skip to Main Content
Veertienbaan

Veertienbaan

Cruijff bij FeyenoordHet is maandagochtend en het eerste dat ik op TV zie is het hoofd van Jaap de Groot die komt vertellen dat er die avond een belangrijke ledenvergadering is bij Ajax waar een nieuwe organisatie structuur aan de orde zal komen. Deze structuur zal er voor zorgen dat beslissingen sneller kunnen worden genomen.

Aangezien de ghostwriter van Cruijff dit zegt trek ik direct de conclusie dat deze er volledig achter zal staan en vermoed dus dat er eindelijk weer stappen worden gemaakt in de fluwelen revolutie die nu ongeveer een jaar geleden is ingezet.

Het is maandagmiddag als ik verneem dat een eventuele beslissing in deze vergadering niet meteen in zal kunnen gaan omdat er te weinig leden aanwezig zullen zijn én er geen notaris is om de zaak te bezegelen. Vreemd, maar het is blijkbaar normaal om niet op te komen dagen. Over opkomendagen gesproken, dacht ik toen, zal Cruijff er eigenlijk zijn die avond?

Het is dinsdagochtend als ik op internet lees dat er wel degelijk een beslissing is genomen en dat de leden massaal hebben ingestemd met het voorstel, nadat er een paar aanpassingen zijn gemaakt. De zaak wordt op een later moment geformaliseerd. Er zijn dus toch stappen gezet: ‘Wat zal Cruijff hier blij mee zijn’ denk ik nog.

Het is dinsdagmiddag als ik via Twitter verneem dat Cruijff wel degelijk in Nederland is en diezelfde avond te gast zal zijn bij Pauw en Witteman. Ik voel een lichte opwinding opwellen en hoop vurig dat Cruijff niet alleen zal komen praten over zijn Cruijff foundation die een dag later 14 jaar bestaat. Nee, ik hoop ook dat Johan in zal gaan op de situatie bij Ajax en ons, het volk, duidelijk zal maken hoe de vork in de steel zit en hoe de nabije toekomst er uit zal zien.

Het is dinsdagavond als ik me voor de TV nestel, ik ben benieuwd. Niet alleen naar de eerder genoemde verwachtingen, maar ook naar het taalgebruik van Cruijff. Toen hij nog regelmatig bij Studio Sport als analist optrad hielden wij thuis een weddenschap hoe vaak hij het woord ‘ofschoon’ zou gebruiken die avond. Er is werkelijk niemand in Nederland die dit woord nog bezigt, maar Cruijff was per optreden toch vaak goed voor een keer of drie. Hele boeken zijn er geschreven over de soms onnavolgbare oneliners die het orakel uit Barcelona sprak en we keken vaak met stijgende verbazing naar deze TV uitzendingen, soms snapte je er helemaal niets meer van, maar dat is logisch. Er ken er maar eentje Cruijff weze.

Het is dinsdagavond laat als ik met een goed gevoel de TV uitzet, Cruijff was volkomen duidelijk en helder! Hij gebruikte ofschoon maar één keer en gaf een presentatie weg die klonk als een klok. Hij omzeilde handig, al dan niet bewust, vragen over de aanval van Coronel. Hij zei slechts dat er hem en zijn vazallen Bergkamp en Jonk woorden in de mond waren gelegd die ze nooit gezegd hadden. Pauw en Witteman lieten het er bij en vroegen niets over het feit dat Coronel toen zei dat hij overal bewijs van had. Ik kon eigenlijk maar één conclusie trekken en dat is dat Cruijff het allemaal nooit gezegd heeft, maar dat zijn adviseur Rutger Koopmans wellicht de boosdoener was in deze. Deze pr-man van Cruijff is al maanden stil, z’n Twitter account is op non-actief en ook zijn website is al tijden uit de lucht. Maar goed, de kou leek definitief uit de lucht en we gaan een zonnige toekomst tegemoet.

Het is woensdagochtend als ik met een tevreden gevoel de uitzending nog eens terugkijk en geniet van de uitspraken van Cruijff, hoe hij uitlegt dat het tegenwoordig allemaal veel makkelijker gaat dankzij internet: “Maar ik snap het alleen niet.” Om vervolgens lachend te zeggen dat die foto’s gewoon op de website staan. En ook hoor ik hem zeggen dat sporters nou eenmaal anders zijn en het lijkt of ‘er misschien een stukkie aan los zit’. De meest Cruijffiaanse uitspraak doet hij over Edwin van der Sar: “Wie is er dus net mee is uitgescheeën.” En dat met zijn typerende Amsterdamse tongval.

Het is woensdagavond als ik in het sportjournaal zie hoe Cruijff zegt dat er weliswaar een probleem is over de benoeming van een voetbaldirecteur, maar dat er gezorgd moet worden dat ‘we daar uitkomen’. Hij gaat dus niet weglopen, iets dat in het verleden met Cruijff diverse keren is voorgekomen. Nee, het gaat allemaal goed komen!

Het is donderdagochtend als ik in de samenvatting van de wedstrijd zie dat Cruijff met z’n vrouw in de ArenA zitten en ik bedenk me dat het maar te hopen is dat de man onze prachtige stad vaker met een bezoek gaat vereren. Want twee dagen Cruijff doen de club heel veel goed en geeft een enorme boost.

Het is donderdagmiddag als ik deze column aan het schrijven ben en het nieuws verneem dat de bijeenkomst van de Raad van Commissarissen volledig geëscaleerd is nadat Cruijff onaangekondigd met Tscheu la Ling is verschenen. Het schijnt zelfs dat Edgar Davids kwaad is weggelopen, maar dat is logisch, Davids is een sporter en daar zit een stukkie aan los.

Het is donderdagmiddag als ik de tweede versie van m’n column schrijf en me bedenk dat het misschien wel goed is als Cruijff langskomt, maar dat het wel een ritje in een achtbaan lijkt, laten we de achtbaan dus maar een andere naam geven en hem naar Cruijff vernoemen; een veertienbaan dus!

Het is bijna donderdagavond, ik ga nu snel m’n column insturen en hoop dat Cruijff er inmiddels niet mee uitgescheeën is!

Deze column werd eerder geplaatst op de website van de onafhankelijke AFCA Supportersclub

Reageer

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top