Skip to content
Ajax-x-adidas-Originals-shirt

Ajax x adidas Originals shirt

Ajax en Adidas hebben een nieuwe lijn op de markt gebracht speciaal voor de liefhebbers van retro voetbalkleding.

Het nieuwsbericht dat ons vandaag onder ogen kwam liet aan duidelijkheid niets te wensen over:

Geïnspireerd door het gouden Ajax van de jaren ’70. Door wie de Europa Cup I driemaal op rij werd gewonnen, met revolutionair voetbal waar we nog steeds trots op zijn. Deze Ajax x adidas Originals-collectie is een ode aan dat legendarische team.

En zoals je weet ben ik groot fan van retro voetbalshirts en -kleding dus klikte ik vol verwachting de link naar de Ajax fanshop open en zag een mooie collectie trainingspakken, toffe Adidas Samba schoenen in Ajaxstijl en leuke sweaters. Maar het shirt viel me toch enigszins tegen. Het doet vreemd aan om een klassiek Ajaxshirt te zien met een ouderwets adidas trefoil merkteken en een veel te groot Ajax logo.

Adidas Originals

Adidas is al van oudsher actief in de sportwereld als leverancier van sportkleding en accessoires, het merk was in de jaren ’70 al volop te zien op de voetbalvelden met de opmerkelijke voetbalshirts en -kleding met de iconische drie strepen. Het merk was absoluut marktleider, hoewel het concurrerende PUMA ook veelvuldig te zien was. Het opmerkelijke feit is dat de oprichters van beide merken broers waren en er een Duitse stad was waar de fabrieken van beide sportmerken waren gevestigd. Maar Ajax werd in de twintigste eeuw nooit door Adidas gesponsord, wel door merken als Le Coq Sportif, PUMA, Cor du Buy, Robe di Kappa en Umbro.

Ajax-FC Amsterdam 1973
Ajax-FC Amsterdam 1973. Krol, Neeskens en Cruijff betreden het veld

Le Coq Sportif

De succesvolle jaren, waar de huidige collectie op gebaseerd is, werd Ajax dus niet door Adidas gekleed, maar door het Franse sportmerk Le Coq Sportif, de foto hierboven laat het team zien dat voor de competitiewedstrijd tegen FC Amsterdam het veld betrad. Je ziet een ontspannen Ruud Krol, Johan Neeskens en Johan Cruijff het veld van stadion De Meer betreden, het bleek achteraf de voorlopig laatste wedstrijd van Cruijff in een Ajaxshirt te zijn, want een paar dagen later tekende hij een contract bij FC Barcelona.

Dat shirt dat de spelers droegen vertegenwoordigt dus prima hoe de voetballers er in de beginjaren zeventig bijliepen, een kledingsponsor op de rechterborst en het Ajaxlogo op het hart.

Ajax logo

En als je het verschil in formaat ziet van het beroemde Ajaxlogo op die shirts in de jaren ’70 en dan ziet wat de ontwerpers van Adidas er nu van hebben gebrouwen dan kun je je afvragen wat ze in godsnaam heeft bezield. Want dat Adidas natuurlijk geen shirts met een merkje van een concurrent gaat ontwerpen is logisch en daar valt voor mij ook nog wel overheen te komen. Maar waarom het oude Ajax logo zo pontificaal groot is gemaakt is me een volkomen raadsel.

Ajax pyjama

Dit shirt lijkt op deze manier meer op een ouderwetse Ajax pyjama, waar menig Ajaxsupporter in de jaren ’70 en ’80 nog in heeft geslapen. Een gemiste kans dus van Adidas, dat er jaren voor heeft gezorgd dat Ajax geen retro voetbalshirts mocht verkopen. De sportkledingfabrikant heeft al het grootste deel van deze eeuw het alleenrecht verworven op de verkoop van Ajax sportkleding, daar betalen ze ook een flink bedrag voor, maar nu ze zelf met een Ajax retroshirt zijn gekomen hadden ze misschien iets beter op de uitvoering kunnen letten.

Adidas zegt altijd dat Impossible is nothing, maar wat mij betreft is het toch Less is more en Size does matter!

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top