Skip to content
Johan Derksen

Johan Derksen het snorakel van Grolloo

De uitzendrechten van de Champions League zijn sinds dit seizoen niet langer in handen van de NOS, waardoor de voetballiefhebbers tegenwoordig Veronica moeten inschakelen of een abonnement op Ziggo moeten nemen. Het was me eerlijk gezegd worst toen ik dit nieuws onder ogen kreeg, want ik begin pas interesse te krijgen in dat miljoenenbal als de returns van de achtste finales worden uitgezonden. Die hele groepsfase kan me eigenlijk gestolen worden, want door een gestuurde loting kun je van te voren al twaalf van de zestien overwinteraars invullen en zijn spanning en sensatie niet echt aanwezig. De laatste keer dat een Nederlandse club daarbij zat en een prestatie van formaat neerzette was ook al jaren geleden en nu zelfs de kampioen zich niet automatisch plaatst is mijn interesse heel ver te zoeken.

Tot dit seizoen dan

Want er is niets zo opportunistisch als een een voetbalfan en hoewel ik lang niet achter iedere mood swing aanloop gebeurde er wel iets redelijk unieks: Ajax overleefde alle voorrondes en speelde daarbij nog zeer aanvaardbaar voetbal ook. Waar het vorig seizoen compleet misging tegen Europese laagvliegers als Rosenborg, werden nu Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev aan de zegekar gebonden, waardoor we eind augustus plotseling in de loting voor de groepsfase zaten.

Een euforie uit lang vervlogen tijden maakte zich langzaam meester en het werd nog mooier, want in tegenstelling tot een aantal recente deelnames kwamen we dit keer niet in een poule des doods terecht en werd de eerste wedstrijd tegen AEK direct gewonnen. De tweede wedstrijd tegen Bayern moest ik helaas aan me voorbij laten gaan, maar gisteravond ging ik er eens goed voor zitten: Ajax-Benfica, een clash tussen twee historische grootmachten, een wedstrijd waarvan ik vooraf al dacht dat het een behoorlijke zware kluif kon worden.

Johan Derksen

Klokslag half negen schakelde ik de tv op Veronica, nadat ik de hele middag al honderden keren naar m’n horloge had gekeken en de halve middag het nieuws rond de wedstrijd had gevolgd, ik was helemaal klaar voor de voorbeschouwing, hashtag zinin was nog nooit zo van toepassing geweest, Hélène Hendriks kondigde de wedstrijd aan en introduceerde de analisten aan tafel: Ronald ‘euhm’ de Boer en Johan ‘zeiksnor’ Derksen.

Die Derksen had ik laatst al teruggezien toen hij voorafgaand aan Bayern-Ajax van mening was dat de Amsterdammers geen schijn van kans zouden hebben en volledig van de Duitse mat geblazen zouden worden, een stelling die hij achteraf -na de schitterende wedstrijd- ijlings en zonder enige vorm van scrupules veranderde in een soort ‘ik heb het altijd al gezegd’ betoog. Mijn angst werd dan ook bewaarheid toen hij gisteren zeker wist te weten dat Ajax geen enkel probleem zou hebben met een stel halfbakken Portugezen, want als Derksen het zegt dan weet je dat het precies andersom is. Alsof Aad de Mos, ook wel Nostradaadmus genoemd, een voorspelling doet.

En inderdaad, Benfica was veel sterker dan menigeen, Derksen in het bijzonder, dacht en had bij rust zomaar met 0-2 voor kunnen staan. Gelukkig had Ajax de oude geuzennaam Lucky Ajax weer eens opgepoetst en eindigde de wedstrijd op z’n Duits in 1-0 nadat Mazraoui in de blessuretijd een van richting veranderd schot loste en de bal alsnog tegen de touwen sloeg!

Je zou denken dat zo’n Derksen dan achteraf heel nederig zijn zoveelste mispeer zou toegeven, maar niets van dat al, de notoire zeiksnor deed of zijn neus bloedde en ging los op het afzeiken van enkele Ajaxspelers, vooral diezelfde Mazraoui, maar ook Dolberg en Schöne moesten het ontgelden. Ze waren zwak, zaten niet in de wedstrijd, waren niet geschikt voor het niveau en meer van dit soort verbale muzak.

Ik denk niet dat ik dit nog drie wedstrijden aankan, wat is die man een verschrikking, de ene stuitende opmerking wordt afgewisseld met de andere, stellingen worden ingenomen en achteraf zonder morren weer overboord gegooid en het ergste is dat een deel van de kijkers nog denken dat het allemaal waar is ook wat dit orakel met snor uitkraamt.

Volgende keer maar een Ziggo abonnement nemen, of toch maar naar de kroeg, want daar overstemmen de stamgasten dit gereutel met gemak.

Update: Toen ik op dinsdag 6 november zag dat Johan Derksen in de studio zat bij de uitzending van het Champions League duel Tottenham Hotspur-PSV stuurde ik direct een blije tweet de wereld in, want dat betekende dus dat de zeiksnor een avond later, Benfica-Ajax, niet in de studio zou zitten en ik dus verschoond zou blijven van het domme geroeptoeter van de man. Maar diezelfde avond werd ik lichtelijk op mijn vingers getikt door tv-presentator Koert Westerman, wat bleek? Het onderwerp van mijn spot woont al enige tijd niet meer in Oudewater, maar is verhuisd naar het mythische Grolloo. Dus is de titel van dit stuk nu gewijzigd in ‘Het snorakel van Grolloo’.

Back To Top