Skip to content
WK1974: Nederland-Argentinië

Rugnummer logica

De ware kenner heeft het allang gezien, deze foto is genomen op 26 juni 1974 in het Parkstadion van Gelsenkirchen tijdens de tweede ronde wedstrijd tussen Nederland en Argentinië. Je weet wel, die wedstrijd waarin Cruijff de score opende met een prachtige actie waarbij hij de Argentijnse keeper Carnevalli omspeelde.

Op zich niets bijzonders, want Cruijff scoorde wel vaker en Carnevalli kreeg er die wedstrijd nog drie om z’n oren. Maar beide spelers waren die dag ook nog eens de uitzondering op een historisch feit. Ze waren de enige spelers op het veld met een rugnummer dat ze eigenlijk niet hadden moeten hebben als de coaches van hun land consequent waren geweest.

Alfabetische volgorde rugnummers

Je kent het verhaal vast wel. Nederland, dat voor het eerst sinds 1938 weer eens op een WK speelde, moest van tevoren een lijst met 22 selectiespelers inleveren mét vaste rugnummers. Iets dat in die tijd nog geen gemeengoed was, want toen was het volkomen normaal dat de basisspelers met de nummers één tot en met elf op het veld verschenen. En omdat ze allemaal wat hadden, of omdat Michels geen zin had in gezeur, gaf hij ze op alfabetische volgorde van achternaam een nummer. Geels had 1, Haan 2, van Hanegem 3 enzovoorts.

De uitzondering was dus Cruijff, die Michels zover kreeg om hem met z’n ‘vaste’ nummer 14 te mogen laten spelen. Achteraf maar goed, want anders had Jopie met 1 gespeeld….

Maar ook de Argentijnen deelden hun selectie in volgens dit systeem, met uitzondering van de keepers, die kregen 1, 12 en 21 toegewezen. De toernooien er na maakten de Argentijnen zelfs voor hun keepers geen uitzondering meer. Want in 1978 waren de nummers puur op alfabet verdeeld, waardoor keeper Fillol dus met 8 speelde en topscorer Kempes met 10 (in plaats van 9).

Osvaldo Ardiles

Weer vier jaar later, tijdens het WK van 1982 in Spanje werd er slechts één uitzondering gemaakt; Diego Maradona zou eigenlijk het nummer 12 krijgen, maar kreeg coach César Luis Menotti zo gek dat hij mocht ruilen met Patricio Hérnandez (wie?) en zo zijn felbegeerde nummer 10 kreeg.

WK1982: Argentinië-Brazilie

Dat toernooi speelde Osvaldo Ardiles dus met het opzienbarende rugnummer 1, iets dat hem vier jaar eerder nog bespaard was gebleven. Toen had middenvelder en vaste bankzitter, Norberto Alonso deze twijfelachtige eer.

Vanaf het WK van 1986 was het verdelen van nummers op alfabet uit de mode geraakt en heeft de gemiddelde bondscoach soms handenvol werk om de heren het hun gewenste nummer te geven.

Inmiddels heeft de FIFA er ook een stokje voor gestoken en als eis gesteld dat de beoogde eerste keeper in de selectie het rugnummer 1 krijgt toegewezen. De twee andere keepers mogen dan kiezen uit 12, 22 of 23. En zo gaat er weer een stukje vrolijkheid tenonder… Diezelfde FIFA had  overigens aan het begin van deze eeuw al een stokje gestoken voor het plan van diezelfde Argentijnse voetbalbond om tijdens het WK van 2002 het rugnummer 10 niet langer te gebruiken, als eerbetoon aan Maradona.

Argentinie shirt 1982Als je trouwens een mooi retroshirt zoekt waar je een rugnummer naar keuze op kan laten zetten, probeer het dan eens bij TOFFS. Ze hebben een enorme sortering shirts mét nummer naar keuze…

Zeker weten dat je een hoop indruk maakt als je met dit shirt rondloopt en je dan kan vertellen dat het shirt van Osvaldo Ardiles is en ja, die speelde met rugnummer 1.

TOFFS is mijn favoriete online voetbalshirtproducent, ze leveren snel en zijn absoluut betrouwbaar.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Grappig dit zeg.. Weet wel dat spelers voorkeur nummers hebben maar dat er zo’n verhaal achter zit ..Fijn om je daar als coach mee bezig te moeten houden.
    De kans is idd groot dat van Gaal dit op zijn eigen recht toe recht aan manier heel snel op zal lossen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top