andere technische vlakken kan Daley beter, maar hij heeft de afgelopen seizoenshelft laten zien dat hij keihard wil en kan werken, hij verzaakt nooit en geeft dus ook niet op.

Maar toch hebben de wijze heren van het Technisch Hart besloten hem nu geen nieuw contract te bieden, deze aanbieding is uitgesteld tot medio februari… Niet geheel toevallig precies het moment dat het winterse transferwindow weer dicht gaat en Blind dus eigenlijk gedwongen wordt om eieren voor z’n geld te kiezen. Want als hij nu niet naar een andere club gaat loopt hij het risico op de bank te belanden na de winterstop en kan hij het EK met Jong Oranje op z’n buik schrijven.

Nou verbaas ik me de laatste tijd wel meer om de werkwijze van voetbaldirecteur Overmars en z’n kompanen van het Technisch Hart, de keuze om een samenwerkingsverband met de Slowaakse club van Tscheu la Ling is ook zo’n vreemde actie. En in het aankopen van nieuwe spelers blijkt het vooral om de centen te draaien, hoe goedkoper hoe beter en als je bepalende spelers als Vurnon Anita kan verpatsen moet je het vooral doen, ook als daardoor alle cohesie uit het team verdwijnt, zeker nadat Vertonghen ook al weg ging.

Het gerucht dat Blind niet bij Ajax zou passen en minder is dan z’n concurreren Boilesen en Dijks geeft helemaal te denken. De arme Deen is nu al zolang geblesseerd, dat je je serieus af kan vragen of hij ooit nog op niveau terugkeert en Dijks is natuurlijk nog jong en druistig, een type waarvan er bij Ajax nu wel genoeg rondlopen.

Maar toch besluit men om te gokken op de jeugd en een vaste basisspeler te offeren. Ik ben natuurlijk geen expert, maar het riekt naar mismanagement, de continuïteit wordt de nek omgedraaid. En als het dat niet is, dan zit er wat anders achter, rancune misschien? Is Daley Blind inderdaad het slachtoffer van z’n achternaam en moet hij bloeden voor het feit dat z’n vader de kant van Van Gaal koos? Gelukkig had Danny Blind toen nog wel het Ajax-hart op de juiste plaats zitten door tijdig de contracten van een groot aantal jeugdspelers te verlengen, spelers die Ajax de komende tijd hard nodig zal hebben om de gaten te vullen van vertrokken spelers.

Er gaat overigens een gerucht dat Daley Blind een heel hoog contract heeft, dat hem door z’n vader werd aangeboden. Ik kan me dit niet voorstellen, ten eerste is Danny Blind iets te veel gentleman om zoiets te doen, daarnaast weet ik zeker dat zoiets nooit zou zijn geaccepteerd door Rik van de Boog die een jaar eerder al had besloten dat het salarishuis en bonussysteem bij Ajax drastisch op de schop moest. De mensen die roepen dat het belachelijk is dat zo’n ‘beginnend spelertje’ tonnen krijgt hebben sowieso boter op hun hoofd, moet je eens kijken wat beginnende leiders van het Technisch hart krijgen zonder dat ze ooit hebben bewezen het vak in hun vingers te hebben…

Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar ik hoop dat Daley Blind een mooie nieuwe club vind in de winterstop, hij is bij dit Ajax blijkbaar niet welkom. Hij kan dan bewijzen dat hij in een aantal jaar een vaste waarde is bij z’n nieuwe club (PSV?) en zelfs bij het Nederlands elftal. En Overmars? Die heeft keurig gedaan wat hem is ingefluisterd en verdient er misschien wel een paar ton mee voor de club.

Iedereen blij!?

Reageer

reacties