skip to Main Content
Voetbal Is Oorlog

Voetbal is oorlog

Rinus Michels - Voetbal is OorlogToen ik deze week de beelden van de klassieker uit 1983 weer terugzag viel me iets op. Toen Peter Houtman de 3-1 voor Feyenoord scoorde zag ik diverse mensen juichend opspringen. Die mensen zaten niet in het uitvak dat aan het einde van de wedstrijd nog door de hekken brak en een hoop narigheid veroorzaakte op de Marathontribune. Nee, ze zaten gewoon tussen de andere Ajacieden in!

Onmiddellijk moest ik denken aan die jaren in het ‘Olympies’, waar we vaak aan de zuidzijde naar de wedstrijd keken en er om ons heen overal plukjes Feyenoorders zaten. Het waren altijd hoogst vermakelijke taferelen; juichende Rotterdammers na een Feyenoord goal omgeven door mopperende Amsterdammers die vervolgens weer juichend opveerden als Ajax scoorde. Er werd menig verbale strijd gevoerd, zuigende opmerkingen en happende reacties gingen over en weer, vaak tot hilariteit van alle toehoorders.

Maar ontsporen deed het niet.

Ik heb weleens meegemaakt dat een boze Feyenoord vader z’n zoontje en een sliert vriendjes tien minuten voor tijd meenam naar buiten. Hij was onze plaagstoten zo zat en toen Ajax op 3-1 was gekomen zag hij het onheil naderen. Zoontje huilen en roepen dat ‘dit het stomste verjaardagspartijtje was dat hij ooit had gehad’ en wij lachen natuurlijk. Waarschijnlijk is de haat voor Amsterdam en Ajax bij dat joch diepgeworteld die dag, maar hopelijk ziet hij er nu de humor wel van in en heeft hij zelfs wel eens verbale wraak kunnen nemen op een stel Ajacieden die in de Kuip zat te kniezen toen hun club werd ingemaakt.

Maar zoals ik al zei werd het in die jaren ook steeds harder en gemener en zijn we nu op het niveau aanbelandt dat er diverse wedstrijden worden gespeeld zonder supporters van de bezoekende partij. Mannen met kinderen worden zonder pardon in elkaar geslagen als ze alleen de euvele al moed hebben om in een vijandig stadion te gaan zitten, het is de trieste waarheid.

Verboden te juichenVan de week had ik contact met een Twitter-vriend uit de residentie, hij kon wel een kaartje voor me regelen, maar waarschuwde me direct. ‘Je zit bij mij in het vak, maar daar zit ook een hoop harde kern tussen.’ ‘Zorg dat je niet gaat juichen als Ajax scoort en gebruikt geen Amsterdams accent.’ ‘Het is te triest voor woorden, ik weet het, maar ze meppen je om je accent misschien de tribune al af.’ ‘Doe een groen-gele sjaal om’ ‘Prima, zo’n geel retro Brasil shirt mag ook’ ‘Ja, slaap er maar een nachtje over.’

En dus besloot ik hem de volgende dag om een berichtje te sturen dat ik toch maar afzie van het aanbod. Dat ik hem met liefde een keer meeneem naar Ajax-ADO, want op mijn tribunedeel zitten nauwelijks 1-cellige tokkies die iemand z’n kop er af trekken doordat deze bij de vijand hoort. Maar dat ik het risico niet kan en wil nemen dat ik een wedstrijd, die nog om half één begint ook, niet zonder kleerscheuren -of erger- zal beleven. En als ik dat doe, dat ik dan als een emotieloze zombie op de tribune heb gezeten, zonder een woord te zeggen.

Niet echt een leuk uitje dus.

Tja, zover is ons voetbal en eigenlijk onze maatschappij dus afgezakt. Onschuldige ‘sweet sixteen feestjes’ lopen gierend uit de klauwen, mensen trappen elkaar om niets in elkaar, iedereen dringt voor, scheurt met brommers over het trottoir en ga zo maar door! Je zou hopen dat de politiek er iets aan doet, maar die maken elkaar tegenwoordig ook al voor leugenaars uit…

Rinus Michels draait zich om in z’n graf, zijn opmerking werd al die jaren al uit z’n verband gerukt, maar is nu totale werkelijkheid geworden. Voetbal is oorlog, een vieze vuile oorlog!

Zonde!

 

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Ik kan me de hilarische spreekkoren tijdens NAC-ajax 2 jaar geleden nog herinneren tussen NAC en ajax supporters toen Suarez net weg was bij ajax.

  NAC: ” Waar is Suarez nou?” 4x
  Ajax: ” Die is naar Liverpool” 4x
  NAC: ” Wat is hij daar aan ’t doen?” 4x
  Ajax: “Hij gaat daar voetballen” 4x

  Gezamenlijk aplaus volgde, humor

 2. tja…je zal als kind maar hebben staan tafeltennissen in het Den Haag home een paar jaar geleden. Wordt je gewoon neergestoken en overgoten met benzine. Hoor je niemand meer over hé
  Laat die ajakssupporters maar lekker altijd wegblijven uit Den Haag. Ze zijn er serieus nooit meer veilig.

 3. De vraag die ik dan heb is: ben jij tegen geweld/vechten om een voetbalclub in het algemeen of alleen tegen onschuldigen die getroffen worden. Ik verwacht het eerste, waar ik het niet gelijk mee eens ben

  1. Ik ben tegen het feit dat je als normaal denkend mens nooit meer spontaan naar een voetbalwedstrijd kan. We vinden het blijkbaar normaal dat uitsupporters als schapen in een kooi worden geladen en onder politiebegeleiding van en naar het stadion gaan.

   Dat ik vandaag in Den Haag een geducht risico zou lopen, omdat er in het verleden verschrikkelijke dingen zijn gebeurd is natuurlijk van de zotte en totaal absurd. Ik loop dus een risico omdat ik toevallig ook voor die club ben. Dat is een vorm van rasisme en dus onacceptabel!

 4. Goed verhaal!het klassieker verhaal met uit supporters blijft natuurlijk ook triest..ik ben Feyenoord fan en vond het juist heerlijk om me aan de Ajax fans te “ergeren” als ze stonden te springen na een goal van bv kluivert…al kon ik me niet voorstellen dat je voor je lol mee kwam..zoveel haat en vijandigheid..ikzelf ben eens zo “dom” geweest om tussen 3 feyenoorders te gaan staan die een bejaarde meneer met kleinzoon te lijf wilde gaan omdat ze discreet klapten toen de tegenpartij scoorde.ik kwam er zonder kleerscheuren vanaf maar stond sindsdien te boek als “namaak supporter” in mijn vak…lekker in een ander vak gaan zitten.mijn liefde voor de club overstijgt mijn haat voor sommige mede “supporters”….ik ben 5 keer naar de old firm geweest en zelfs daar heb ik meer respect gezien.geweld moet nooit geaccepteerd worden.

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: