skip to Main Content
Bekerfinale

Bekerfinale

Of Ajax met kunst en vliegwerk alsnog kampioen gaat worden dit jaar is zeer de vraag. Ajax heeft een flinke dosis geluk nodig, maar daar hebben we absoluut niet over te klagen als je die 20 minuten Comedy Capers verdedigen in Nijmegen zag en dan beseft dat het zomaar 3-0 had kunnen staan. Nee, het geluk lacht ons toe deze tijd. Maar naast geluk, dat je soms af kunt dwingen, zijn we afhankelijk van andere factoren. De support van de fans bijvoorbeeld, en –niet geheel onbelangrijk- de resultaten van de concurrentie.

Nou hebben we dat laatste totaal niet in eigen hand, maar het eerste wel. En wat dat betreft is één van de weinige voordelen van het opstappen van Rik van der Boog misschien wel dat er in de ArenA zondag niemand zich druk hoeft te maken over mensen die ‘op moeten rotten’. Die onrustige sfeer hielp het team tegen FC Groningen ook niet echt en het ging pas lopen toen Groningen een paar keer gevaarlijk voor de goal kwam en het stadion besloot om maar eens achter het team te gaan staan.

De invloed van de supporters kan heel groot zijn. Denk maar eens aan de laatste, echte, bekerfinale tegen AZ. 1-1; het spel golfde op en neer, hoewel Ajax steeds sterker begon te worden. Totdat Gabri in de laatste minuut een rode kaart kreeg en we de verlenging met 10 man in moesten. Na een paar levensgrote kansen voor AZ gebeurde het; een kleine groep begon te zingen en zwaaien met de T-shirts die we van tevoren gekregen hadden. En in no-time deed iedereen mee en zong het halve stadion. De spelers op het veld moeten een enorme boost gekregen hebben van onze support, want de verlenging werd zonder kleerscheuren overleefd en de strafschoppenserie werd gewonnen. Ik sprak later een paar AZ fans, die ook in het stadion zaten, ze waren sprakeloos en vol bewondering.

Bekerfinale FC Utrecht-Ajax

Ook in de finale tegen FC Utrecht in 2002 speelden de Ajacieden een doorslaggevende rol. Diep in de tweede helft stonden we 2-1 achter maar we bleven zingen, hossen en springen terwijl de ene na de andere Ajax aanval onze kant op golfde. Het pandemonium achter het Utrecht-doel maakte waarschijnlijk zo’n indruk op de grensrechter, dat hij in de blessuretijd die dekselse Wamberto over het hoofd zag en onze Braziliaanse vriend, terwijl hij een meter buitenspel stond, de 2-2 in het doel wist te werken. Verlenging, Zlatan, Golden Goal en we hadden de beker weer binnen!

De fans van Utrecht waren hier zo ziek van dat ze maanden later een replica van de ‘dennenappel’ hebben laten maken en deze alsnog aan zichzelf hebben uitgereikt. Grensrechter Kloeg is waarschijnlijk onder een nieuwe naam een nieuw leven begonnen, maar kon die man het helpen dat hij dusdanig onder de indruk was van de Ajax-fans, dat hij vergat te vlaggen?

Ook de finales tegen PSV waren memorabel en zij die er bij waren zullen het nooit meer vergeten. De beker is misschien een troostprijs, maar zo’n finale is een waanzinnige belevenis. En de spelers hebben onze steun meer dan hard nodig tegen FC Twente. Dus ik snap niet waarom er maandagochtend ‘slechts’ 10.000 kaarten verkocht waren. Voor de kosten hoef je het niet te laten, een normale retourtje tussen Amsterdam ArenA en Rotterdam Stadion kost ook ruim 25 euro, dus het dubbele voor een hele dag zinderende bekerspanning is absoluut niet te duur!

Als je nog geen kaartje hebt, dan heb nog deze week om in actie te komen. Want hoe meer Ajacieden er in de Kuip zijn, hoe beter. En dan?

komt het allemaal goed!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: