Top
Amsterdam ArenA

Machtsmisbruik

Amsterdam ArenA“Meneer mag ik uw kaart en een identiteitsbewijs even zien?” Deze zin is er eentje die bij de Ajax thuiswedstrijden regelmatig gebezigd wordt door de dames, maar vooral heren ArenA medewerkers die het bloeddorstige, losgeslagen, gewelddadige rapalje dat zich Ajax-supporter noemt in het gareel moet houden.

Het zal heus terecht zijn dat een stiekem rokende ArenA bezoeker wordt aangesproken op zijn gedrag en natuurlijk mag je geen vuurwerk afsteken en moet je de aanwijzingen volgen van de ArenA stewards. Dat snap ik allemaal best, maar het valt me meer en meer op dat er tussen al die goedwillende ‘gastvrouwen en -heren’ ook een stel machtswellustelingen rondlopen die maar wat graag een rustige wedstrijd als Ajax-Roda JC opfleuren met wat misplaatst spierballenvertoon dat werkelijk kant noch wal slaat.

Gisteren overkwam het mij, ik stond in de rust van de wedstrijd een biertje te drinken toen ik een groepje stewards in de peiling kreeg die quasi populair deden en om onverklaarbare wijze hun blik op mij gericht hadden. Ik had blijkbaar de toorn des kwaads over me afgeroepen, hoewel ik me van geen enkel kwaad bewust was. Eentje van hen was me een aantal weken geleden al opgevallen, rode koontjes van opwinding, schichtig om zich heen kijkend liep dit jochie enorm belangrijk te doen naar z’n collega’s. De vorige keer dat ik ‘m zag hoorde ik hem al met z’n collega’s praten over het insluiten van een bezoeker op zijn teken…

Als een amateur gedragswetenschapper besloot ik op mijn beurt om de groep stewards ook maar eens in de gaten te houden terwijl ik op mijn telefoon bezig was om de ruststanden van andere wedstrijden te zien en een leuke grap op Twitter te plaatsen, en toen gebeurde het. Eén van hen kwam naar me toe en verordonneerde me subiet mijn toegangsbewijs en identitieit te tonen: “Dat staat in de reglementen, wij mogen daar om vragen. Waarom? Omdat u er van verdacht wordt foto’s van mij en m’n collega’s gemaakt te hebben.”

Volkomen verbouwereerd toonde ik de gevraagde zaken terwijl ik zei dat ik helemaal geen foto had gemaakt, waarop de goede man zei dat hem dat niets kon schelen, maar als ik de moed had om zo’n foto toch op internet te plaatsen ze wisten wie er achter zat. Ook vroeg hij om mijn telefoon, maar dat ging me te ver en weigerde deze af te geven en mijn privéleven met hem te delen.

Totaal geschokt ging ik weer op mijn stoel zitten, maar besloot even later toch verhaal te gaan halen. Ik eiste zijn naam en identiteitsbewijs, maar blijkbaar heb je dit recht als bezoeker van de ArenA niet, er kon er net een voornaam vanaf en ‘sector A dan weet iedereen wie ik ben.’ Ook Johan (laat ik een gefingeerde naam gebruiken) z’n leidinggevende was erg kortaf en besloot te zeggen dat Johan zelfs steward is bij uitwedstrijden en ik niet moest zeuren. Als ik geen foto’s plaats, dan hoeven zij mijn naam niet door te geven aan Ajax waarmee ik een eventueel stadionverbod zou ontlopen. Op mijn vraag of ze op Zuid en bij vak410 op de omloop ook zo bijdehand deden werd de man pissig en siste me toe dat ik beter op mijn plek kon gaan zitten voordat het volledig kon escaleren.

Nogmaals, ik snap het allemaal wel hoor, die jochies doen hun werk en hebben blijkbaar geleerd om streng en rechtvaardig te zijn, maar dit gedrag gaat me echt veel te ver! Ik betaal honderden euro’s per jaar om me in een soort voormalige DDR te moeten wentelen…

Er werd me overigens ook verteld dat als ik de euvele moed zou hebben hier een column aan te wijden de gevolgen geheel voor mijn rekening zullen zijn. De ArenA is de enige plek waar vrijheid van meningsuiting niet geldt? We zullen zien!

Tot zondag Johan!

Reageer

reacties