skip to Main Content
Spaan

Spaan

Henk SpaanHenk Spaan, journalist en columnist van het Parool, is iemand die ik al jaren op de voet volg. Ik lees zijn columns iedere dag met belangstelling en omdat heel veel Ajacieden het Parool niet kunnen kopen en zijn stukken niet online geplaats worden fungeer ik vandaag een keer als doorgeefluik.

Sinds het ‘gedoe’ rond Cruijff wist Spaan al met een aantal opmerkelijke feiten te komen die achteraf allemaal waar bleken te zijn. Zo kende hij de personen in de adviesraad die door Johan Cruijff aan Marco van Basten werd opgedrongen toen laatstgenoemde als Directeur werd voorgedragen. Tscheu la Ling, Maarten Fontein en Jaap de Groot zouden hier deel van uitmaken. Bizar nieuws, dat door laatstgenoemde direct werd gebagatelliseerd. Volgens mij reageerde De Groot zelfs met een opmerking dat Spaan bij het kijken naar damesvoetbal waarschijnlijk een bal op z’n hoofd had gekregen… Ook werd Henk Spaan verweten dat onderzoeksjournalistiek toch een hele andere tak van sport zou zijn.

Maar later bleken de namen toch echt te kloppen en volg ik Henk Spaan op de voet. Zijn dagelijkse column in het Parool geeft wel vaker inzichten die ik in geen andere krant teruglees. Vorige week wist hij al melding te maken van de nieuwe kandidaten voor de Raad van Commissarissen van Ajax, hoewel hij hier een klein voorbehoud maakte omdat hij Theo van Duivenbode niet te spreken kreeg en de namen dus niet bevestigd kreeg.

De namen in kwestie zijn voorzitter Leo van Wijk, Theo van Duivenbode, Ruud Suurendonk, hockeyman Jons Hensel en Maarten Fontein. En die laatste schijnt nu het onderwerp van het zoveelste conflict bij Ajax te zijn. In z’n column van vandaag schrijft Spaan dat er zondag een gesprek is geweest tussen de voorzitter van de bestuursraad van Ajax, Henrichs, en Ten Have en Olfers namens de huidige RvC. Henny Henrichs zou in dat gesprek gedreigd hebben met een verzoek bij de Ondernemingskamer tot het schorsen van de RvC. De column van Cruijff op maandag deed vervolgens de deur dicht voor Ten Have en Römer. Zij stapten per direct op. Het verzoek tot schorsing is inmiddels gedaan, maar het is nog onzeker of de Ondernemingskamer genoeg technisch juridische gronden zal weten te vinden om de huidige RvC te schorsen en nieuwe commissarissen aan te wijzen. Als dat niet gebeurd dan hebben de drie overgebleven leden de macht in handen.

Daarnaast, zo schrijft Spaan, dreigt of is er een conflict tussen Cruijff en Henrichs over de kandidatuur van Maarten Fontein als commissaris. Fontein ligt gevoelig en wordt door Henrichs als onacceptabel gezien. Bij andere geledingen binnen Ajax wordt het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering overwogen om Henrichs, die als bijnaam Hippo heeft, eens stevig aan de tand te voelen wegens het niet nakomen van beloftes…

Never a dull moment with Ajax, zullen we maar zeggen…

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Een stuk dat weer vragen oproept.
  Helaas ben ik van een generatie ajacieden die de tijden van Fontein niet heeft meegemaakt. Ik laak dan ook de kennis om de bewering “Fontein ligt gevoelig” goed te kunnen begrijpen…
  Ik hoop dat het niet teveel moeite kost om bovenstaande me duidelijk te maken, maar ik zou graag willen weten (nu Fontein een belangrijke factor dreigt te worden) wat hij heeft gedaan om tegenwerking te verdienen?

  Ook vraag ik mij af waar de motivatie zit van Ten Have om door te blijven gaan… het vage ‘ik ben ajacied dus… ja is het logisch” gaat er bij mij niet in! Ik gok dat het meer ideologisch is en te maken heeft met “de eer redden”. Ten Have verdedigt zijn visie waarop hij zijn hele carrière en wellicht leven heeft gebaseerd, denk ik althans..

  Jij lijkt veel te weten over de kwestie Gogme United (of Marcel dat klinkt wat beter). Weet jij daar iets vanaf?

  1. Nou, Fontein is met een hoop misbaar weggegaan bij Ajax en heeft een flinke afkoopsom gekregen. Hij was het slachtoffer van het rapport dat Uri Coronel ooit schreef. Fontein was wel invloedrijk, hij heeft onder andere (met hulp van Slop) de sponsordeals met Aegon en Adidas binnengesleept. Die laatste heeft hij vooral een verlenging laten tekenen, maar dat is weer ten koste gegaan van de deal die Ajax en Adidas hadden dat het thuistenue niet ontsierd zou worden door die lelijke drie strepen. Ik heb daar al eens een column over geschreven: http://www.gogme.nl/blog/columns/2011/alles-voor-het-geld Ik ken verder ook niet alle feiten, maar vooral zijn disfunctioneren was reden om hem te laten gaan, ondanks het feit dat hij inmiddels een hoge positie had binnen een UEFA commissie. Hij heeft daarna ook nog bij AZ rondgelopen, dat werd door velen ook gezien als een daad vol rancune.

   Ten Have ging door omdat een beursgenoteerde organisatie niet zonder RvC kan en mag, hij wilde blijven om zaken goed over te dragen aan een nieuwe RvC. Maar blijkbaar heeft Henrichs hen dermate getergd, dat 2 zijn opgestapt.

   Het is heel simpel, Fontein was waarschijnlijk nooit meer in beeld geraakt als hij niet via Cruijff een weg naar binnen had gevonden…

 2. Ik ben een Cruijffofiel en sta 1000% achter de man z’n visie. Ajax = Cruijff en Cruijff = Ajax. Zonder Cruijff was Ajax nooit geweest wat het nu is. Zonder Cruijff had Ajax nooit die 3 Cups in de 70er jaren gewonnen. Daar is de basis voor de naam Ajax in de wereld gelegd. Noem Nederland en iedereen in de wereld kent Johan Cruijff.

  Sorry, maar van die Spaan heb ik geen hoge pet op. Een anti-Cruijff man, die alleen maar loopt te stoken. Plus dat de man een bal nog niet over 5 meter recht vooruit kan schieten. 😉

 3. Hallo Marcel GU ,

  Op Twitter heb ik me gister & vandaag flink geroerd nav. een Adidas Ajax publicatie en dit Parool Spaan bericht!

  Henk Spaan is even aardig ingevoerd als Ajax en JC gekleurd, dat behoeft geen debat, das gewoon zo.
  Henk Spaan beweert al vanaf begin van toen nog fluwelen JC revo bij Ajax dat de jeugdopleiding onder JOR gewoon weg uitstekend was…hier verloor Spaan mij, kwas immer fan, al vanaf Tussen Start & Finish .
  Zo een beetje kenner aan Barca de JC enorme invloed afleest …zo kan je aan de eugenkwekers vd laaste 15 jr aflezen dat De Toekomst Ajax wat zozo is, structureel zozo – eigenkweek aflevert en zeer opvallend geen 1 fatsoenlijke Ajax alike spits of vleugelspits opbrengt!
  En Spaan meende dat beter te weten dan JC, want Henkie komt daar zo vaak zo weinig JC zelve.
  Ik kwam er ook nooit en toch ver voor JC’s Telegraaf Real WillemII aanklacht doorbraak column zag ik t zelfde…ms. omdat ik t verzon of dat oa. ook ik de Toekomst trend van werken aardig in kon schatten…JC bevestigde mijn idee BIG TIME !

  Op ajax.netwerk.to vernam ik later dat de Ajax jeugdwatchers vd laatste tig jaren al die tijden een zelfde JC kritiek posten…maar Henk Spaan meende t beter te weten, hij verdedigde hier Uri & Rik & JOR en toonde met hen een zwaar misplaatst maar oh zo status verhogend in zijn metier en omgeving ” het landelijk populair geworden JC dedain, JC wat seniele gedateerde droeve trekjes , amper nog serieus te nemen, intelligentsia als Freek de Jonge Silvia Toth de Hard Gras / DWDD/ VARA / Parool Mathijs van Nieuwkerk vrindjes deden de rest…de zgn weldenkende JC fascinated als Auke Kok, Hugo Borst, Nico Dijkshoorn wat AD folks Van Nijnatten/ Sjoerd Mossou…ze waren er niet voor gelijk the oldies des voetbaljournaille Derksen De Groot Henk& Frits in JC kont te kruipen…gelijk hebben ze…maar t andere uiterste is ook zo wat .
  Het is minstens opmerkelijk dat al deze DWDD / Parool/ Hard Gras Mathijs vrienden, zgn onafhankelijk sterk eigenzinnige persoonlijkheden zo een
  eenduidig JC scepsis hebben, is t besmettelijk or does it looks cool?
  Sowieso zgn. de links gafficheerde kwaliteitspers/ media is opvallend JC sceptic NOS de onafhankelijk bedoelde media niet in t minst!
  Zelfs Sjek , eens zwaar JC minded, Cruijff Sports enzo, tendeert / laveert mee in deze Ajax voetbal filosofie oorlog .
  Allen zien ze zichzelf natuurlijk als hooggenuanceerd kritisch onafhankelijke denkers …en toch zo eensluidend met gelijke argumentjes en fascinaties over hun eens grote held JC en de vermeende duistere kant van diens psychologie!

  Nergens lees je werkelijk terug wat JC trickerdt …wat beoogt waarom waarvoor waarom met die en die niet …zou het hem aan zijn voetbal Ajax hart gaan…zou hij dr niet een beetje heul veul meer kijk op hebben als wij allen …heb ie niet Barca helemaal naar zijn unieke filosofiehand gezet…en wij vertrouwen JC Ajax niet toe met zijn mensen …das toch curieus / gek !
  Ja JC vertrouwt bepaalde mensen meer dan andere…want of het nauw luistert met wat kebon beweging wil zetten!
  Gaat het hè hierbij om zijn EGO of zou ook JC mogelik zuivere Ajax voetbal intentie’s kunnen hebben?
  Voor velen der v

 4. Gogme …ik had meteen verexcuseerd voor mun classic tik / IPhone verhaspelingen.
  En een heel Maarten Fontein pretty good personal experience verhaal, moest hurry Up dr vandoor , blijkt heel mijn lap verdwenen van mun phone.
  Later meer, las net AN forum reacties …ze gaan me wat al te fel tegen je van leer…ook jij irriteert me regelmatig als vice versa…maar ik ben blij dak hier nog mag ventileren…

 5. Ik heb dus als een aantal x Maarten Fontein ontmoet in person/ mail , by sms …en ik moet eerlijk zeggen het is een fijne open betrokken intelligente goeie man…echt waar…als Romer Olfers Davids Ten Have Rikkie & Uri & Jaake & Henrichs en Sturkenboom directie bestuur of RvCer kunnen zijn dan zeker Fontein .
  Zwaar onderlegd breed ervaren een meer dan geweldige dealmaker , stone gewoon geheel open voor pittige kritiek…wbt Adidas en andere besluiten die hij in t verleden voor Ajax had genomen…nou kom daar nog maar eens om …zelfreflecterend open tegen bv een beetje vogel als ik .

  Kan niet anders zeggen dan ut een uitstekende vent is…en meegaand is zo’n beetje het laatste waar iemand mij van kan betichten!

  Hij had jouw mijn en Ron Schiltmans Ajax tenue wensen volledig begrepen en ik geloof werkelijk dat wanneer hij de kans zou krijgen hij daar nu helemaal goed zit ….nooit meer strepen en t oude logo terug , JC zal dr met hem vast en zeker ook over gehad hebben…iig ik en vast anderen ook !
  Dus Gogme Marcel dat valt weer JC mee man…maar t dreigt toch allemaal
  weer buiten JC om te gaan…er blijven maar krachten bij Ajax die slechts 2 oogmerken hebben…eigen belang en JC macht zo klein mogelijk houden…ongelooflijk dat zulke mensen na ruim 1 3/4 jr revo en strijd en bestuurscrisis gewoon Ajax en JC dat blijven aandoen…ze geven geen reet om Ajax , voetbal …t gaat om puur om OBN macht behoud !
  Nou dat zal ongetwijfeld tot herbewapening leiden …de supporters de ASD als geheel hebben hier met JC niet voor gestreden en in t zicht vd haven zal alsnog JC zwaar ondermijnd gefrustreerd worden.
  Ajax moet en zal aan de JC er is zo vaak overduidelijk hiervoor door de club als de supporters gekozen…die RvC moet volledig Cruijffiaans zijn…onafhankelijk intelligente wijze mensen en Cruijffiaan van voetbal filosofie …dan zal het helemaal gaan gebeuren…zo niet met half half en hangen en wurgen gaat het niet tot veel minder gebeuren…die OBN fouterikken zijn daar volledig op uit .
  Het zou toch wat JC die Ajax helemaal uit de as doet rijzen met zijn mensen , voor sommigen bestaat er niets ergers wat er Ajax zou kunnen gebeuren!
  Ongelooflijk only in Holland alleen bij Ajax , nou an me nooit niet / aan ons Cruijffianen nooit nie !
  Voor je denkt dak ergens aan gelieerd ben…ik ben slechts een single JC guerillo …heb me laatste maand zwaar Ajax JC teruggetrokken omdat ik wat anders aan mijn hoofd & ziel had…pa dood niet lang na ma en alle shit en pijn & rouw…dus ik ben totaal niet meer op de hoogte , waarvan akte !

 6. Gogme ea. JC sceptics…krijgt JC zijn RvC dan krijg jij / jullie en de uwen dat uniek schone trotsmakende Ajax thuis tenue terug met het oude logo , voorgoed zonder strepen …maar dat kan alleen als JC zijn mensen het mag en kan laten doen…en dit 100% zeker JC’s bedoeling , hij kan dat regelen maar alleen wanneer hij zijn volle spanwijdte mag / kan gebruiken !

  Nogmaals kben blij dat ik hier nog wel kan schrijven…elders als
  AN & Ajaxfans.net hebben ze eternal gebanned met dank aan Skywalker & Sidthekid als Tobie 343’s lange tenen…ja en daar weiger ik met grote boog omheen te gaan, lange tenen zijn er om op te staan.
  Ik heb Twitter en jouw blog om mijn verhaal / acties te kunnen doen, had intensief mailcontact met StH en RBjr en ook ff met MF …maar heb me daar door omstandigheden van teruggetrokken .
  Graag zou ik contact hebben met HH & CV, HH heeft vrees ik
  toch nog het meest de macht …dat mag en kan nooit de bedoeling zijn …JC zou waarlijk leading moeten zijn, reken maar dat ie Ajax geschikte gezonder makende topkandidaten klaar heb staan, voor RvC interim
  AD ..en voor later …maar het OK mag gaan aanwijzen…oi oi dat wordt benk bang weer zwaar Ajax hommeles!

 7. Het is Toby, Lammert. En verder ben je welkom op onze hyves, twitter, facebook en google +.
  En het gaat niet om jouw argumenten. Het gaat om jouw formulering. Verder ben je een goede gast, hoor.

 8. Lammert. Lammert, Lammert……….nog steeds hetzelfde probleem ? Ga je teksten eerst een keer of drie nalopen dan heb je die banproblemen niet. Dit is gratis advies. En goed bedoeld !

 9. Die wat ” levendige” teksten van mij zijn heus prima te volgen, heul enkel amper…nee folks Toby ..er zat vooral iets anders ook achter.. kheb nl een handicap , geen consideratie voor site of enig rep…long toes Toby 343 …wat ik expres deed, los van mun inherente slordigheid..kverbeterde/ redigeerde regelmatig na posting.., was speels in ode JC grammar gebruiken..en aangezien ik Drents ben …wat Drents …en we leven in straattaal tijden ..dus veel mag.
  Maar oeh niet op discussie fora over / Ajax van en door Ajax/ sport voetbalfans / kenners…tsss…bloedje serieus joh…die schrijft er al zolang heb die status onder de posters…ja daar heb ik met respect skijt an.

  Want met voetbal is t ook zo…zeker in JC stijl…0-0 an t begin..we doen een spelletje…en vooraf ontzag doet een. Cruijffiaan niet aan, iig geen echte…we gaan spelen…geen geschop & gesar …kijk Raymond Sluiter tenniste zwaar omorthodox…das juist leuk…in voetbaltermen was hij anti TIPSy…nou zou wens ik te posten.
  De kramp vh voetbal en zeker t Ajax cultuurtje mot dr helemoal van af.
  Nee ik was niet alleen formulering onwelgevallig…Tobie & Skywalker en je know it.
  Kheb een broertje dood aan verdraaiingen doelbewust opportunistisch misverstaan…zulk volk ga ik tegenin…teasend soms of recht voor de raap.
  LeTiss werkelijk de meest legend Ajax poster…waarom post hij niet meer…zulke figureren zou je juist moeten koesteren als discussie site.
  Ja je hebt grote kans dat je met je zelfwaan ” I know Ajax / voetbal better” daar in je zelfbeeld blauwe plekken oploopt…maar heb je een sportmind respecteer je zo’n hyper smart / superscherpe gast!
  Check vooral ook ” wat zeg je nu ? ” , het allerlaatste schaap , ” van de film ” en baddah bing…!
  Ik heb veel kritiek op GogmeUnited maar hij heb wel mooi zo’n blog….hij als ik zijn wat moraalridders…hij heb grote moeite met die van Cruijff zijn mensen en hun strategie, ik een stuk minder maar ben ook kritisch en deel zeker enkele van Marcel’s kritieken…mooier had ik t gevonden als hij evenkritisch was op het anti JC kamp…maar nobody’s perfect en ik al helemaal niet , JC ook niet want zie maar hij laat zich wederom in het OBN’s HH en Co. leggen.

  On topic Henk Spaan laat zich duidelijk ook gretig gebruiken door de JC sceptic…zijn ooit goede maat clown Harry Vermeegen schat ik qua voetbalfeeling& understanding hoger in…clowns zijn wezenlijk natuurlijk bloedje geïnteresseerd in de menselijke roerselen en diens hidden en true talent!
  JC heeft vele talenten…giga groot op het gebied van sport & voetbal…hij weet heus beter dan Keje & RBjr & HH en Co. welke mensen hem daar
  mee kunnen helpen…maar daar vertrouwt Ajax hem niet …only in Holland & Amsterdam…waarom…omdat men hier te weinig fijnmazig / gevoelig is…te bot arrogant…omdat we als volk moeite hebben respect en onderdanigheid scherp te kunnen onderscheiden, daarom verhaspelen we de boel vanuit onvermogen & paniek en zelfwaan…laat verdomme eindelijk eens JC Ajax doen!
  En JC mocht je op GogmeUnited blog meelezen…hoevaak wil je aan dezelfde steen stoten…Basilevic( zo iets) Harms, Nunez, Staatsen, Jaake & Uri & je RvC ( oud) collega’s , nu HH , zie de grote gemene deler…en telkens ga je toch ergens to loose met ze om en bijten ze je…frusteren ze je…Mijn vraag blijft verdient Nederland JC , verdient Ajax Johan Cruijff ..wat ik wel zeker weet dat het uniek schone Cruijffiaanism hochnotwendig ist…maar ja of het aan sommigen besteed is?

 10. Nogmaals, Lammert….
  En verder ben je welkom op onze hyves, twitter, facebook en google +.
  Geeft wel aan dat het niet om jouw argumenten gaat.
  En je bent niet daar niet welkom….Je bent daar van HARTE welkom. Hopelijk word je daar wel lid. En je wordt daar niet gebanned. Je hebt mijn woord.

  On-topic:
  De strijd is nog steeds niet gestreden maar we zien donderdag aanstaande weer. Dan is het de zitting ondernemingskamer.

 11. Mooi tnx wist ik al van je…kga je dishen verder…ik ben een waarachtigheidsjunkie …als dingen niet correct samengevat wordt…er geen zelfreflexie vd andere kant ook gedaan wordt na zo een uggly conflict / consequenties dan hek geen zin nog op je sites/ new media stuff op te draven.
  Zoals je weet respecteer ik je voetbal / Ajax kennis hooglijk…maar je andere aspiraties der psychologie zwaar minder…be more upfront brave and modest man..echt …kheb je gemaild…met inside info zero response wright?
  JC en dat voel ik door de lucht…heb ik een PIM JC lijntje haha…vandaar dak weer Ajax JC actief ben..kwas nl. totaal uitstaand in deze…JC heeft weer extra hulp nodig…kvoel dat ie zich weereens heb laten ringeloren , nu door HH …JC ’s HH argwaan/ dekking liet ie volgens mij overmoedig zakken…kijkt even te lang de andere kant op en hupakee …JC op HH achterstand…Ajax directie sturing uit handen…of het niet al die tijd zwaar in de lijn der verwachting was dat je HH en Co. niet kan vertrouwen.
  JC zun adviseurs of dringen niet genoeg tot JC door of zij & JC onderschatten wederom de oppositie , beiden even kwalijk …JC verliest stamina…hij is ouder / ergens kwetsbaar …wil graag alles vanuit de loose wrist doen…hoeveel leergeld wil je betalen JC & ASD en Team Cruijff …eens houdt het op hè …ik vrees dat t moment weleens daar zou kunnen zijn…een incomplete JC revo …again…JC moet echt flink wakker geschud worden…maar krijg je HH nog van t Ajax stuur ….TvD moet ook geen RvC vz worden…wel lid tech zaken…TvD is als HH teveel een Alfa mannetje…en dat op die leeftijd …die heb Ajax beter niet meer in die positie iig. geen 2 !
  Er is maar 1 die t Ajax positieve RvC JC verskil had en zou kunnen maken…u raadt het al …Pieter Winsemius…andere Leo van Wijk maar das al een stukkie minder dan neerlands beste bestuurder…waarlijk hoog Cruijffiaan Winsemius!
  Maar ja …plus die RvC heb nog een loose ware too/ wereldsport/ voetbal / talent hoog/ er/ herkenner nodig…een outofthebox onafhankelijke met zwaar Cruijff respect …special inteligentie….Mulder / Simek/ Jaap van
  Zweden/ Arie Selinger weirdo’s die en serieus maar anders want pure sport/ voetbal liefde & geweldig unieke kennis / feeling hebben.
  Ja Jaap van Zweden was en een gaaf voetbaltalent, Ajax diehard fan& Cruijffiaan, vriend…en de nieuwe von Karajan / Leonard Bernstein …weert alles van talent feeling en orchestratie en topsport voorwaarden…want of dat veel met topsport te maken heeft een 1e violist of conductor zijn?

  Van alles wat moet er in de Ajax board, maar absoluut geen JC sceptics…nou je kan op je klompen aanvoelen dat HH daar op uit is .
  JC zal toch eens zun ware Ajax ding kunnen doen…t ergste wat OBN en types als HH kan overkomen.

  Maar dan moet JC wel aangescherpt worden…JC moet dan wel echt vol in debat met zun beste adviseurs …hij mag me zo bellen/ kweet er genoeg anderen, ws. nog beteren, hem wel vol vaarwaafts kennen helpen…nu gaat t pretty uninformed als ik nu ben ..naar mijn onbescheiden mening niet goed ….lees op AN Quattroporte/ van de Film/ Diego78 en Klaas de Jager ea. de felle groveling…
  Met de groeten aan Skypike !

 12. @Gogme. Bedankt voor de verspreiding. Spaan blaast en spuwt wat, maar zo te zien heeft het slechts op een enkeling indruk weten te maken.

  Verder, heeft iemand iets begrepen van bovenstaande?

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: