skip to Main Content
Ben Ik Nou Zo Slim?

Ben ik nou zo slim?

Cruijff en Van Gaal“Of ben jij nou zo dom?” Wie kent ‘m niet, de beroemde, of eigenlijk beruchte, uitspraak van Louis van Gaal. Hij schreeuwde dit een journalist toe tijdens een persconferentie na een wedstrijd van Ajax, Nederland was geschokt en vele momenten als deze zouden volgen.

Bizar, want hoe vaak hebben we ook niet gehoord dat hij privé een zeer aimabel persoon was, met wie je hartelijk kon lachen. Van Gaal werd door de mannen uit z’n, inmiddels beroemde, kaartclubje altijd omschreven als een warme persoonlijkheid. En ook van andere kanten hoorde je dergelijke taal. Dus misschien was die omgang met de pers wel een afleidingsmanoeuvre om de aandacht op Van Gaal te richten en dus bij het team weg te houden. Mourinho, ze hebben ooit samengewerkt, bedient zich van dezelfde methode. Hij staat in alle schijnwerpers, maar z’n spelers blijven buiten schot.

Ik heb Van Gaal altijd gezien als een gedreven en strenge man, maar ook de beelden van een juichende en lachende Van Gaal op de training van Ajax, als een oefening helemaal tot in de puntjes perfect werd uitgevoerd, staan me nog helder voor de geest. In een TV optreden bij Sportpaleis De Jong raakte ik helemaal overtuigd van hem. Hij is niet alleen een perfectionist, maar staat open voor de dialoog en is niet vies van nieuwe ontwikkelingen en dus innovatie. Het masterplan dat hij ooit voor de KNVB schreef, en door Johan Derksen altijd werd afgedaan als een flutplan geschreven door een schoolmeester, wordt nu op vele handen gedragen.

Toen de vier leden van de RvC de kaart Van Gaal speelden kreeg ik dus een warm gevoel. Van Gaal zou wel eens de ideale Algemeen Directeur van Ajax kunnen zijn, iemand die het technisch hart perfect uit de wind zou kunnen houden als de resultaten even tegenvallen en een organisatie neerzet waar iedereen scherp is, maar uit de voeten kan. Bovendien liggen de plannen van Cruijff en Van Gaal vast niet hemelsbreed uit elkaar en twee volwassen mannen moeten hun problemen uit het verleden toch uit kunnen praten?

En natuurlijk was ik ook verbouwereerd door de laffe, achter de rug van Cruijff, actie van Ten Have c.s. Ik kon het me enerzijds wel een beetje voorstellen, na al het dwarsliggen van de verlosser, maar dan nog. Als Van Gaal op deze manier binnengehaald zou worden, dan zou hij tot in de lengte der dagen moeten vechten tegen een levensgroot vooroordeel. En of je dat moet willen, zelfs al ben je Van Gaal, vroeg ik me af.

Maar mijn gevoel zei me dat Van Gaal, toch niet echt dom, hier echt wel rekening mee had gehouden. Hij zou dit niet louter uit rancune doen, dan had hij net zo goed een paar jaar kunnen wachten om alsnog aan de slag te kunnen waarschijnlijk.

Hoe het nou precies is gegaan weet ik niet, Van Gaal hult zich in stilzwijgen, maar het begint er toch steeds meer op te lijken dat de bedenkers van deze tegencoup zich min of meer vergaloppeerd hebben. Ik kan het me nog steeds niet voorstellen, iemand als Ten Have die alle wetenschappelijke titels op gebied van veranderingsmanagement achter z’n naam heeft staan, Olfers die alle mazen van iedere wet kent, Römer, die weet hoe de media werkt en bijgestuurd kan worden en Davids die de taal van de kleedkamer en de straten van Amsterdam spreekt…

Hebben zij, samen met Louis van Gaal, die ook intelligent is en een meester is in het vooruitdenken en inschatten van het wedstrijdverloop, nou met z’n allen een totale verkeerde inschatting gemaakt?

Ben ik nou zo dom? Of waren ze echt niet slim?

Ik wacht in spanning op het antwoord van Louis van Gaal…

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Nee hoor niemand is hierin dom. Eerder berekend en denkend nu heb ik je.Ten H ave en zijn criminelen clubje om hun mede commissaris voor goed een hak te zetten.En meneer Van Gaal zijn lang gekoesterde wens om Johan nu eens voorgoed uit te schakelen.Al deze mensen dachten dus dat al die honderdduizenden mensen dommer waren.Maar ja dat viel toch even tegen.Zoveel mensen in enen tegen je die wel normen en waarden mee hadden gekregen in hun opvoeding.En dan vooral fatsoensnormen wat al die ellebogen werkers even waren vergeten.En dan met een staal gezicht tegen de pers zeggen wij werken integer. Het eindresultaat is bekend.Lang leven onze mooie club met een toekomst waar weer perspectief in zit dankzij de standvastigheid van Johan met zijn medewerkers.

 2. Top column, deel geheel die mening. Kan ook echt niet geloven dat dat de waarheid is. Zo knullig kunnen ze toch echt niet zijn met z’n allen.

 3. Het was inderdaad wel absurd dom… en jammer, want anders waren we mooi van dat door midel van de Telegraaf rotzooi makende ellendige mannetje uit Barcelona afgeweest.

 4. Ik zou het hele verhaal wel eens willen horen. Ooit. Wat me vooral nu opvalt is dat de reguliere supportersgroepen claimen namens alle supporters te spreken. Door die claim neer te leggen durven maar weinig mensen aan te geven anders te denken, laat staan Cruijff veroordelen. De stilte onder andersdenkenden is ontstaan doordat er een sfeer is ontstaan van “je bent voor Cruijff want anders ben je dus tegen Ajax”. Het is een schande dat supporters doodleuk achter iemand aan lopen omdat hij een icoon van de club is. De stilte vanuit supportersverenigingen over Cruijff z’n job in Mexico is veelzeggend. Terwijl elk normaal denkend mens dit ziet als een belediging voor Ajax blijft het stil. Terwijl ik als enorme Ajax liefhebber van mening ben dat hij eerst maar eens hier in Mokum moet laten zien wat hij allemaal zegt. Wat een gotspe!

 5. Lijkt mij één van de meest heldere, respectvolle kijk op het geheel.
  Wordt tijd dat iemand met verstand en Gogbe die tent gaat runnen bij Ajax.
  Jij hebt toch wel wat tijd over Marcel? Naast het schrijven dan.

 6. Dus als ik het goed begrijp hebben we liever te maken met de integere heer ten Have en zijn kornuiten.Die bewust in besluitvormen een collega passeren. Die in de ochtend om tien uur beslissen dat er die middag een vergadering is zonder agenda over de onderwerpen.Daarbij ook nog wetende dat die persoon in Barcelona woont.Dat zijn de normen en waarden van mensen die onze club moeten besturen .Daarbij ook wetende dat met de benoeming van de heer van Gaal het een en ander zou gaan schuren.Daarom was die benoeming ook stiekem gegaan aldus de woorden van meneer ten Have.Dan heb ik liever te maken met mensen die door hun onwetendheid de fout wel eens in gaan.De hooggewaardeerde heer ten Have kan met zijn idee over integer zijn en hoe je omgaat met je medemens(Ling) niet in de schaduw staan van dat akelige mannetje uit Barcelona.Geef mij maar mensen die iets midden in je gezicht durven zeggen en niet het soort woelratten wat nu gelukkig de wacht is aangezegd.

  1. Dus je heb kritiek op Ten Have, terecht, maar hebt het ook over dat ‘akelige mannetje’ uit Barcelona? Ik ben je even kwijt Harry. Maar begrijp me goed, ik heb duidelijk gezegd dat ik die achter de rug actie ook niet vind kunnen. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat er sinds het begin al de nodige smerige acties en belachelijke uitspraken zijn gedaan. En dan doel ik op beide ‘kampen’…

   En als je ziet wat daar het resultaat van is… Zelfs de fans onderling maken elkaar nu voor rotte vis uit.

 7. Het is en blijft eeuwig zonde dat twee van zulke vakmannen met een visie die op grote lijnen sterk overeenkomstig is, niet kunnen samenwerken. Maar dan is het goed dat er een keuze gemaakt wordt, want gekunselde samenwerkingen mislukken eigenlijk altijd.

  En of het Cruijff lukt om Ajax weer daar te brengen waar het hoort (of is het: waar we graag willen) is afwachten. (Er leiden meer wegen naar Rome). Wel is duidelijk te constateren dat er in de jeugdopleiding een heleboel verbetert kan worden en dat Feyenoord ons daarin inmiddels al een aantal jaren voorbij gestreeft.
  Het paradepaardje van Ajax kan wel een flinke oppoetsbeurt gebruiken.

 8. Het zou fijn zijn zoals ik aangeef waarom ik de kliek van ten Have niet pruim dat ook gedaan word waarom Johan dan dat akelige mannetje uit Barcelona is. Hij heeft toch niet zo een smerig spelletje gespeeld. Hij maakt fouten zoals we allemaal doen in het leven. Maar dat is wat anders dan het achterbakse gedrag van de heer Ten Have en van Gaal en zijn kornuiten.Een aardig voorbeeld daarvan is de heer Sturkenboom met zijn achterlijke gedrag als een olifant door de toekomst.Ik ben 65 jaar heb een hoop meegemaakt in mijn leven maar nooit van mijn leven heb ik mij verlaagt om zo met je medemens om te gaan als dat zogenaamde integere spul. Sorry maar daar kan ik nu nog steeds ontzettend kwaad over worden.

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: