skip to Main Content
Blessurestatistieken

Blessurestatistieken

Sulejmani verlaat geblesseerd het veld‘Piep-piep’ SMS: ‘Gefeliciteerd, Sulejmani de rest van het seizoen uitgeschakeld. Lucky Ajax!’ Leuk hoor, van die vrienden die voor Feyenoord zijn en dit soort narigheid sturen. En of hij nou gelijk heeft of niet, het is vooral bizar hoeveel blessures er dit seizoen bij Ajax zijn.

Ligt dat aan de trainingsintensiteit? De kwaliteit van de medische staf of is het toeval? Ik heb geen idee en ga me hier zeker niet op glad ijs begeven, dus gaan we het eens statistisch aanpakken. Die film ‘Moneyball’ heeft me één ding geleerd, statistieken kunnen heel nuttig zijn in de sport, dus ook in voetbal. En aangezien ik dus geen enkele medische graad heb, zelfs bij Dokter Bibber verloor ik altijd, ga ik ook niet in op de aard van de blessures. Het enige dat ik hier kan onderbouwen is het negatieve aspect voor de wedstrijd als een speler vroegtijdig het veld moest verlaten en Frank de Boer daardoor, vaak noodgedwongen, andere keuzes moest maken dan hij aanvankelijk van plan was. Het mooiste, of eigenlijk slechtste, voorbeeld is de wedstrijd bij FC Utrecht.

In die doldwaze wedstrijd viel Siem de Jong al na drie minuten geblesseerd uit, een spierblessure, en werd vervangen door Bulykin, die prompt scoorde. Een klein kwartier later viel Alderwiereld geblesseerd uit, hij was ziek of zo en werd vervangen door Ooijer. En daarmee had De Boer nog één wissel over en mocht Ajax van geluk spreken dat Ooijer geen rode kaart kreeg, anders was het waarschijnlijk nog veel slechter afgelopen in de domstad.

Een incident? Nee, volgens mij niet, afgelopen zondag verliet een trekkebenende Sulejmani al na een half uur het veld en dat zette me aan het denken. Hoe vaak is dat nou eigenlijk al gebeurd dit seizoen? Nou, schrik niet, maar in de tot nu gespeelde competitiewedstrijden, 24 in getal, kwam het maar liefst 9 keer voor dat er voor de rust een noodgedwongen wissel plaatsvond. En dan tel ik die wedstrijd in Utrecht mee als 1. Dit houdt in dat in 33,3% van de wedstrijden de rust niet ongeschonden werd gehaald!

In deze 8 wedstrijden werden er uiteindelijk 4 gewonnen, 2 eindigden in een gelijkspel en 2 werden er verloren. Dat was dus bij FC Utrecht en bij FC Groningen, waar Sigthórsson na 19 minuten geblesseerd uitviel en Van der Wiel ook nog eens rood kreeg in de 61e minuut. Je kunt dus concluderen dat het vroegtijdig uitvallen van een speler niet perse een ramp is, maar als er 2 uitvallen de wedstrijd verloren wordt.

In totaal kregen 3 Ajacieden een rode kaart, 12,5% van de wedstrijden dus, en die 3 wedstrijden eindigden, naast het verlies in Groningen in een gelijkspel. Dit gebeurde thuis tegen Feyenoord en AZ. Een rode kaart is dus dramatischer, statistisch gezien. Maar je moet natuurlijk ook naar de wedstrijd kijken. De kans dat Ajax met tien man de winst pakt tegen, pak ‘m beet NEC, dan tegen AZ is natuurlijk groter. Hoewel je tegen een mindere tegenstander minder snel over de grens gaat.

Conclusie van dit verhaal? De trainer heeft vaker dan gewenst omzettingen moeten doen, in totaal ging het om 10 wedstrijden, hetgeen neerkomt op een percentage van 41,67%. Slechts 6 van deze wedstrijden werden gewonnen, 2 werden verloren en 4 eindigden in een gelijkspel. Dat zijn dus 14 punten die misschien wel onnodig verspeeld werden. Of dit toeval is of domme pech, ik durf het niet te zeggen, maar Frank de Boer heeft het van te voren vast niet zo gewild!

Arme De Boer zul je misschien denken nu, maar dat is ook niet helemaal waar. In een van deze 10 wedstrijden, thuis tegen Excelsior, ging Enoh al in de 41e minuut naar de kant. Een blessure? Nee, De Boer was in de veronderstelling dat deze geschorst zou zijn voor het Champions League duel tegen Real Madrid en wilde Anita vast laten wennen aan zijn positie in die wedstrijd…

Zoals ik zei, statistieken kunnen heel nuttig zijn.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ken je het verhaal uit (geloof ik) Hard Gras van paar maanden terug? Dat was net na de entree van Cruijff en de opkomst van de ‘strijd’ tussen ‘oud-spelers’ en ‘trainers’. Waarbij je dat laatste het liefste half-kotsend uit moet spreken.

    Want trainers zijn fout! Trainers weten niets van voetbal, van hoe ‘het spelletje’ gespeeld moet worden, etc. Dat ze wel heel veel weten over het menselijk lichaam, trainingsopbouw, diëtiek, etc., deed daar niets aan af.

    De strekking was, dat vrijwel al het trainingspersoneel dat niet direct met een bal werkt de deur is gewezen. Langlopende trajecten met VU (of UvA, hou me ten goede) over het bijhouden van de fysieke belasting van spelers vs hun ontwikkeling, vooral bij jeugdspelers, zijn stilletjes stopgezet.

    Toen al werd gewezen op de vele spierblessures die Ajax dit jaar kent en het verband met de aanpassing in het trainingsregime en de complete ontkenning van alle voortschrijdende kennis op dat gebied.

    Geeft toch wel een andere kijk op de machtsovername van de ‘voetballers’, wat mij betreft.

  2. Voor het geval je hem niet hebt gelezen, een leestip: Dure spitsen scoren niet – Simon Kuper & Stefan Szymanski. Meer van dit soort statistisch onderbouwde voetbalanalyses, nog leuk geschreven ook. Aanrader!

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: