skip to Main Content
Ajax Toppers 2012-2013: Siem De Jong

Ajax Toppers 2012-2013: Siem de Jong

Siem de JongDe foto links zegt het allemaal, 15 mei 2011, Ajax-FC Twente. Siem de Jong loopt juichend weg nadat hij zojuist z’n tweede en Ajax’ derde goal heeft gescoord. De ArenA is in extase. Eindelijk is het 30e kampioenschap binnen!

Op die dag kregen we allemaal, in welk ‘kamp’ we ook bevonden, een plaatsvervangend orgasme toen Siem het spel van het -misschien wel- meest bevlogen Ajax ooit uitdrukte in doelpunten. We stonden te janken van geluk en Siem kon niet meer stuk!

Siem de Jong werd dat seizoen, na het vertrek van Suarez en Jol, in de spits geposteerd en deed het verrassend goed, scoorde in vele wedstrijden en werkte keihard. Siem was, ná El Hamdaoui, topscorer van de kampioen van Nederland. Het kon niet op.

Het seizoen er op kreeg Ajax er een heuse spits (Sigthorsson) bij en ging De Jong weer op het middenveld spelen. Hij miste in de eerste competitiewedstrijd op de Vijverberg een penalty en het opportunistische chagrijn begon op de fora; ‘De Jong kan er niks van’ was de teneur. Ajax moest de eerste helft van vorig seizoen duidelijk wennen aan het vertrek en de komst van enkele sleutelspelers; het begon pas ná de winterstop te lopen en uiteindelijk werd Ajax ‘gewoon’ weer kampioen in de thuiswedstrijd tegen VVV. Beide doelpunten van Siem de Jong, die daarmee de meeste goals van Ajax scoorde.

Dit seizoen werd een herhaling van zetten; Ajax heeft moeite met aanhaken in de eerste helft van het seizoen, het moest wederom wennen aan een paar mutaties in het basisteam maar komt na de winterstop op stoom en kan zondag kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Willem II. De topscorer tot nu toe? Siem de Jong…

En toch was er dit seizoen weer een hoop commentaar op De Jong; hij zou geen techniek hebben, niet hard genoeg werken, geen leider zijn, te lief zijn en meer van zulks…

Ik blijf het slecht trekken, dat opportunistische en kortzichtige supporters geklets, want heeft De Boer Siem de Jong aanvoerder gemaakt omdat hij ‘m zo aardig vindt? Nee! De Jong is waarschijnlijk één van de eerste namen die op het bord met de opstelling verschijnt.

Geen techniek? Onzin! Kijk dat filmpje op AT5 maar eens terug waar Siem, samen met Eriksen en Sigthorsson de warming-up van Messi en Alves even dunnetjes overdoet. Perfecte, functionele, techniek.

Geen werker? Belachelijk! De Jong klopt, veegt en zuigt. De manier waarop hij in de topper bij PSV laatst aanvoerder Van Bommel in de 40e minuut van de bal afzette was hartverwarmend. Hij speelde zich uitstekend vrij en bediende Fischer op maat, helaas kreeg de sympathieke Deen geen strafschop. (zie het filmpje hieronder, vanaf de 6e minuut).

Siem De Jong heeft nu in bijna 150 wedstrijden 49 doelpunten gescoord, speelde bijna alle wedstrijden van de eerste tot de laatste minuut mee, kreeg slechts 9 gele kaarten en geen enkele rode. Zijn passing, assists, wedstrijdinstelling, schoten op goal, betrouwbaarheid? Het is allemaal ruim voldoende. De Jong is -nu al- een meer dan waardevolle speler, waar iedere topclub een moord (of mega-donatie) voor zou doen.

Nee, het probleem met De Jong is waarschijnlijk z’n uitstraling. Hij komt te vriendelijk en te aardig over. Het type ‘ideale-schoonzoon’ waarmee ‘je de oorlog niet wint’ want ‘vroeger waren de schepen van hout en de mannen van ijzer’ en ‘hij werd in Zwitserland geboren, dat zegt al genoeg’. Het is niet snel goed in Nederland, maar schijn bedriegt…

Onlangs hoorde ik, uit zeer meest betrouwbare bron, dat De Jong gespot was in de Bubbles bij het Leidseplein. Siem was in kennelijke staat en stond, sigaret in de hand, biertje in de ander, te genieten van een avondje stappen.

Ik geloofde het eerst ook niet, Siem de Jong die rookt en drinkt? Het schijnt echt waar te zijn. Misschien had het een keer in het nieuws moeten komen dan hadden z’n criticasters hem ook meer als ‘type Jaap Stam’ gaan zien.

Maar misschien is het maar beter zo. We komen er allemaal wel achter als Siem de Jong inderdaad deze zomer de stap naar een Europese topclub maakt. Ik weet zeker dat we ‘m dan allemaal vreselijk gaan missen! Allemaal!

Dit artikel is deel van een serie columns geschreven door een aantal Ajax bloggers, waarin we ieder onze favoriete Ajacied van 2012-2013 belichten. Zie Ajax Netwerk  voor een overzicht

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Mooi. Ik vind het ook best tof dat Siem een soort eeuwig geheim blijft. Gewoon lekker zo’n beetje de beste beste zijn en toch in de luwte blijven. Mocht hij weggaan dan gaan we hem zeker missen.

  2. Goed verwoord Marcel! Siem is Supersiem! Zondag z´n 50e goal en dan mag dat mooi meteen op mijn nieuwste shirt. Ter ere van deze ´gewone´ topper!

  3. Ik ben het er helemaal mee eens. Siem is onmisbaar voor deze jonge ploeg en groeit nog ieder seizoen. Het ‘saaie’ imago dat deze jongen kenmerkt is in mijn ogen ook compleet verkeerd. Je zou hem beter kunnen omschrijven als professioneel, doordacht en gepassioneerd. Dat we weinig van Siem horen in de media is niet te wijten aan eventuele saaiheid, maar eerder te wijten aan het zeldzame verstand dat Siem kenmerkt in de gekke voetbalwereld.

  4. Siem is een beetje misbruikt door some Mede Ajax Cruijff Revo webstrijders…Siem & Daley werden somewhat als JOR symbool weggezet nogmaals misbruikt!
    Ik ben daar nooit van geweest, Siem specific 10qualities vielen zwaar op toen Pantelic de zoveelste Johan Derksen failinschatting bleek…Pantelic was toen erg goed…intelligente speler…komende Siem kon scoren en assisten dat het een lieve lust was.

    Siem als 9 , kwas er altijd gecharmeerd van…belangrijk zijn when it truly matters…hij weet waar hij op 10 & 9 moet zijn en waarom…telkens trok ik ie zijn basisnivo & techniek omhoog, een ware sportman!

    Siem kan BVB Spurs Bayern ManU Arsenal nivo aan…Valencia ook wel…zelfs bij Barca zie ik hem aantikken en zich handhaven..omdat ie uit het juiste positieve hout is gesneden…true sportnest!

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: