Skip to content
brasil-costarica1990

Costa Rica

Vanavond speelt Oranje dus de achtste finale wedstrijd van het WK2014 tegen Mexico, waarna de tweede wedstrijd van de dag tussen de grootste verrassingen van het toernooi gaat; Griekenland en Costa Rica mogen uitmaken wie van de twee de kwartfinale gaat spelen.

Costa Rica

Grappig om te lezen dat iedereen Costa Rica als grootste verrassing van het toernooi ziet. Los Ticos overleefden de echte poule des doods van dit WK en wonnen van Uruguay en Italië en hielden de Engelsen op een gelijkspel. Als je hierop een tientje had gewed, was je nu binnen geweest denk ik.

Toch is het niet zo heel vreemd dat Costa Rica het zo goed deed, want de allereerste keer dat ze meespeelden op een WK gingen ze ook door naar de achtste finale. Het was in 1990 en het WK vond plaats in Italië. In die tijd werden alle wedstrijden uit een poule in twee stadions gespeeld, waarbij het groepshoofd het voorrecht had om alle wedstrijden in hetzelfde stadion te spelen.

Tijdens dat WK waren de Costa Ricanen ingedeeld in poule C, samen met Brazilië, Schotland en Zweden. De wedstrijden in deze poule werden allemaal gespeeld in het Luigi Ferraris stadion in Genua en het Dell’Alpi in Turijn.

Costa Rica won de eerste wedstrijd, in Genua, van Schotland. Waarna ze het op moesten nemen tegen Brazilië  in Turijn. En om daar het publiek enigszins mee te krijgen bedachten ze een slimme list, want beide wedstrijden speelden ze ‘uit’ en kwamen ze het veld op in een zwart-wit gestreept shirt, witte broeken en witte kousen. Het tenue van Juventus.

Een gouden greep om het Italiaanse publiek achter zich te krijgen. De eerste wedstrijd tegen Brazilië lukte het niet echt, omdat het stadion gevuld was met Brazilianen. Maar de andere wedstrijd, tegen Zweden, stonden de Italianen massaal achter Costa Rica en schalde  het ‘Juve Juve’ door het stadion. Hoewel die wedstrijd weer in Genua werd gespeeld, de Italianen konden de geste wel waarderen en schreeuwden Costa Rica naar de overwinning en de achtste finale…

Dit is een verhaal in de serie WK-verhalen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top