Skip to content
Viktor Fischer - Ajax

Fischer Prize

“Gewoon Fischer overhevelen naar de A-selectie en dan Eriksen voor een goede prijs verkopen!” Deze opmerking las ik van de week op een Ajax Forum en bevestigt wederom hoe opportunistisch de gemiddelde voetbalfan toch kan reageren… Ik heb me er wel eens eerder over opgewonden, de zouteloze en vaak domme retoriek die een groot aantal mensen tentoonspreiden op deze fora en zelfs op de tribune van onze ArenA.

En hoe hoog je ook de hemel ingeprezen wordt, een slechte bal, of een fout maakt en je wordt net zo makkelijk weer totaal afgebrand. Emanuelson was zo’n speler die daar zichtbaar onder gebukt ging en nu volledig is opgebloeid bij Milan. En als je dan nu leest dat sommige ‘fans’ alweer van Eriksen afwillen, dan knapt er echt iets bij me. Die jongen is net 20, woont sinds een paar jaar in een vreemd land, moet nog een hoop leren, maar wordt zo bij het grof vuil gezet als het aan sommige mensen ligt.

Frank de Boer

Gelukkig ziet De Boer het anders, hij laat Fischer gewoon nog even in de A1 dartelen en gooit hem voorlopig nog niet voor de cynische leeuwen die de ArenA bevolken. Laat hem maar rustig wennen aan Amsterdam, aan Ajax en aan het publiek dat altijd wat te kankeren heeft. De enige manier om te kunnen slagen in het eerste van Ajax en precies de reden dat spelers van andere clubs het zo vaak niet redden bij Ajax.

Roy Makaay had dit als jonge jongen al door, hij wilde niet naar Ajax, want de mentaliteit van het publiek van Ajax stond hem niet aan en hij had gelijk, kijk maar naar spelers als Bakırcıoğlu, Wielaert en Sulejmani. Ze waren bij hun clubs toppers, maar bij Ajax kwam of komt het er nooit uit. En dat ligt echt niet aan het niveauverschil!

Het is dus maar goed dat we nu een trainer hebben die z’n jeugd kent en deze gedoseerd ‘brengt’. Deze jongens kennen het klappen van de zweep en als we ze nou iets meer steun geven en niet bij het minste geringste afzeiken en uitfluiten, dan zou het zo maar kunnen dat we met deze jongens nog hele mooie tijden gaan beleven!

O en nog even dit, ik wil bij deze Marco van Basten bedanken dat hij er voor heeft gezorgd dat de bezem van Cruijff niet rigoureus door de jeugdopleiding is gegaan… Dan hadden we er nu een stuk minder florissant voorgestaan…

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Wat een domme opmerking aan het eind. Waar Cruyff het juist om gaat is dat veel talenten uiteindelijk de stap niet hebben weten te maken – het gaat om de aansluiting en vervolgens doorgroeien naar een hoge toegevoegde waarde. Jouw opmerking getuigt van dezelfde frustatie als columnist Chris van Nijnatten in het AD vanmorgen. Laat het technisch hart drie jaar zijn gang gaan, met vallen en opstaan – geeft niks.

  1. Het gaat mij er om dat Cruijff van plan was zo’n beetje trainers op de Toekomst er uit wilde trappen. Daar ging Van Basten gelukkig voor liggen. En ook nu blijkt dat het allemaal niet zo slecht is bij de jeugdopleiding. Gery Vink, die ook weg moest, krijgt zelf een contractverlenging aangeboden.

   Ik vind je opmerking over frustratie jammer, want het is geen frustratie, maar een mening.

 2. Ik waardeer je columns over het algemeen, en ook hier heb je een goed punt te pakken. Ben het wel met de vorige poster eens. We kennen je mening over Cruijff ondertussen wel en deze nogmaals laten blijken onder een stukje waar het in mijn ogen helemaal niet bij aansluit getuigt van frustatie, ondanks dat het inderdaad slechts je mening is. Dit is natuurlijk ook slechts mijn mening… en misschien laat ik die ook wel weer weten uit een bepaalde frustatie…

  1. Wel grappig dat iedereen over die ene opmerking heen valt, ik had ook kunnen schrijven dat het op de Toekomst helemaal niet zo’n puinhoop is als Cruijff ons deed geloven. En ook met de scouting is er niet veel mis, want zowel Erikssen als Fischer zijn natuurlijk top.

   De bijna voltallige medische staf loopt de deur al uit en dat had ook met de jeugdtrainers kunnen gebeuren. Want die ‘schoolmeesters’ kunnen er niks van… Nu mag Gery Vink zelfs blijven, terwijl die al lang en breed op straat had gestaan als Cruijff z’n zin had gekregen.

   Noem het frustratie, maar ik vind het meer een kritische blik. Bedankt voor je compliment trouwens!

   1. Maakt niet uit welke opmerking je had gemaakt, het feit dat je kennelijk zo graag weer je kritische blik over Cruijff wilt delen is wat mij de indruk geeft dat er sprake is van enige frustatie, niet de specifieke opmerking. Dit is overigens (naast de kortzichtige opmerkingen die je zelf al aangeeft) iets waar ik me de laatste tijd op het ajax.netwerk.to forum erg aan stoor, er is geen topic zonder dat er een aantal mensen wel weer over Cruijff en/of Jonk beginnen te kankeren.

 3. Omdat er twee (2!!) spelers uit Denemarken zijn gescout, waar half Europa achteraan zat, is er verder niets mis met de scouting… Vreemde redenatie. Wanneer komt de scouting dan eens met alternatieven voor een linksbenige centrale verdediger en linksback..

  1. Een linksbenige centrale verdediger? Die hebben we al, maar aangezien z’n vader niet tot de vrienden van Cruijff behoort wordt deze jongen ook altijd uitgefloten… Linksback? Hebben we ook gewoon in eigen jeugd rondlopen! En ja, de scouting kan beter, maar daar gaat het binnenkort ook mis, die worden ook allemaal de club uit gepest. Let maar op.

  2. Niks mis met de scouting is inderdaad niet juist. Er wordt teveel gescout met ‘het bord op schoot’, en zelfs dan valt 80% door de mand als ze eenmaal bij Ajax spelen. Toch een heel andere mentaliteit hier blijkbaar.

   Mijn opmerking betreft vooral de hetze die nu gevoerd wordt tegen de scouting, de medische staf is/gaat al weg en het schijnt dat nu de scouting aan de beurt is…

 4. Kom op zeg, Blind is geen waardig basismateriaal voor Ajax. Of z’n vader nu een vriend van Cruijff is of niet. En Dijks is idd een veelbelovende linksback, maar ook nog niet klaar voor Ajax 1. We spelen dit hele seizoen zowiezo al zonder een fatsoenlijke linksback, onze ‘vaste’ back is een chronisch geblesseerd jochie die slechts een keer of vijf in het eerste heeft gestaan. Ook hier had er best een volwassen alternatief mogen staan.

  1. Ik denk dat Blind heel erg wordt afgerekend op een aantal slechte beurten als linksback, terwijl hij het als CV in mijn ogen veel beter heeft gedaan. Zie hem ook eventueel nog als verdedigende middenvelder. Denk overigens dat dit weinig te maken heeft met de relatie tussen Danny en Johan, meer met de kortzichtigheid van sommige supporters. Goed trouwens om er even op te wijzen dat Boilesen slechts een handjevol optredens in Ajax 1 heeft gemaakt, als je sommige supporters hoort praten lijkt het wel alsof we iemand missen die al 2 jaar in de basis stond.

 5. Vaak ben ik het volledig met je eens, maar in dit geval slechts gedeeltelijk. Ja, sommige supporters branden spelers te snel af, maar het is echt niet de schuld van de supporters dat sommige spelers het bij Ajax niet halen. Je noemt spelers als Bakırcıoğlu en Wielaert als voorbeelden van spelers die het door het publiek niet zouden hebben gehaald bij Ajax. Dit waren spelers die reeds een leeftijd en een schat aan ervaring hadden bij clubs als PSV en Twente, maar zij waren gewoon niet goed genoeg voor Ajax. Dat kan gebeuren.

  1. Ik denk dat het een combinatie van factoren is en dat de kritische sfeer in de Arena er zeker een onderdeel van uitmaakt. Daarnaast denk ik dat het ‘moeten winnnen’ bij Ajax nog veel sterker is dan bij andere (sub)toppers, en spelen zowel Ajax, als de tegenstanders vaak anders. Deze twee spelers waren overigens beide van Twente, en dat spelers van Twente of PSV simpelweg niet goed genoeg zijn voor het Ajax van de afgelopen jaren, daar geloof ik niet zo in, daar zijn we zelf ook teveel voor afgezakt. Als je spelers van Twente koopt en vervolgens achter Twente eindigt, dan is er wat anders aan de hand.

 6. JC beste GU wilde de hele buts aan jeugdtrainers ontslaan…om ze allen te horen over hun ideeën en voetbal / opleidingsfilosofie en wie fitting en mede geïnspireerd was had ie meteen weer aangenomen…wie er anders over dacht / er anders instond of gewoon proven ongeschikt was mocht met een nette afhandelings regeling gaan.
  Iemand verstaan begint met willen verstaan…en wbt JC ben jij GU opvallend vaak onwillend zo je kraam ” 1 vd weinige ” genuanceerde” ajax supporters / columnist ” je t beste past.

  Viktor Fischer zou ik overigens een David Villa type spits van maken…ik zeg jullie hij is beter, ja nu zelfs al…zet Aissati en Eriksen achter hem als XavienIniesta laat Ozbiliz Messien en we gaan t eindelijk weer eens beleven.
  Fischer is in alles van voorhoede of aanvallende middenvelder al de beste die dr rondloopt…bij JC had ie allang gespeeld als Marco Ronald als Patrick …Fischer is zo goed als de steekpass die hij krijgt …nou met Izzy& Christian zit je dan gebeiteld…Rits zie ik dat ook wel doen…geen Ajax opgeleid!

  Wbt je suggestieve tendentieuze Daley zoon van Danny Blind , JC afvallige louis adept weggefloten in de Arena deugen natuurlijk geheel niet !
  JC had Daley gewoon laten libero-en of op positie naarvoren in de as !
  FdB is helaas een weinig kiene trainer, die zet Daly tig x tegen hazewindhonden aan rechtsbuitens…of ie Daley ieder zelfvertrouwen ontnemen wil.
  Ik denk zelf dat JC jantje Vrtonghen een mindere libero talent toedicht dan Daley!
  Vertonghen gedraagt zich heel snel misplaatst als een Kaiser Franz, zijn linie doorsteek timing is vaak zeer loos…Jantje is imo. veel efficiënter meer gefocust als rcv = stopper, of als lv/ cmv / lmv .
  Vanuit taak speelt ie sterker in de dekking EN aan de bal , voetbalt ie timed ie aanmerkelijk beter!

  Daley heeft nagenoeg alles wat je t liefst ziet in een libero …goede passing/ goede timing wanneer mee inschuiven / kan prima coachen/ inzicht / in de as kan ie veel beter pro- actief zijn verantwoordelijkheid nemen…is echt een natural als libero…maar ja FdB is een topper in zijn spelers precies op de verkeerde plekken te zetten…ik denk dat ie weinig openstaat voor TH collega’s & JC …maar meer nog denk dat ie gewoon niet bright genoeg is.
  Geen 1 speler speelt naar zijn potentieel …FdB is een liabilty voor team Cruijff …omdat ie spelers volpropt met opdrachten die ze zonder zelf aanvoelen en bedenken omdat ie ze niet matchend samenstelt.
  Tis een aardige dude, maar heb ondanks dat ie west Friese kaaskop is er wezenlijk weinig kaas van gegeten!

  Let maar op Cocu …die heb HET wel …die schreeuwt en forceert niet Om fanatiek te ogen, die voelt en doet normaal, was de beste voetbal allrounder die ikzelf ooit gezien heb, van libero tot spits tot alles daartussen van centrum naar links …is wel echt hogeschoolvoetbal intelligent!
  Niet voor niets zeer populair in Barcelona !

 7. Ben 1 ding vergeten waar ik wel aan jouw kant sta GU, bij Ajax onderpresteren aankopen bijna altoos…tevens spelen hochtalentierte eigenkwekers na Ajax bij transfer meteen letterlijk de volgende dag wel naar hun eigen vermogen…waar ze dat bij Ajax al te zelden lukte, maw. is er iets diep mis bij Ajax en al heel lang en dat heeft met geborgenheid en veiligheid vandoen.
  Er is veel humbug holle bluf in de Ajax cultuur …velen gedragen zich snel anders als ze bij Ajax gaan werken…toptalenten zijn toptalent vanuit kwetsbaarheid kunnen worden…talent / vertrouwen/ zelfvertrouwen behoeft warmte en veiligheid , gezien worden voor wie je bent …Ajax behoort hoogempathie te hebben…daar zou ik als team Cruijff op gaan investeren.
  Daarom is t zo jammer dat Guus er van zag…hij heeft dat ..een echt chille wijze coach die ziet wat er loos is wat er mankeert wat er behoeft…2 zinnetjes in iemands oor en ze zijn beter geset/ gereset …Morgen Olsen Foppe hebben dat ook …nuchter boerenverstand met veel people management skills…Ron Jans/ Verbeek hebben dat ook !

  Ik schrijf jullie Adam Maher zou vorig jaar / nu volgend jaar niet functioneren …omdat ie teveel zelfvertrouwen/ persoonlijkheid heeft …de verTIPSing heeft zwaar onbedoeld contra productief gewerkt.

  Fred Rutten de geslagene der laatste weken …is een bewezen kei met de ruwe 14 karaats echt lastige jongens…Elia / Arnoutovic/ Reis / Lazovic …PSV had Mounir moeten halen …dan waren Rutten en Mounir nu de gevierde mannen geweest …zeker weten!

 8. Nog wat GU , bij mijn weten is Gerry Vink juist door JC gefiateerd … mocht je bewijzen hebben dat Vink wegmoest lees ik die graag.

 9. De scouting heeft Maher / Eden Hazard gewoon laten lopen/ danwel arrogant onwijs benaderd en ook Belgische topscout Hassaert contact verloren.
  Medische staf functioneerde echt niet , zo zonneklaar/ Lindeman/ Verheyen …halen ze beter/ zie AZ GJ Verbeek med. staf/ topfit!
  Ja GU t zijn zure druive maanden voor jou / dr gaat veel / oh zo terecht op de schop / too bad for u guys en die bons kregen of gaan krijgen…ze zijn nog niet done Aat / Slop , OR …

  FdB vink ook echt een liabilty aan t worden …wat een matige leercurve…kampioenschap moek nie aandenken…gaat ie nog meer beverige worden in iets waar ie echt matig zijn team orchestreert en wissels pleegt etc…wie haalt zijn nivo/ zijn potentie onder FdB …sorry pijnlijk maar echt woar GEEN !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top