Top
Johan Derksen in beter tijden

Johan Derksen klonen

Johan Derksen in beter tijdenAf en toe een wedstrijd op vrijdagavond spelen is helemaal niet verkeerd, je kan rechtstreeks van de ‘vrijmibo’ naar de ArenA om daar onder het genot van nog een biertje de wedstrijd te bekijken. De stemming op ons vak was dan ook opperbest en de wedstrijd deed de rest; attractief voetbal, gemiste kansen, een paar levensgevaarlijke counters, prachtige combinaties, fraaie kunststukjes, spectaculaire reddingen en geweldige goals.

We gingen dan ook met een uitermate tevreden gevoel de stad weer in en trokken de conclusie dat het team goed staat zo, er voldoende alternatieven op de bank zitten en dat die onwaarschijnlijke domme blunder van Vertonghen eigenlijk een zegen is, iedere scout van een gemiddelde Europese topclub zal zich wel een keer flink achter de oren gekrabd hebben toen onze Jan knullig de fout in ging en na een paar stappen ook besloot om geen poging te doen deze te herstellen waardoor de kampioen van volgend seizoen toch nog de spreekwoordelijke eer kon redden. Het ziet er kortom naar uit dat we goed op koers liggen en er geen spelers meer weggekocht worden de komende dagen.

De enige die misschien nog weggaat is El Hamdaoui, als hij tenminste geen absurde voorwaarden stelt aan de temperatuur van het bad, de geur van het gras, de afstand tussen parkeerplek en kleedkamer, zijn 13e, 14e en 15e maand, de keuze van de juiste wasverzachter voor z’n handdoek en het draaien van stadion waarbij de hoofdtribune op het oosten komt te liggen…

Met een tevreden gevoel werd ik zaterdag dan ook wakker om met stijgende verbazing de commentaren op het internet door te nemen. Het is de laatste tijd op mijn favoriete Ajax site, Ajax Netwerk, echt bizar om te lezen dat een groot aantal Ajax fans werkelijk overal commentaar op heeft. Zo las ik bijvoorbeeld dat iemand Vermeer verweet weer de nul niet gehouden te hebben; Alsof Kenneth er niet een paar prachtige ballen uit had weten te houden en na de blunder van Vertonghen iets te verwijten viel! Zo zijn er ook mensen die Siem de Jong een drama vinden terwijl ze hoogstwaarschijnlijk huilend van geluk voor de TV zaten op 15 mei toen dezelfde ‘prutser’ de 3-1 er in schoot.

Iedereen heeft natuurlijk recht op z’n eigen mening, maar de negativiteits-terreur is werkelijk schrijnend, er is werkelijk geen enkele speler die niet wordt afgezeken, iedere transfer is standaard te duur, elke verkochte speler is voor een schijntje weggedaan, we hebben nog minimaal 2 spitsen, een verdedigende middenvelder, een robuuste verdediger met opbouwende kwaliteiten en 3 inschuivende backs nodig. De nuance is vaak ver te zoeken, zeker als de discussie over de Cruijff revolutie gaat, het is blijkbaar volkomen normaal om je veilig achter je computer als een soort Johan Derksen kloon te gedragen en de meest wanstaltige uitspraken het internet op te slingeren.

En ja, ik hoef die shit niet te lezen, ik kan me beperken tot sites waar wel zinvolle dingen geschreven worden, waar mensen beseffen dat een speler nou eenmaal niet altijd top is, dat je af een toe ook een beetje geluk nodig hebt in een wedstrijd, dat de tegenstander altijd wel een paar kansen krijgt, dat spelers als Van der Wiel toch echt af en toe een paar weken rust nodig hebben na een zwaar seizoen, dat Sulejmani er ook niets aan kan doen dat er ooit een astronomisch bedrag voor ‘m is betaald, dat het aankoopbeleid tot nu toe meer dan uitstekend is geweest maar dat een speler niet altijd direct in het team past en dat de jeugdopleiding wel degelijk rendement oplevert en dat er geen club in de wereld is dat een volledig team heeft dat afkomstig is uit haar jeugd. Maar ik blijf hopen op het besef van mijn mede Ajacieden dat we er allemaal beter van worden als we onze club, spelers, bestuursleden en mede fans met voldoende respect behandelen en dat we aan één zeiksnor meer dan voldoende hebben.

Deze column werd eerder geplaatst op de website van de onafhankelijke AFCA Supportersclub

Reageer

reacties