Skip to content
Cor, zonder Jan

Tegen het moderne voetbal: Jan en Cor

“Een hele goede middag heren!” “Een goede namiddag zul je bedoelen, of is het al vooravond?” Al direct bij mijn binnenkomst in onze vaste verzamelkroeg is de teneur van vandaag bekend, irritatie over de wisselende aanvangstijden van ons aller Ajax. Het lijkt dit seizoen namelijk wel of er zo vaak mogelijk op verschillende tijden afgetrapt wordt. We hebben nu zo’n beetje alle smaken wel gehad: dinsdag om 20:45, woensdag om 19:00, 19:45, 20:00 en 20:45, donderdag om 18:45, 20:45 en 21:05, vrijdag om 20:45, zaterdag om 18:45, 20:00 en 20:45, zondag om 12:30, 14:30 en 16:30…Dat zijn dus vijftien verschillende aanvangstijden na 25 gespeelde thuiswedstrijden!

Ik kan me persoonlijk niet herinneren dat we op zoveel verschillende tijden naar de ArenA togen en ons keer op keer moesten afvragen hoe we dit logistiek rond moesten krijgen: direct vanuit het werk naar de ArenA? Eerst nog wat eten op de Nieuwmarkt? Maar kun je om vijf uur ’s middags al bij een restaurant terecht? Gewoon wat borrelen met bijbehorend garnituur en na de wedstrijd een ‘late-night-supper’? Een licht ontbijt en dan een lange biermiddag in de kroeg? Eerst naar een tuincentrum/meubelboulevard, dan borrelen en dan nog door naar de late middagwedstrijd? Het is vrijwel iedere week een aanslag op je bioritme. Laat staan op dat van de spelers.

En dan hebben wij het nog relatief makkelijk, wij wonen in de stad en zijn redelijk snel ter plaatse. De laatste metro terug halen we altijd wel, tenzij er gestaakt wordt natuurlijk. Maar stel je eens voor dat je een paar provincies verder woont, dat je je door de avondspits richting ArenA moet wringen, een halve middag vrij moet nemen, zo laat thuis bent dat je nachtrust tot een minimum beperkt is, of dat je na afloop niet meer met de trein thuis kan komen, terwijl er geeneens gestaakt wordt.

IJzendijke

Achter ons in het vak zitten twee heren op leeftijd, Jan van 73 en Cor van 80, ze hebben al sinds mensenheugenis een seizoenkaart en reizen daardoor iedere thuiswedstrijd van IJzendijke naar Amsterdam. IJzendijke is een klein dorp in Zeeuws-Vlaanderen, het ligt op een steenworp afstand van de Belgische grens. En nou hoor ik menigeen al denken, kunnen ze niet een club in de buurt vinden? RBC, NAC of in het uiterste geval Feyenoord? Maar nee, Jan en Cor zijn nou eenmaal begiftigd met het Ajax virus, die Brabantse clubs vinden ze maar niks en om Rotterdam gaan ze het liefst met een grote boog heen.

Jan en Cor hebben dit seizoen dus een probleem; ze reizen per trein naar Amsterdam en áls de trein rijdt dan hebben ze alsnog een probleem, door het late tijdstip zijn vrijwel alle avondwedstrijden uitgesloten.

Dat Europacup en bekeravonden noodgedwongen thuis bekeken moeten worden, daar hebben ze vrede mee. De competitie was echter nooit een probleem; Ajax speelt op zondagmiddag half 3, soms een keer om half 1 en heel sporadisch op zaterdagavond. Maar goed, als seizoenkaarthouder betaal je slechts 12 van de 17 wedstrijden. Dus per saldo zit je goed, tenzij de oprukkende willekeur van de tv, gemeentelijke belangen en verschoven wedstrijden in verbandk met Europacup verplichtingen roet in het eten gooien. En nou zijn de heren heus niet van mening dat vroeger alles beter was, maar het is knap frustrerend als je ruim 450 euro voor een kaart betaalt en er slecht mondjesmaat gebruik van kunt maken.

Mijn vriend Bert verzuchte zondag al: “Er is ooit besloten om de laatste twee competitierondes op zondagmiddag half drie te spelen. Eerlijker en spannender! Dus waarom niet het hele seizoen? We hebben nu veertien competitiewedstrijden achter de rug, slechts eentje daarvan was zondagmiddag half drie!”

Tja, de vercommercialisering van ons voetbal heeft weer onverbiddelijk toegeslagen, maar er gloort licht aan de horizon. Een blik op het restant van het seizoen leert ons dat, OV en weder dienende, alle komende wedstrijden om half drie gespeeld gaan worden. Dus als de KNVB niet alsnog gaat schuiven, dan komt er eindelijk regelmaat. En als Ajax dit nou eens gaat vertalen in regelmatige overwinningen, dan maken Jan en Cor het óók mee op zondagmiddag 15 mei, om een uur of half vijf…

Het komt allemaal goed…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top