skip to Main Content
De Europool

De Europool

Een pool is een weddenschap rond de uitslag van een sporttoernooi. Een poule is een groep deelnemers aan een toernooi.

Aldus het genootschap Onze Taal. Er staat weer een groot voetbaltoernooi op stapel, de tweejaarlijkse periode dat die ene collega, stamgast of teamgenoot zwaar gestrest is om de invulformulieren op te halen en het inschrijfgeld te collecteren. Het was iedere twee jaar een enorm gedoe voor de organisator en deelnemers, want de formulieren werden steeds uitgebreider naarmate de toernooien groter werden. Je moest alle wedstrijden voorspellen, de toto en de eindstand, dan berekenen wie er naar de volgende ronde gingen, welke beste nummers drie volgens het toernooischema ook nog doorgingen, dan bedenken hoe het verder verloop zou gaan en dan kwam je er achter dat je Duitsland als winnaar uit de bus zag komen…

Maar die gun je het natuurlijk niet, dus moest je weer opnieuw beginnen.

En dan was je er nog niet, want dan moest je nog bedenken wie de topscorer van het toernooi ging worden, welk land de meeste gele kaarten zou krijgen, welke speler van Oranje de eerste kaart zou krijgen, hoeveel doelpunten er in totaal gemaakt zouden worden en nog een paar van die ‘schiftingsvragen’ om de winnaar te kunnen bepalen. Als het echt tegen zat dan moest je zelfs een heel team samenstellen van spelers van verschillende landen, waarmee je punten kon scoren.

De productiviteit van een hoop bedrijven ligt in de week voor zo’n eindronde beduidend lager, want je hebt natuurlijk geen idee welke landen er eigenlijk in welke poule zitten en het steeds weer invullen van 2-1, 1-1, 1-0 en 0-0 wordt ook saai, dus vulde je in poule F in ene 4-1, 3-0 uitslagen in, maar dat klopt ook weer niet, dus moest je weer opnieuw beginnen… En als je dan geen verstand hebt van voetbal, maar je toch verplicht voelt om mee te doen, dan werd het thuisfront ingeschakeld en volgde er koortsachtig overleg met manlief omdat je vergeten was het formulier mee naar huis te nemen.

En dat allemaal in de baas z’n tijd.

Vroeger, toen ik nog echte baantjes had, was ik dus die collega die het allemaal organiseerde, iedere ochtend de formulieren nakeek, een tussenstand maakte en die aan het prikbord hing. Later ging het iets makkelijker, want Excel deed het rekenwerk, maar dan moesten wel alle invulformulieren ingeklopt zijn. Het heeft me maanden van mijn leven gekost en mijn bazen nog veel meer, maar de werksfeer verbeterde en het was altijd leuk om te doen.

Zelf won ik natuurlijk nooit, want als Duitsland het toernooi niet won, dan was het wel een totale outsider als Griekenland. En je zal altijd zien dat er in poule A juist grote uitslagen vielen. Maar het blijft leuk om te doen en zo’n toernooi met 16, 24 of zelfs 32 landen en dus ruim 50 wedstrijden is natuurlijk niet om aan te gluren zonder dat je er eigen belang bij hebt. Spanje-Slovenië is alleen interessant als de het inderdaad afstevent op 2-0 en je dus vier punt scoort in je poule!

En dus gaan we ook dit jaar gezellig een pool invullen, online, lekker makkelijk. Het kost niets, je wint er dus geen geld mee, maar het maakt het toernooi in ieder geval nog een beetje interessant. Zeker nu Oranje er niet bij is.

We spelen dus de Gogme United Pool, je kan tot een minuut voor aanvang van de wedstrijden je voorspelling doen, maar let op: je moet wel wat standaardvragen beantwoorden. Er is zelfs een App waarmee je vanaf het terras nog je voorspelling kan doen, kost een euro, maar is superhandig.

Meld je snel aan, of als je eerder mee hebt gespeeld met mijn Gogme United Cup, log dan in en zorg dat je de eerste wedstrijden hebt voorspeld en de statistieken invult. Veel succes en plezier!

Gogme United Pool

 

Back To Top