Skip to content
Gestolen Europacup

Gestolen Europacup

Aston Villa won in 1982 de Europacup, tegewoordig bekend als Champions League, maar raakte de beker al snel weer kwijt toen deze een paar dagen later werd gestolen;

De finale van 1982 werd gespeeld in Stadion Feyenoord in Rotterdam, waar de Aston Villa enigzins verrassend Bayern München versloeg door een doelpunt van Peter White. Na afloop kreeg aanvoerder Dennis Mortimer de Europacup in handen geduwd en begon een feest dat zijn weerga niet kende. Op de foto boven dit stuk lijkt het alsof de speler met donkere adidas-shirt en arbeiderspet de cup uit de handen van de Villa-speler trekt, maar dat is Tony Morley die zijn shirt geruild heeft met een Duitse speler. De speler die de Europacup beker zoent is Gary Williams.

Die beker is overigens een replica van het origineel die ten alle tijden in het hoofdkantoor van de UEFA verblijft. De originele cup is overigens ook al een paar keer vervangen, want clubs die de COUPE DES CLUBS CHAMPIONS EUROPÉENS voor de vijfde keer, of drie keer op rij wonnen, mochten de originele trofee houden. Dat gebeurde voor het laatst in 2005 toen Liverpool ‘m voor de vijfde keer won. Want inmiddels heeft de UEFA besloten dat er altijd een replica uitgerijkt wordt. Naast Liverpool hebben ook Real Madrid, Ajax, Bayern München en Milan hebben een origineel exemplaar in de prijzenkast staan.

Gestolen Europacup

De reden dat er tegenwoordig een replica wordt uitgereikt is mede te danken aan de spelers van Aston Villa die in 1982 de cup in een pub kwijtraakten. De ploeg reisden na hun winst op Bayern München terug naar Birmingham en sleepten de cup mee naar menig pub waar de fans van The Villans aan het feesten waren.

Tijdens een bezoek aan The Fox Inn, een pub in Tamworth, dat vlak bij Birmingham ligt, gebeurde het: de Aston Villa spelers dronken een paar pints, speelden een paar potjes darts en plotseling was de cup verdwenen. De heren dachten het slachtoffer te zijn van een flauwe grap en besloten nog een paar rondjes te bestellen, dan zou die cup vanzelf wel weer boven water komen.

Maar dat gebeurde dus niet, want de nieuwe ‘eigenaar’ van de cup besloot het ‘kleinood’ (ruim 70 centimeter hoog en 7 kilo zwaar) achter in de auto te gooien en reed er mee naar Sheffield, dat ruim 100 kilometer verder ligt. Daar aangekomen belde hij, Adrian Reed, aan bij het studentenhuis waar hij zelf ook had gewoond. Zijn ex-huisgenoten geloofden er eerst niets van, maar toen ze eenmaal hun bed uit waren -het was inmiddels midden in de nacht- konden ze hun ogen niet geloven, daar stond de Europacup compleet met de ‘claret and blue’-kleurige linten. De beker werd gevuld met bier en de heren begonnen hun eigen ‘drinking session’, waarbij de beker op een gegeven moment zelfs van de trap af viel.

Police station Sheffield

Uiteindelijk kreeg Adrian toch wroeging en besloot hij, mede op aandringen van z’n vrienden om de beker naar het dichtstbijzijnde politiebureau te brengen. Eenmaal aangekomen bij het West Bar Police station melde hij zich bij de balie, waarop de baliemedewerker zijn collega’s belde met de mededeling dat er een gozer met de Europacup stond. De agenten van dienst geloofden er eerst geen snars van, dachten dat ze het slachtoffer waren van een practical joke, maar niets was minder waar. Het was ‘m echt!

De agenten gaven het nieuws door aan hun collega’s en binnen de kortste keren kwam de ene na de andere agent naar het bureau om de beker te bewonderen. En aangezien de heren allemaal voetbalgek zijn besloten ze om het enige te doen dat gepast was in deze situatie…

Voetballen om de Europacup

En zo liepen er een aantal agenten in uniform naar de parkeerplaats van het politiebureau en werd er gevoetbald om de originele Europacup. Vervolgens werd een agent gehaald die normaal de foto’s moet maken op het plaats delict om alle agenten met de cup te vereeuwigen. Er zijn zelfs foto’s waar de dief van de beker op staat, maar zijn gezicht is onherkenbaar gemaakt door de agenten zodat hij achteraf geen gedonder kon krijgen.

Want hij had dat ding nou wel gestolen en de beker was van de trap gevallen, maar het viel allemaal mee en hij had ‘m toch netjes teruggebracht? En dan nog naar hun bureau? Nou dan!

Je kunt het hele verhaal terugluisteren op de website van de BBC. Op de foto staat Adrian Reed ietwat verbouwereerd tussen de trotse politieagenten van Sheffield.

De gestolen Europacup

You’ll never sing that

Inmiddels pronkt de Europacup weer in Villa Park, het stadion van Aston Villa, en pesten de supporters van Villa met enige regelmaat hun opponenten van clubs als Arsenal en Tottenham Hotspur door te zingen:

You’ll never sing that, Champions of Europe, you’ll never sing that!

Je moet maar durven als je die beker bijna kwijt was geweest!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top