skip to Main Content
Ervaring Kopen

Ervaring kopen

Johan FruitschaalZo, de kop is er af, na een -voor het gevoel- korte voorbereiding gaat het nationaal voetbalcircus weer van start. Traditioneel ingeluid met de wedstrijd om de Johan Fruitschaal in de ArenA. Ik was ’s middags na een paar weken Zweden weer veilig geland op Schiphol en was keurig op tijd in De Gouden Florijn om Ajax eindelijk weer eens te zien spelen. De berichten die ik mondjesmaat tot me kreeg zagen er hoopvol uit, Ajax liet zich een keer niet op kosten jagen door Nederlandse middenmoters, Frank de Boer was zichtbaar tevreden met de ontwikkeling van zijn jeugdspelers en Ajax was schijnbaar klaar voor het nieuwe seizoen!

Vol vertrouwen nestelde ik me daarom aan de stamtafel terwijl ik een betoog hield over het bedroevende niveau van het Zweedse voetbal en me uit liet leggen dat Feyenoord zowaar nog kansen heeft om de volgende voorronde van de Champions League te halen. Ik bulkte van het zelfvertrouwen en zag eigenlijk niet in waarom dat onterecht of misplaatst zou zijn.

Twee uur later was ik, volkomen gedesillusioneerd, weer thuis. Ajax was volkomen weggespeeld, keeper Vermeer kwam hoogst onzeker over, de verdediging hing als los zand aan elkaar en werd een paar keer meer dan lelijk te kijk gezet, het middenveld was totaal onzichtbaar en de aanval was stroperig en vaak onsamenhangend. Het technisch hart, zo dacht ik, heeft nu al geruime tijd kunnen schaven aan het team, voor doorstroming kunnen zorgen en een systeem in kunnen slijpen, maar ik heb er gisteren niets van kunnen ontdekken.

Gelukkig las ik vanmorgen dat De Boer nu niet paniekaankopen gaat doen en heeft Cruijff natuurlijk wel iets beters te doen dan naar de wedstrijd om z’n eigen schaal kijken, want ik heb uit Barcelona nog geen onvertogen woord gehoord over ‘ons aller Ajax’.

Wat betreft die aankopen ben ik heel blij met De Boer z’n stelling, want als iets niet werkt, dan is dat het aankopen van versterking voor de korte (lees: een week) termijn. Ajax heeft door de jaren zo veel flaters geslagen op dit gebied en ik kan me eigenlijk maar één goede verdediger herinneren die er direct stond, de knaapjes om hem heen de weg wees en naar wie, ook niet geheel onbelangrijk, ook nog geluisterd werd door die arrogante blagen; Jaap Stam.

Eigenlijk zou, op dit moment, alleen Johnny Heitinga eenzelfde rol kunnen vervullen, maar zoals De Boer laatst al zei kost het halen van een verdediger van het niveau Vertonghen een kleine 15 miljoen, dat is dus een paar miljoen meer dan onze Jan heeft opgebracht en is dus een onmogelijk verhaal. Tenzij we natuurlijk ook een deal met de gemeente Amsterdam sluiten, maar helaas is de grond onder de Toekomst en de parkeergarage van de ArenA al in handen van de gemeente.

Nee, we zullen het dus vooral van eigen jeugd moeten hebben en moeten accepteren dat Daley Blind de startsnelheid van z’n vader heeft geërfd, dat Alderweireld, Vermeer, De Jong en Anita traditioneel pas tegen de kerstdagen goed op gang komen en Theo Janssen de eerstkomende weken nog met z’n hoofd op de Arnhemse camping is. Het is niet anders.

Afgelopen zaterdag stond er in het Parool een uitgebreid artikel van Jop van Kempen, waarin duidelijk werd gemaakt hoe vreselijk ongelukkig het aankoopbeleid van Ajax door de jaren heen is geweest, wat paniekaankopen hebben veroorzaakt en vooral niet hebben opgeleverd. Ik kan het stuk hier niet plaatsen helaas, want dat levert me een hoop gezeik op. Maar geloof me, het is zeker de moeite waard en mocht je het willen lezen, ik zal het artikel bewaren.

En anders kun je het vast wel nabestellen bij het Parool. Het stuk heet ‘Ajax: zuinigheid troef, vooralsnog’ en stond dus in de krant van zaterdag 4 augustus.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Waardeloze collumn. Paniek om niks, wedstrijd ging nergens over, boeren op volle oorlogssterkte, wij bij lange na niet.

   1. Hey Gogme, hoe giet ut?
    Jouw Ajax gaat het zonder Jantje, Aissati en hoogstvermoedelijk nu ook Anita ,juist de 3 verschilmakers in de laatste 14 wedstrijden, ondanks prima aankoop Assaidi, het moeilijk krijgen, zeker met een coach als FdB die amper 1 speler beter maakt en ze opvallend vaak op hun niet beste plek zet en weinig gevoel heeft voor de fijnere orchestratie.
    Theo ook weg, een speler die ik altijd graag zie, maar de Ajax cultuur bleek niet aan hem besteed, jammer.

    Achterin moet Ajax helemaal niks bijkopen, lcv groot talenten te Ajax over:
    Denswill
    Boilesen
    Daley

    Dus dat moet volstaan, Anita & Theo gaan, nou haal dan toch beter Maher van dat geld en bied Aissati alsnog dat contract wat warmer aan, heb je ineens allemaal pure voetballers, echte Ajax voetballers in het 1e .
    Maar ja zie jij FdB Siem eruit halen ten faveure van pure buitencategorie Maher?
    Zie daar 1 der Ajax problemen, FdB laat zijn darling favorieten niet tot te moeilijk los.
    Moet je je voorstellen, Eriksen Maher Aissati als middenveld..Assaidi op links , Fischer op 9 en Kolbein dan maar op rechts en FdB laat deze jongens heerlijk horizontaal verticaal en…tadaa DIAGONAAL tuttifrutten met behoud vd ideale veldbezetting discipline dan gaat HET gebeuren , dan overweeg ik 2 Ajax szcardten..voor zoonlief en mezelf, alhoewel…
    Dat uiitenue trek hoe ik ook mijn best doe ECHT nie, subiet word ik dan voor de tegenpartij, t zelfde heb ik straks vast bij Oranje van de pure vakman , maar ook ernstig narcistische Louis van Gaal, die man is echt echt ziek.

    Ondanks Louis van Gaal zijn door en door bewezen vakkundigheid, zijn extreme hoogambitie om bondscoach te zijn en zijn revanche te halen, is het een heel slecht idee hem een herkansing te geven als Oranje bondscoach 2012, de man is te ziek, mentaal zo fucked up en gister zag en vooral hoorde je dat bepaald niet onverwacht weer en van Oostveen vd KNVB gelooft erin, amai!
    Overal waar Louis extreme ambitie toonde en daar mocht werken ging het spoedig mis.
    Ernstig fout in de Ajax oorlog en toch zijn 2e Oranje bondscoach job.

 2. Redelijk nietszegggend stukje. Afsluiten met een vage verwijzing naar andermans teksten, die je vervolgens niet kunt laten zien, is ook niet echt sterk. Gogme moet nog op gang komen, zullen we maar zeggen. Net als Ajax.

  1. Beste Henk,
   Ik wil dat stuk uit het Parool best laten zien, maar dan heb ik direct de Persgroep op m’n dak wegens het schenden van Copyright.

   Het komt er in het kort op neer dat Ajax de laatste 10 jaar heel veel domme en dure aankopen heeft gedaan die nauwelijks renderen. Iets dat Van Gaal in 2004 al ontdekte en ook in het rapport van Coronel naar voren kwam. Het is ook daarom dat nu de -bijna- voltallige B- en A jeugd onder contract staat.

   Daarnaast is de komst van een echte inspanningsfysioloog misschien wel de sleutel tot succes, Björn Rekelhof kan misschien zorgen dat basiskrachten als Sigthórsson en Boerrigter wel fit blijven. Hoewel die laatste het eerst nog moet worden.

 3. En weer Cruijff afzeiken omdat hij niet komt naar een wedstrijd die ze naar hem wilden vernoemen. Hij heeft daar niet zelf om gevraagd en de prijs stelt niets voor. Dat zag je wel aan de geselecteerden bij Ajax.
  Als je Eriksen, vd Wiel enz. Rust geeft nog.

  1. Nou, volgens mij was Cruijff best blij en trots hoor, toen ze die prijs naar hem hebben vernoemd. En het afzeiken? Ik moet je zeggen dat ik het wel verfrissend vind om geen Jaap/Johan kritiek te moeten lezen de volgende ochtend.

 4. Gelukkig is dit pas het begin van alle ellende….heel nederland smult ervan! Klote instelling van een arrogant groepje lui uit de zogenaamde ‘hoofstad’, laat ons niet lachen….kneuzen

  1. Voorlopig zijn dat stelletje kneuzen bij afstand de meest succesvolle club van Nederland! Dus je kan lachen tot je ons weegt, maar uiteindelijk lachen wij, uit de ‘hoofstad’ het laatst, het meest en het hardst Fred!

 5. Je komt er nog wel ooit achter dat de ingeslagen weg de beste is. Als dadelijk de crisis het voetbal nog erger heeft geraakt. En Psv hun dure aankopen aan de straatstenen niet kwijt komen.

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: