skip to Main Content
Machtsmisbruik

Machtsmisbruik

Amsterdam ArenA“Meneer mag ik uw kaart en een identiteitsbewijs even zien?” Deze zin is er eentje die bij de Ajax thuiswedstrijden regelmatig gebezigd wordt door de dames, maar vooral heren ArenA medewerkers die het bloeddorstige, losgeslagen, gewelddadige rapalje dat zich Ajax-supporter noemt in het gareel moet houden.

Het zal heus terecht zijn dat een stiekem rokende ArenA bezoeker wordt aangesproken op zijn gedrag en natuurlijk mag je geen vuurwerk afsteken en moet je de aanwijzingen volgen van de ArenA stewards. Dat snap ik allemaal best, maar het valt me meer en meer op dat er tussen al die goedwillende ‘gastvrouwen en -heren’ ook een stel machtswellustelingen rondlopen die maar wat graag een rustige wedstrijd als Ajax-Roda JC opfleuren met wat misplaatst spierballenvertoon dat werkelijk kant noch wal slaat.

Gisteren overkwam het mij, ik stond in de rust van de wedstrijd een biertje te drinken toen ik een groepje stewards in de peiling kreeg die quasi populair deden en om onverklaarbare wijze hun blik op mij gericht hadden. Ik had blijkbaar de toorn des kwaads over me afgeroepen, hoewel ik me van geen enkel kwaad bewust was. Eentje van hen was me een aantal weken geleden al opgevallen, rode koontjes van opwinding, schichtig om zich heen kijkend liep dit jochie enorm belangrijk te doen naar z’n collega’s. De vorige keer dat ik ‘m zag hoorde ik hem al met z’n collega’s praten over het insluiten van een bezoeker op zijn teken…

Als een amateur gedragswetenschapper besloot ik op mijn beurt om de groep stewards ook maar eens in de gaten te houden terwijl ik op mijn telefoon bezig was om de ruststanden van andere wedstrijden te zien en een leuke grap op Twitter te plaatsen, en toen gebeurde het. Eén van hen kwam naar me toe en verordonneerde me subiet mijn toegangsbewijs en identitieit te tonen: “Dat staat in de reglementen, wij mogen daar om vragen. Waarom? Omdat u er van verdacht wordt foto’s van mij en m’n collega’s gemaakt te hebben.”

Volkomen verbouwereerd toonde ik de gevraagde zaken terwijl ik zei dat ik helemaal geen foto had gemaakt, waarop de goede man zei dat hem dat niets kon schelen, maar als ik de moed had om zo’n foto toch op internet te plaatsen ze wisten wie er achter zat. Ook vroeg hij om mijn telefoon, maar dat ging me te ver en weigerde deze af te geven en mijn privéleven met hem te delen.

Totaal geschokt ging ik weer op mijn stoel zitten, maar besloot even later toch verhaal te gaan halen. Ik eiste zijn naam en identiteitsbewijs, maar blijkbaar heb je dit recht als bezoeker van de ArenA niet, er kon er net een voornaam vanaf en ‘sector A dan weet iedereen wie ik ben.’ Ook Johan (laat ik een gefingeerde naam gebruiken) z’n leidinggevende was erg kortaf en besloot te zeggen dat Johan zelfs steward is bij uitwedstrijden en ik niet moest zeuren. Als ik geen foto’s plaats, dan hoeven zij mijn naam niet door te geven aan Ajax waarmee ik een eventueel stadionverbod zou ontlopen. Op mijn vraag of ze op Zuid en bij vak410 op de omloop ook zo bijdehand deden werd de man pissig en siste me toe dat ik beter op mijn plek kon gaan zitten voordat het volledig kon escaleren.

Nogmaals, ik snap het allemaal wel hoor, die jochies doen hun werk en hebben blijkbaar geleerd om streng en rechtvaardig te zijn, maar dit gedrag gaat me echt veel te ver! Ik betaal honderden euro’s per jaar om me in een soort voormalige DDR te moeten wentelen…

Er werd me overigens ook verteld dat als ik de euvele moed zou hebben hier een column aan te wijden de gevolgen geheel voor mijn rekening zullen zijn. De ArenA is de enige plek waar vrijheid van meningsuiting niet geldt? We zullen zien!

Tot zondag Johan!

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Herkenbaar, bij feyenoord hebben ze bij de lange zijde de ‘zitpolitie’. Die manen de kinderen om te gaan zitten, terwijl ze achter de dj in zijn regenhokje amper wat kunnen zien. In de hoek bij de fanatieke komen ze niet, want daar hebben ze schijt aan mannen in gele jassen.

 2. Dat laatste trek ik zeer in twijfel, over die column. Alsof ze wisten dat jij een column schrijft. Maar je zal het wel 5 keer gedreigd hebben.

  1. Ik heb het inderdaad een keer genoemd, maar ze reageerden alsof ze dit al wisten. Een vriend van me heeft al een keer een brief thuis gehad, als hij nog een keer rookt op de tribune dan volgt een stadionverbod. En weet je? Er was geen enkele steward aan te pas gekomen, ze hadden hem gefilmd en omdat hij op z’n eigen stoel zat (en een soort van bekend is) kreeg hij die brief. Big Brother avant-la-lettre!

 3. Bij ons in het vak is het ook eens iemand overkomen met dat roken; kreeg ie ook een brief thuis. De beste man was zich van geen kwaad bewust en doet verder nooit een vlieg kwaad. Volgens mij is het gewoon pure intimidatie om de supporters rustig te houden en heeft het verder weinig om het lijf. De gemiddelde steward is best te pruimen, maar er zitten wel irritante figuren bij helaas.

 4. Jammer dat je de gefingeerde naam Johan gebruikt.
  Ik krijg de indruk dat je bewust met je verhaal een parallel wil trekken met de omstandigheden die momenteel opgeld doen binnen de organisatie van Ajax.

  Helaas voor jou en het handjevol andere mensen die zich niet kunnen vinden in de visie van “Johan” is het leed in jou ogen al geschied.

  Wat rest is geduldig wachten of deze visie een succes word of niet.
  De tijd zal het leren.

  1. Sorry dat ik nu pas reageer Peter, je bericht was in de spambox van mijn site terecht gekomen. Dat ik de gefingeerde naam ‘Johan’ gebruik was meer een cynisch grapje. Daar bedoel ik niks mee. En ja, de tijd zal het ongetwijfeld leren. Zie ook m’n column tweeduizendachttien.

 5. Helaas lopen ze buiten en binnen het stadion.Nooit heb ik de verhalen willen geloven als deze en dacht altijd ja hoor het tuig wil zich schoon praten.Sinds het stoppen met mijn actieve sport ga ik samen met mijn zoon naar onze club. Ik zelf inmiddels 65 jaar en zoonlief 37 jaar.Nou niet de leeftijd om te rellen dus redelijk objectief.Buiten het stadion de wedstrijd is nog niet afgelopen en stroomt leeg.En ja hoor die stumpers van de ME starten hun auto en gaan heerlijk pesterig tegen de stoom mensen inrijden vanaf station Duivendrecht over het fietspad richting stadion.De reden wie het weet mag het zeggen. Ook op het plein bij noord gebeurd het regelmatig dat de heren met de auto gaan rijden.Het is niet alleen gevaarlijk het is doodgewoon treiteren ze zitten met een lach van oor tot oor in de auto en hopen in reactie.Dan zitten we op vak 116.Ook al zo een rel vak.Lekker controleren op een rokende supporter.Nou ben ik anti rook en mijn vrouw is astma patiënt dus erg vind ik het niet. Tot een aantal weken geleden er een weigeraar met veel geweld werd verwijderd.De manier waarop zwaar overdreven en een soort van machtswellust.Op zich prima wie niet luisteren wil enz. maar nu dit zelfde voorval op zuid of vakkie 410.Wij op 116 zien toch echt aan de overzijde heel vaak rookpluimpjes.Wat is dat dan wat we zien. Een fata morgana een kampvuur of een gezellige barbecue.De meeste beveiligers zitten er om een centje te verdienen maar ik weet zeker dat er ook een paar machtswellustelingen tussen lopen.Gewoon en dat weet ik uit ervaring klagen bij de hoofdsteward van hoe en waarom .Onze klacht over zo een etterbakkie werd aangepakt.

 6. Nog meer reden om dus nooit op je eigen plek te zitten. Daardoor plaats je jezelf natuurlijk wel in het ‘outlaw’ circuit. Nederland begint een steeds enger land te worden.. Ben geen zwartkijker, maar dit soort streken wordt alleen maar aangemoedigd door mensen bepaalde machtsposities te geven. Ipv. uit te gaan van het goede van de mens, gaat men nu standaard uit van het slechte..

 7. Ja, misschien wordt het tijd om een meldpunt te creëren. Meldpunt Anti-Ajax-Aso’s, waar we mensen zoals jij kunnen verlinken, Gogme! Hoe durf je? Ben benieuwd om volgende week te lezen hoe je ontmoeting met ‘Johan’ was.

 8. Beste Henning Jensen ik begrijp je reactie niet zo.Zou je ons uit de doeken willen doen wat je nu precies bedoelt.Anders moeten we naar de stijl van meneer Van Gaal. Ben ik nu zo enz.

 9. Ja hoor, dat wil ik wel. Uiteraard ironisch bedoeld. Een kleine aanklacht tegen de verlinkcultuur in dit land, waar Gogme helaas het doelwit van was/is. En kennelijk worden daar nu meldpunten voor opgericht, om dat verlinken te faciliteren, zie Oost-Europa Meldpunt. Dus was de ironische opmerking dat we dan ook voor het soort ‘ontoelaatbare’ gedrag van Gogme maar een meldpunt moesten inrichten. Helder?

 10. Dit seizoen een keer naar de Arena geweest voor AJAX.
  Het was een geweldige ervaring met veel sfeer. Een minpunt: er werd overal gerookt. Ik zat hoog en bijna pal achter een doel.

 11. Ik heb een keer 3 van die lange gozers op me af zien springen. (Ben zelf 1.64) Wilde naar herentoilet omdat bij de dames een rij stond. Ik schrok me te pletter. Dacht eerst dat er een vechtpartij in toilet was, maar het ging om mij. Ook niet zeggen dat het niet de bedoeling was, meteen agressief. Als ze de verkeerde hadden gehad, was het zeker uit de hand gelopen. Werd nog geëscorteerd richting vrouwentoilet. Mijn vriendin is later op herentoilet geweest, toen waren er meer vrouwen en zei men er niets meer van. Nog klachtmail naar ArenA gestuurd, nooit wat op gehoord.

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: