Skip to content
Maradona

Maradona: 6 x 10 = 60!

Precies een week nadat Pelé 80 werd is het vandaag de beurt aan Diego Armando Maradona die de magische leeftijd van 60 heeft behaald. Felicidades viejo!

Het internet en vooral de socials zijn vandaag ontploft, want dat ‘Pluisje’ deze memorabele leeftijd zou bereiken is niets minder dan een mirakel. Vanaf de dag dat de kleine Diego met een bal door de sloppenwijken van Buenos Aires bewoog stond hij in de belangstelling en toen hij eenmaal naar Europa kwam en van FC Barcelona naar het voetbalgekke Napoli vertrok was de gekte compleet. Sjoerd Mossou omschreef het op prachtige wijze in zijn column voor het AD vandaag.

Maradona de beste?

De vraag is natuurlijk wie er beter was, Pelé, die meer dan 1000 doelpunten maakte en maar liefst drie wereldbekers won, of Johan Cruijff, die niet alleen als speler met Ajax en als trainer van Barça succes oogstte, maar ook bekendstaat als de man die met Oranje géén WK won? Of is het toch Diego Maradona, die een Italiaanse middenmoter aan twee kampioenschappen en een UEFA Cup hielp en eigenhandig (sic!) het Argentijnse team naar de wereldtitel leidde?

Het is onmogelijke keuze

Alle drie staan ze bekend als grote voetballers, hoewel ze geen van drieën lang waren, en hebben ze soms hun afkomst mee gehad, en dus moeten we ze gewoon herinneren om hun geweldige spel, buitengewone trucs en fantastische inzicht.

We worden deze dagen natuurlijk doodgegooid met terugblikken naar de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten uit de carrière van Maradona, de kwartfinale tegen Engeland in 1986 zal menigmaal de revue passeren en ook de beelden van de warming-up in München kunnen we allemaal wel dromen zo langzamerhand. Daarom lijkt het mij leuk om eens terug te grijpen naar een moment dat later een heel eigen leven ging leiden. Het gebeurde tijdens de allereerste WK-wedstrijd van Maradona op het WK van 1982 in Spanje.

Maradona tegen de Belgen

Argentinië – België was de openingswedstrijd van het toernooi en werd gespeeld in het Nou Camp stadion in Barcelona, de wedstrijd eindigde zoals wel vaker op een WK in een verrassing: de Belgen wonnen met 1-0. Dat was misschien opmerkelijk, maar die Belgen waren helemaal niet zo slecht en kregen menig kans in de wedstrijd. De Argentijnen zaten in een tussenfase, ze waren vier jaar eerder wereldkampioen geworden en hoewel het WK van 1978 het predicaat ‘oneerlijk’ kreeg, stonden die Argentijnen niet zomaar in de finale en hadden ze een ijzersterk en ervaren team. Dat moest noodgedwongen worden verjongd en coach Menotti had in 1978 de piepjonge Diego nog buiten de selectie gelaten, dat was nu onmogelijk. Maradona kreeg zelfs rugnummer 10 en was daarmee de uitzondering op de regel waar het de rugnummers van La Albaceleste betrof.

Maradona 6v10 t-shirtUiteraard werd Maradona door de Belgen angstvallig in de gaten gehouden, maar hij kreeg geen persoonlijke dekking, maar werd opgevangen in de zone. En dat ging de Rode Duivels prima af, het resultaat van de wedstrijd zegt eigenlijk genoeg. En toch is er een foto van deze wedstrijd wereldberoemd geworden waarop je Maradona ziet die het opneemt tegen zes Belgen; er worden zelfs t-shirts van dit moment verkocht. De vraag is natuurlijk of deze zonedekking door zes Belgen de teneur was van deze wedstrijd en gelukkig geeft YouTube antwoord. Het ligt allemaal iets genuanceerder:

De foto is gemaakt op het moment nadat Osvaldo Ardiles een vrije trap neemt en de Belgische muur verrast door de bal niet richting goal te schieten, maar deze schuin naar voren passt. Daar staat Maradona klaar en neemt de bal aan, waarop zes Belgen zich half omdraaien terwijl ze de bal volgen. Maradona schiet de bal snel naar voren, waar deze wordt weggekopt en het Argentijnse gevaar weer is geweken.

Maar toen was de foto al genomen

Als je het fanfilmpje van Gastón Z. bekijkt zie je eigenlijk alleen maar de acties van Maradona in deze WK-klassieker, het geeft eigenlijk een prima beeld hoe de wedstrijd verliep en hoeveel kansen de Argentijnen kregen om er nog een gelijkspel uit te halen. Maar zoals wel vaker heeft een verhaal ook een andere kant, dus kijk vooral ook even de officiële samenvatting op het FIFA TV kanaal, dan zul je zien dat die Belgen zeker niet minderwaardig waren aan de Argentijnen met Maradona;

Dat moment kwam vier jaar later pas in de halve finale in het Azteca stadion in Mexico toen een ontketende Maradona de Belgen alsnog versloeg en Argentinië uiteindelijk wereldkampioen werd.

(Wil je alleen de beelden van de vrije trap zien waardoor Maradona tegen zes Belgen kwam te staan? Spoel dan door naar minuut 8)

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top