skip to Main Content
Column: Einde Wedstrijd

Column: Einde Wedstrijd

Cruijff bij FeyenoordAl meer dan een jaar schrijf ik deze column met veel plezier, het is jammer dat het gekrakeel rond Cruijff in die tijd is begonnen en nog steeds voortduurt. Ik heb er diverse keren aandacht aan besteedt, meestal met een glimlach, soms met iets meer venijn. Ik heb altijd getracht om alle kanten van het verhaal te zien en ben daardoor mijn scepsis, die ik vanaf de eerste dag had, nooit helemaal kwijt geraakt.

Begrijp me goed, ik heb niks tegen Cruijff. Als je bij me thuis komt zul je zien dat m’n halve vensterbank vol staat met Cruijff prullaria en ook in mijn boekenkast en DVD collectie kom je allerhande items tegen over nummer 14. Waar ik wel iets tegen heb is het leger ja-knikkers dat om de man heen cirkelt, als satellieten om onze aardbol. Jaap de Groot en z’n Telegraaf, Johan Derksen met z’n blad en TV programma en Frits Barend die te pas en te onpas als een soort wethouder Hekking hijgend en kwijlend te voorschijn komt. Het zijn ongetwijfeld de grootste kunstmanen rond de planeet Cruijff.

En zolang deze mensen hun propaganda spuien zijn er weer anderen die daar tegen ageren met als gevolg dat het nooit meer rustig wordt en dat de kruik net zolang te water gaat tot ie barst. Het schandalige bezoek aan Martin Sturkenboom is de eerste stap die volledig ontoelaatbaar was en is, maar ik ben bang dat we nog dieper kunnen zinken.

Met mij is er nog een grote groep Ajacieden die dezelfde mening is toegedaan, die het te ver vinden gaan om delen van het stadion te barricaderen als protest, die daardoor besluiten om maar niet naar de wedstrijd te gaan uit angst voor rellen en omdat ze gewoon de wedstrijd willen zien vanaf de eerste minuut en onze ploeg, die het al zwaar genoeg heeft, te kunnen steunen. Die vervolgens in de krant lezen dat álle Ajacieden in het stadion luid en duidelijk achter Cruijff stonden en dat anderen uit protest besloten om thuis te blijven. Uit protest?

Die groep Ajaxfans die niet alleen bij de streken van Ten Have cs, maar ook bij de acties van het ‘kamp’ Cruijff hun twijfels hebben is groter dan menigeen denkt, maar ze vallen nauwelijks op; ze zwijgen en blijven zitten als iedereen gaat staan ‘als je voor Johan bent’. Maar ze ergeren zich kapot als er weer een open brief namens de Ajax Supporters Delegatie wordt gepubliceerd. Hiermee lijkt het namelijk dat het de mening van alle Ajax supporters is, dus ook namens hen. Maar dat is niet zo. Echt niet.

Desondanks heeft de AFCA Supportersclub onlangs besloten om zich nu volledig achter het Cruijff kamp te scharen. Dit is gedaan na uitgebreid overleg met vele betrokkenen, van Wim Jonk, via Hennie Henrichs tot Steven ten Have. Een goed onderbouwd besluit dus, maar ik kan en wil me er desondanks niet achter scharen. Ik blijf sceptisch en me soms roeren als de berichtgeving te gekleurd is of er verkeerde conclusies getrokken worden in mijn ogen.

Dus kan ik me niet langer opwerpen als columnist voor de AFCA Supportersclub. Ik heb geen zin om me te moeten verdedigen tegen verkeerde conclusies, maar ik wil vooral ook die toffe mensen van het bestuur, die zoveel kostbare vrije tijd in hun club steken, niet in verlegenheid brengen door mijn persoonlijke mening van binnenuit te blijven geven.

Ik wens alle Ajacieden wijsheid en geluk toe en hoop van harte dat de fluwelen revolutie, die nu ontaard is in een vuile oorlog, snel ten einde zal zijn. Dan kunnen we het eindelijk weer over voetbal hebben!

En ik wil de mensen van de AFCA Supportersclub danken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ga vooral door met jullie goede werk, blijf onafhankelijk en blijf achter de club staan.
De mazzel!

Marcel

Reactie AFCA Supportersclub:

Allereerst betreuren we het feit dat Marcel zich terug trekt als columnist van de AFCA Supportersclub. Marcel is een echte Ajacied die al decennia lang komt kijken en dus schrijft vanuit zijn beleving en gedachten als Ajax supporter. Juist die achtergrond waarin andere supporters zich kunnen herkennen is een meerwaarde ten opzichte van neutrale columnisten.

Zoals Marcel aangeeft heeft de AFCA Supportersclub, als onderdeel van de Ajax Supporters Delegatie, gekozen voor het behoud van Cruijff en zijn visie. De ASD heeft zich goed laten informeren, neemt pro-actief stelling en voert waar nodig actie.

De AFCA Supportersclub pretendeert niet voor alle supporters te spreken maar wel voor het merendeel van onze doelgroep, het fanatieke gedeelte van de Ajax aanhang.

Wij bedanken Marcel voor zijn inzet en betrokkenheid en blijven zijn scherpe en met de nodige humor geschreven columns en tweets volgen!

Dit was dus (voorlopig) de laatste column voor de AFCA Supportersclub. Maar ik blijf gewoon columns schrijven, dus hou deze site in de gaten of schrijf je in op mijn Facebook Page!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: