skip to Main Content
Cuenca Complot?

Cuenca Complot?

Isaac Cuenca
Ajax1.nl

Toen eerder deze week het nieuws naar buiten kwam dat het contract van Daley Blind dan toch eindelijk is verlengd, vroegen een aantal mensen zich af welke complottheorie ik dit keer ging bedenken. Mijn insinuaties waren volgens hen klinkklare nonsens en ik zat alleen maar te zeiken en te zieken, terwijl ik -net als zij- het Technisch Hart en de hele Cruijff revolutie op handen zou moeten dragen.

Ik zelf zie het anders, als ik het gevoel heb dat zaken vreemd zijn of een luchtje hebben dan laat ik dat merken, want ik heb helemaal niets tegen Cruijff en het gedachtegoed van het Technisch hart, maar we moeten altijd kritisch blijven. Als we zaken zondemeer accepteren gaat de scherpte er af en voor je het weet loop je met de staart tussen de benen een Beiers veld af…

Nou is het echt niet zo dat ik op zoek ben naar een reden tot zeuren, maar soms krijg ik nieuws onder ogen waar ik toch het mijne van denk. Vandaag was dit het bericht dat Boerrigter morgen niet in de selectie zit voor de wedstrijd tegen NAC en Cuenca wél.

Laten we voorop stellen dat ik helemaal niets tegen Cuenca heb. Maar het verhaal Cuenca begint -nu al- vreemde vormen aan te nemen; de man komt naar Ajax en kan hooguit een uur spelen. Toch staat hij in de basis tegen Roda, terwijl De Boer daar een hoog risico mee neemt, want stel je voor dat iemand snel geblesseerd raakt (Utrecht uit, vorig seizoen); dan heb je voor de tweede helft waar je misschien moet pressen nog maar één wissel voorhanden. Resultaat? Ajax speelt in een bedroevende wedstrijd 1-1.

Ook de wedstrijden er na wordt Cuenca consequent in de basis gezet terwijl z’n niveau zienderogen afneemt; hij heeft duidelijk een tekort aan wedstrijdritme. Na een paar weken gaat het mis; Cuenca moet terug naar Barcelona om daar te herstellen, hij is te snel en te vaak gebracht en daardoor overbelast geraakt. En dan nu is hij terug en wordt de plek van Boerrigter voor hem ingeruild? Boerrigter die weliswaar nog niet op 100% is, maar toch wekelijks vorderingen maakt wordt, naar het zich laat aanzien, geslachtofferd voor een speler die blijkbaar ‘moet’ spelen. De waarheid zal ook hier niet boven tafel komen en anders liggen, maar een beetje vreemd is het wel…

De foto is van Ajax1.nl

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Ik denk dat dit te maken heeft met de “goede banden” die ze met Barca willen behouden. Als ze een speler huren die vervolgens nooit speelt dan denkt een volgende Barca-speler ook wel twee keer na voor hij een huurcontract tekent bij Ajax.

  Jammer dat het zo moet, want ik ben eigenlijk van mening dat je als Ajax zijnde helemaal geen spelers moet huren. Tenzij het écht direct een grote versterking is en je niemand voor de positie in kwestie kan kopen of uit de jeugd kan halen.

 2. “Boerrigter die weliswaar nog niet op 100% is, maar toch wekelijks vorderingen maakt wordt” Buiten zijn goal tegen PSV zie ik Derk alles behalve vorderingen maken. Hij begint steeds meer tegen zichzelf te voetballen, en dat komt het spel van Ajax niet ten goede. Dat die helemaal niet bij de selectie zit, geeft trouwens ook wat aan, namelijk dat Frank niet te spreken is over zijn inzet op de trainingen.

 3. Ik ben het er niet mee eens dat Boerrigter wekelijks vorderingen maakt. Sterker nog, ik vind hem op een dood punt zitten. Eind 2012 en begin 2013 vond ik hem nog wel redelijk op rechtsbuiten, maar sindsdien is zijn niveau gezakt naar een zeer, zeer bedenkelijk niveau. Daar staat een vreselijk belangrijke goal tegen PSV tegenover, maar dat is een spaarzaam lichtpuntje wat niet opweegt tegen de vele gemiste kansen en zijn zwakke veldspel. Deze beslissing om een pas herstelde Cuenca mee te nemen in plaats van Boerrigter is een beslissing die meer te maken heeft met Boerrigter dan Cuenca. Boerrigter haalt, op kleine oplevingen na, gewoon een heel laag niveau. Al sinds zijn terugkeer begin 2012. Dat breekt hem nu op.

 4. Het feit dat cuenca bij de selectie zit heeft denk ik te maken met dat ajax cuenca volgend seizoen weer gaat huren, aangezien derk boerrigter sportief juist geen stijgende lijn laat zien (of heb je het over zijn fysieke gesteldheid?). En omdat boerriger sportief geen stijgende lijn laat zien, word zijn contract hoogstwaarschijnlijk niet verlengt. Daarbij laat lukoki bij jong ajax wekelijks zien dat hij te kort komt om wekelijks in ajax 1 te presteren. Een paar jaar rkc, net als jozefzoon, zal lukoki goed doen. Dus de keuze voor cuenca, logisch.

 5. “De waarheid zal ook hier niet boven tafel komen” Hoezo ook hier? Wanneer nog meer niet? Verder vind ik het een complottheorie van niks. Goed, je signaleert iets raars. Eens; het is raar. Maar kom dan tenminste met een hypothese.

  1. Ook hier als in de waarheid in de soap rond Daley Blind. Als er een waarheid is natuurlijk. En als mijn gevoel, dat Cuenca móet spelen, juist is, zal deze waarheid ook nooit boven water komen.

   1. Cirkelredenatie. Jij roept dat de waarheid niet gesproken wordt in het geval Blind. Ajax zegt steeds dat je je niet druk moet maken, dat er later gesproken zal worden en dat alles goed zal komen. Dan wordt er later gesproken en komt alles goed en nóg is de waarheid niet boven tafel, volgens jou? Er is niets meer om aan te nemen dat je gelijk had, Marcel.

    En nu: Cuenca móet spelen, denk je. Het kán echt niet dat De Boer zo van hem gecharmeerd is, dat hij het wil blijven proberen? Boerrigter bakt er toch echt helemaal niks van dit seizoen, hoor. De Boer heeft niet voor niets al van alles geprobeerd als rechtsbuiten. Wat ik wel weet is dat al ik beelden van de training zie van van de week, ik Cuenca de meeste klasse zie uit vind stralen van de hele voorhoede.

    1. Misschien heb helemaal gelijk Martin. Is het allemaal een ongelukkige samenloop van omstandigheden en onhandige/slechte/onvoldoende communicatie. Wie weet wat er écht aan de hand is/was? Ik niet in ieder geval. 🙂

     Wat ik probeer aan te geven is dat door dit gebrek aan communicatie/duidelijkheid er ruimte ontstaat voor speculatie. Als ze Blind gewoon in december (wat ook al rijkelijk laat was) een nieuw contract hadden voorgelegd, was er veel minder paniek geweest. Nu ging het zo ver dat De Boer tijdens een persconferentie het complete journaille over zich heen kreeg inzake het weer uitstellen van de contract onderhandelingen.

     En wat betreft Boerrigter heb je een punt, je zat naast me toen ik mijn vertwijfeling uitriep toen Derk tegen PSV het veld in kwam. Ik vind hem ook zwaar tegenvallen. Maar om een fitte speler in te ruilen voor eentje die nog niet een hele wedstrijd aan kan is een risico. En de hele voorgeschiedenis, zoals ik beschreef, geeft weer ruimte tot speculatie.

     Tot vanavond?

 6. Van een complot is werkelijk geen sprake,want dat is wel een heel groot woord Gogme.Het zal hoogstens zo zijn dat Cuenca meer laat zien dan Derk op de training .Dat Boerrigter nog steeds niet DE vorm heeft is bovendien zelfs voor een blinde zichtbaar.Met het kampioenschap als inzet zal een gelouterde voetbalman als Frank de Boer echt geen spelletjes spelen.

 7. The TH Daley signing road was een heul rare…zeer riscovolle.

  Een fitte Cuenca zou ik zelf ook opgesteld/meegenomen hebben ipv Derk, van Derk weet je wat die wel en niet kan. Cuenca heb je wezenlijk niks reeels van kunnen zien. Gaan ze hem langer hurren of terug laten gaan, dus nog maar een paar wedstrijden om Isaac te kunnen beoordelen.

  Mijn ideal Ajax voorhoede is Cuenca Fischer Andersen …die gevoed worden door Maher Daley Eriksen, met daar achter , vRhijn Bazoer Boilesen Denswill.

  1 en al klasse digs klasse, horizontaal, verticaal als diagonaal kunnen ze mekaars posities overnemen..1 en al intuitie, spel en veldbezettings hoogintelligentie..hogeschool skills van toptoptalent…zo wordt t pas echt leuk…foeballe..spel aan de spelers ipv de trainers.

  Derk lekker naar Heerenveen Utrecht Vitesse Groningen, hooguit Twente, geen Ajax materiaal, hij is gewoon too tight, is ie chiller dan heb ie heus interessante kwaliteiten. Derk voor de goal is bepaald geen verkeerde, dan is ie plots een stuk koeler, 2 benig ..kan echt goed finishen. Maar op rechtse en links hooguit subtop, een betere speler bij een middelmaat club.

  1. Is Boerrigter niet de grootste (in geld gemeten) aankoop van Overmars? Daar zal Marc niet blij mee zijn als hij ‘m deze zomer moet verkopen…

   (UPDATE), met dank aan Pieter Zwart, Boerrigter is geen aankoop geweest van Overmars. Verkeerde aanname dus 😉

 8. Gogme, ben het wel met je eens in de teleurstelling dat Boerrigter nu buiten de selectie valt. Maar misschien missen we hier het punt dat Boerrigter eigenlijk niet gezien wordt als rechtsbuiten. Eigenlijk is Boerrigter de concurrent van Fischer op links. En Fischer is optie 1 met het oog op de toekomst, dus zie Boerrigter maar als de Cillissen achter Vermeer. Daarom verwacht ik zeker contract verlenging, maar je weet het maar nooit. Boerrigter kan wel een beetje een verhaal als Blind worden. Lijkt buiten de boot te gaan vallen, maar zou wel eens ijzersterk terug kunnen komen (bv. volgend seizoen). Cuenca mag het nu wel eens laten zien tegen NAC wat mij betreft. Waarschijnlijk niet in de basis, maar ook hier weet je het maar nooit met Frank… 😉

 9. Derk wordt denk ik gepasseerd omdat FdB hem mentaal te zwak vindt (zeuren over omstandigheden, zoals dat gemiep dat hij beter speelde met Janssen achter hem).

  Waar die hosannastemming rondom een speler van het ‘grote’ Barcelona vandaan komt, is me overigens ook niet helemaal duidelijk. Een half jaar is weinig tijd om gewend te raken aan een nieuwe omgeving. Daar hebben de grootste voetballers last van, dus waarom Cuenca niet?

  Zowel Derk als Cuenca zijn daarom in mijn ogen geen spelers waarvan ik dit seizoen veel verwacht. Roepen over een complottheorie is me te vroeg. Maar was Krkic niet ooit niet verhuurd omdat Ajax hem geen speeltijd wilde garanderen? Daar staat me iets van bij, maar fris mijn geheugen gerust even op.

 10. Er zijn meerdere redenen
  – Cuenca schijnt goed te zijn
  – Cuenca wil misschien nog wel een jaar dan moet je hem ook licht prikkelen.
  – Barca is te overtuigen als Cuenca speelt
  – Boerigter wil men misschien wel vanaf
  – Boerigter is blessuregevoelig en is geblesseerd minder waard
  – Boerigter heeft al kansen gehad en heeft dit jaar niet kunnen overtuigen
  – Als je Boerigter meeneemt en Cuenca niet, neem je precies hetzelfde risico
  Bij een snelle blessure en een slechte Boerigter ook nog maar 1 wissel.

  1. Dat je iemand wisselt die slecht in de wedstrijd zit is normaal, dat je een wedstrijd wil doen kantelen door een (of meerdere) wissels ook. Maar als je een talent die net terug is van een blessure, nieuw is bij de club en in het land en niet in staat is 90 minuten te spelen een basisplaats geeft is raar en risicovol.

 11. Het zou niks te maken kunnen hebben dat Cuenca beter in de kleine ruimte is dan een Boerrigter? Ik noem maar iets geks, hoor, want ik denk niet dat NAC heel veel druk gaat zetten vanavond..

  1. Het gaat niet zozeer om het verschil in kwaliteiten tussen Cuenca en Boerrigter. Het gaat mij er om dat het bijna verdacht is hoe er met Cuenca wordt omgesprongen. Alsof hij móet spelen.

 12. Ja, gek hè. Of dacht je dat ze hem gehaald hadden om op de bank te zetten? Ik zal je nog een complottheorie voorschotelen. Mocht Ajax met 0-1 voorkomen en NAC besluit om het laatste half uur druk te gaan zetten om zo een gelijkmaker te forceren, dan wordt Boerrigter (met zijn snelheid) ingebracht voor Cuenca. Naaah, als dat geen complot is!!11!!1

 13. weet je wat veel gekker is, dat Ajax eigenkweek classy winger Ozbiliz laat gaan, en dan zelfde type Cuenca gaat huren…zo Ozbiliz nu zijn klasse heerlijk in Russische Comp toont, zo had ie dat bij Ajax horen te doen.
  Maar intuitieve pure klassespelers laten het zelden onder FdB zien….dat mot haast wel ook met FdB’s keuzes en trainingen te maken hebben….vind FdB dan itt. de meesten although very sympathiek , heerlijk rustig wezenlijk niet goed genoeg voor Ajax, voor Ajax des Cruijff….met zun vanMarwijks kraak noch smaak voetbal

 14. Wat ik niet snap is inderdaad het bovengenoemde. Ozbiliz had een formidabele techniek. Iets in mij zegt dat hij nog een goede buitenspeler had kunnen worden (Zie tegen ManU, de klasse droop er vanaf). Andere kant van het verhaal is natuurlijk wel dat ze bij hem eigenlijk te laat waren om hem nog goed te trainen, hij was toch al 22-23 volgens mij. Verder mogen ze van mij Cuenca voor een schijntje proberen over te nemen, stuur hem anders maar terug. Voetballen kan hij wel, maar hij is met z’n blessuregevoeligheid misschien net 2 miljoen waard. Toch snap ik de keuze wel. Goede banden met Barcelona houden en een vergelijkbare speler a la Ozbiliz opstellen of Boerrigter waar Frank onlangs nog over heeft gezegd dat hij momenteel tekort komt. Boerrigter moet eerst maar eens weer leren schijt te hebben in zijn spel, en dat kan hij het beste doen in Ajax 2.

 15. Ozbiliz te oud dus te laat om goed te trainen?

  Heel eerlijk, ik zie bijna nooit een speler substantieel beter worden door zun trainer, uitzonderingen als Cruijff en Van Gaal daargelaten.

  Zien jullie buitencategorie talent feitelijk skillfuller worden onder FdB, neen, zie zelf dat Viktor Fischer wat minder worden.

  Het hele echte ding met trainer-coachen, zie je iemands talent, voel snap je wat die nodig heeft om dat talent te laten ontbolsteren, maak je hem vrij.

  Nu ik zie Viktor Fischer onvrijer worden, hij is zo hoogambitieus zelfkritisch dat t bij hem wringt, toen ie gekocht werd had ie echt 1 en al zelfbewustzijn, zeg maar schijt…hij is te laat gebracht, dr moest van alles beter ….ik vind dat Ajax TH FdB hier juist cruciale fouten maakt. Ja ik weet het 30-31-32…allemaal leuk en aardig…ik wil toptalent op toptalent onbevangen zien spelen…daar gaat het nivo mee richting wat je nastreeft..Europese Top.

  Ik kijk niet meer zoveel voetbal juist hierom, dat talenten teveel instructies krijgen.

  Kijk naar BVB waarom spelen ze zo leuk, omdat die Klopp puur talalent, hoe jong ook lekker bij mekaar in een linie zet…toe maar jongens ga maar …volle bak op jullie godgiventalent…

  Eriksen heeft dat al zun Ajax jaren grotendeels ontbeerd…het lichaam van Fischer was op zun 17e echt al wel Ajax1 ready…hoe meer intuitief intelligent classy spelers je rond hem en Eriksen zet des te meer komen ze uit de verf, hebben ze dr lol in, krijg je prachtig foebal.

  Lucas Andersen valt 1x in, meteen wow damn die is extra classy goed, speelt nooit meer laat staan banken…op zun 17e had ie 40 wedstrijden in de hoogste Deense Profliga had ie al op zun naam….was al mee geweest met Morten Olsens Nationale Ploeg…

  Ozbiliz kreeg niet dat vertrouwen, werd niet goed gezeien gevoelf dan wel gelezen, iig niet dusdanig dat ie durfde te dartelen. Wingers moeten juist mogen dartelen..zulke spelers voelen haarfijn aan….ik mag spelen omdat coach FdB nu even niet anders ter beschikking heb….Vertrouwen geven tonen en ook als het ff wat minder gaat over een echt langere periode is wat toptalent nodig heeft. Dat wil niet zeggen dat je niet scherpkritisch kunt zijn…juist wel..maar je moet weten waar prikkel ik hem positief en waar knak ik hem….Aras Ozbiliz had dus in the end een vette bochel opgelopen onder FdB’s wings…zo jong zo een bochel…

  Omdat ie zich niet veilig voelde of zoiets, iig niet vrij en gezien en goed aangevoeld.
  Topsport eisen, je mot dr bij Ajax1 maar tegen kunnen right…Guus Hiddink zou zulke dingen NOOIT gebeuren, Cruijff ook niet, en Louis ook niet.

  Hoe meer talent hoe gevoeliger, das gewoon een wetmatigheid, Marco van Basten , Cruijff zelf, Gullit ze liepen de deur plat bij magnetiseurs en haptonomen en of ze dat hielp !

  FdB was 1 periode echt wereldtop..speelde geheel naar zun potentie….onder Guus bij Oranje op WK in Frankrijk…maar FdB deed en doet altijd zo nuchter West Fries doe maar gewoon…maar chille wijze subtiele Guus raakte hem extra positief..niks geen tikkiebreedterug 2.3 typical FdB defens-focus foutjes meer.

  Viktor Fischer had soort van een cocon om hem toen ie gekocht werd…echt de luipaard killer klasse droop dr vanaf…hij is dat kwijt…die babyvet van hem daar school de Romario in hem…die reserve tank hadden ze nooit aan moeten zitten. Hij wist precies wanneer hij daar zelf uit moest tanken om te killen in een wedstrijd.

  FdB had moeten zie wat Eriksen behoefde….Aissaties, Mahers, Fischers Lucas Andersens Cuencaas Boilesens Denswills Daleys…medenivo met openkanaal naar hun talent en intuitie..hun spelintelligentie en spelvrijheid…daar zit gogme…dat geef je vertrouwen…en dan krijg je het terug…en dat moet je niet instant terugeisen….1 wedstrijdje teleurstellend…terug naar special programming JA of A1…maar erger speelt eigenkweek toptalent bij inval beurt of kans heel goed..zelfs dan gaat Sporkslede Denswill Andersen terug….ik vind dat echt onwijs en erger.

  Kijk wat er met Sana gebeurde…komt lekker cheap…de zoveelste linksbuiten dat weer wel….speult alleraardigst, opvallend onbevangen…Babel komt nog goedkoper…..nou hup Sana wij gaan je op rechtsbuiten zetten…onbevangenheid verdween als sneeuw voor de zon.
  Nou dat komt dus nooit meer goed met Sanaatje.

  Ik vind dat FdB TH hier echt legio fouten maakt op het vlak van empathy, met spelers schuiven omdat ie anders in t gedrang met loyaliteiten die hij voelt bij aankoopspelers en zun darlings.

  De selectie is ook echt veel te groot….Denswill had minstens 20 wedstrijden voor zun 20ste moeten spelen…beter al dubbel zoveel …over een paar weken is ie 20 !

 16. Wat mij betreft halen we nooit spelers, ook niet huren. We volgen de lijn Cruijff en dit het liefst met éigen jeugd. Dan maar een aantal tussenjaren, al denk ik niet dat het zover hoeft te komen.
  Ondanks dat er in de jeugd maar weinig echte ruwe groeidiamanten zitten, al is de B jeugd wel behoorlijk goed, denk ik dat het het beste is om alles met de jeugd te doen.

 17. Voor de volle 100% mee eens met Lammert. Hieruit blijkt maar weer dat er nog een behoorlijke mensenmasse wat zich Ajaxsupporter noemt het zichzelf/haarzelf niet mag noemen.
  Iig kunnen dat soort mensen wellicht even nadenken. Maar misschien zijn ze wel zo overtuigd van hun eigen mening dat ze niet ( of niet meer ) openstaan voor hetgeen er nou werkelijk geschied.

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: