Ga naar hoofdinhoud
Gestolen Europacup

Gestolen Europa Cup

Messi aan het ontbijt met de Europa CupDit verhaal gaat niet over Lionel Messi, maar over die beker die naast hem is aangeschoven aan een Berlijns ontbijtbuffet. Het is de beroemde Europa Cup, of ‘Cup met de grote oren’, die Barcelona de avond ervoor had gewonnen in de Champions League finale van 2015 tegen Juventus.

Die beker is overigens een replica van het origineel die ten alle tijden in het hoofdkantoor van de UEFA verblijft. De originele cup is overigens ook al een paar keer vervangen, want clubs die de COUPE DES CLUBS CHAMPIONS EUROPÉENS voor de vijfde keer, of drie keer op rij winnen, mogen de originele cup houden. Dat gebeurde voor het laatst in 2005 toen Liverpool ‘m voor de vijfde keer won. En ook Milan, Real Madrid, Bayern München en Ajax hebben een origineel exemplaar in de prijzenkast staan. En FC Barcelona krijgt er nu dus ook eentje.

Europa Cup finale 1982

De reden dat er tegenwoordig een replica wordt uitgereikt is mede te danken aan de spelers van Aston Villa die in 1982 de cup in een pub kwijtraakten. Het is een prachtig verhaal dat onlangs opdook op de website van de BBC. De spelers van Aston Villa reisden na hun winst op Bayern München in de Rotterdamse Kuip terug naar Birmingham en sleepten de cup mee naar menig pub waar de fans van The Villans aan het feesten waren.

Tijdens een bezoek aan een pub in Tamworth, The Fox Inn, dat vlak bij Birmingham ligt, gebeurde het. De Aston Villa spelers dronken een paar pints, speelden een paar potjes darts en plotseling was de cup verdwenen. De heren dachten het slachtoffer te zijn van een flauwe grap en besloten nog een paar rondjes te bestellen, dan zou die cup vanzelf wel weer boven water komen.

Maar dat gebeurde dus niet, want de nieuwe ‘eigenaar’ van de cup besloot het ‘kleinood’ (74 centimeter hoog, 11 kilo zwaar) achter in z’n auto te gooien en reed er mee naar Sheffield, dat ruim 100 kilometer verder lag. Daar aangekomen belde hij, Adrian Reed, aan bij het studentenhuis waar hij zelf ook had gewoond. Zijn ex-huisgenoten geloofden er eerst niets van, maar toen ze eenmaal hun bed uit waren -het was inmiddels midden in de nacht- konden ze hun ogen niet geloven, daar stond de Europa Cup met de ‘claret and blue’ kleurige linten. De cup werd gevuld met bier en de heren begonnen hun eigen ‘drinking session’, waarbij de beker op een gegeven moment zelfs van de trap af viel.

Police station Sheffield

Uiteindelijk kreeg Adrian toch een soort van wroeging en besloot hij, mede op aandringen van z’n vrienden om de Europa Cup naar het dichtstbijzijnde politiebureau te brengen. Eenmaal aangekomen bij het West Bar Police station melde hij zich bij de balie, waarop de baliemedewerker zijn collega’s belde met de mededeling dat er een gozer met de Europa Cup stond. De agenten van dienst geloofden er eerst geen snars van, dachten dat ze het slachtoffer waren van een practical joke, maar niets was minder waar. Het was ‘m echt!

De agenten gaven het nieuws door aan hun collega’s en binnen de kortste keren kwam de ene na de andere agent naar het bureau om de beker te bewonderen. En aangezien de heren allemaal voetbalgek zijn besloten ze om het enige te doen dat gepast was in deze situatie…

En zo liepen er een aantal agenten in uniform naar de parkeerplaats achter het politiebureau en werd er gevoetbald om de Europa Cup. Vervolgens werd een agent gehaald die normaal de foto’s moet maken op het plaats delict om alle agenten met de cup te vereeuwigen. Er zijn zelfs foto’s waar de dief van de Europa Cup, Adrian Reed, op staat, maar zijn gezicht is onherkenbaar gemaakt door de agenten zodat hij achteraf geen gedonder kon krijgen.

Want hij had dat ding nou wel gestolen en de beker was van de trap gevallen, maar het viel allemaal mee en hij had ‘m toch teruggebracht? En dan nog naar hun bureau? Nou dan!

Je kunt het hele verhaal terugluisteren op de website van de BBC. Op de foto staat Adrian Reed ietwat verbouwereerd tussen de trotse politieagenten van Sheffield.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top