Top
Ontbrekende banieren in de Amsterdam ArenA

Huldigingen, banieren en shirts

Ontbrekende banieren in de Amsterdam ArenAAjax heeft besloten geen huldiging te organiseren indien zondag de finale van het KNVB bekertoernooi wordt gewonnen. Trainer Frank de Boer en de spelersgroep willen zich direct na de finale volledig focussen op het slot van de Eredivisie. Toen ik dit las was mijn eerste reactie, logisch; de winst in de bekerfinale, hoe zwaarbevochten dan ook, mag natuurlijk niet ten koste gaan van het winnen van de hoofdprijs. Maar mijn tweede reactie is compleet anders. Het zou namelijk wel getuigen van een prachtig staaltje Amsterdamse bluf (lees: gogme) als Ajax zich dezelfde avond nog laat huldigen door een uitzinnige menigte in de ArenA.

Aangezien de selectie de bekerwinst niet kan vieren zonder de fans die wél de moeite hebben genomen naar Rotterdam af te reizen en de ploeg naar een prachtige overwinning vol dramatiek en een slopende verlenging heeft geschreeuwd, vindt de huldiging plaats om half 12 ‘s avonds. Direct er na gaat de voltallige selectie de stad in om te genieten van een late-night supper in het Amstelhotel, waar de volgende ochtend ook een uitgebreide brunch wordt genoten, gevolgd door een rondvaart over de grachten. Aan het eind van de middag maken de spelers hun opwachting in een speciale uitzending op AT5 waarna de ploeg, inclusief familie aanschuiven bij een copieus diner in een sterrenrestaurant in Ouderkerk aan de Amstel.

Trainer de Boer geeft intussen het sein dat de selectie de komende drie dagen vrij zal zijn, om ‘het hoofd leeg te maken’, waarop een groot deel van de spelersgroep besluit om met elkaar een bezoek te brengen aan Disneyland Parijs. Bij terugkeer op het trainingsveld zal er op vrijdag een lichte uitlooptraining zijn, waarna op zaterdag een, voor iedereen toegankelijk, voetvolleytoernooi volgt. Inmiddels hebben de spelers van FC Twente met stijgende verbazing deze voorbereiding van hun directe concurrent gevolgd en vertelt Theo Janssen op TV dat ‘Ajax al weken als een drol speelde, maar nu maken ze het ons wel heel makkelijk’.

Bij de warming-up voor de kampioenswedstrijd worden de gevoelens van Janssen c.s. verder bevestigd als hun tegenstanders tijdens een rondo uitgebreid kletsen over vakantieplannen. Om drie minuten voor half drie lopen de Ajacieden fluitend het veld op, gevolgd door hoofdschuddende en licht schuimbekkende Tukkers. De scheidsrechter fluit voor het begin en Ajax vliegt uit de startblokken, speelt een totaal verrast Twente volledig van de mat en haalt eindelijk de derde ster!

Volkomen ontgoocheld verlaat FC Twente de ArenA, de ploeg die wél de hele week op scherp heeft getraind stond stijf van de spanning en heeft zich door het losbandige gedrag van de Amsterdammers een rad voor de ogen laten draaien. “Sain wai er tok weer iengetuind.” stamelt Preud d’homme nog terwijl hij een nieuwe doos tissues aan Theo Janssen geeft.

De ArenA trilt inmiddels van genot, bij de tweede goal van El Hamdaoui in de 88e minuut werd zelfs 3,2 op de schaal van Richter gemeten, en maakt zich op de huldiging…

Onderdeel van zo’n huldiging is dat de spelers gezamenlijk een nieuwe kampioensbanier ophijsen die wordt toegevoegd aan al die banieren die kampioenschappen en Europese- of Wereldbekers vertegenwoordigen. Ik hoop wel dat er iemand bij Ajax voor zorgt dat ze er dan ook allemaal hangen, want het valt me al maanden op dat de banier van de Champions League 1995 ontbreekt. Tijdens de laatste thuiswedstrijd waren er zelfs meerdere die ontbraken (foto)! Tenslotte nog dit, dat nieuwe uitshirt kan me nauwelijks bekoren, het nieuwe thuisshirt is een drama met die lelijke strepen en die Pipo de Clownkraag.

Maar het kan altijd erger, hebben jullie het nieuwe uitshirt van PSV gezien? Het komt allemaal goed!

Deze column werd eerder geplaatst op de website van de onafhankelijke AFCA Supportersclub

Reageer

reacties