Skip to content
AEX Ajax

Ajax van de beurs?

Het is jarenlang onderwerp van discussie, wat moet Ajax eigenlijk op de beurs? En inderdaad, de nadelen zijn legio; het opgehaalde geld is inmiddels verdampt en wat overbleef zijn een hoop starre bestuurvormen en andere eisen waar je je als ‘simpele’ voetbalclub liever niet aan wil houden. Want inderdaad, we zijn een voetbalclub, geen investeringsobject.

Afgelopen zaterdag stond er een groot artikel in de Telegraaf, waar een deskundige aan het woord werd gelaten om uit te leggen dat Ajax ‘best van de beurs kan‘. En de goede man zal ongetwijfeld een punt hebben en werd die middag -terwijl wij we ons opmaakten voor Ajax-FC Twente- ook regelmatig aangehaald door mijn vrienden aan de stamtafel. Het kan dus toch, kost helemaal niet zoveel en is het allerbeste wat onze club kan overkomen! Terug naar een echt voetbalclub, geen RvC, aandeelhoudersvergaderingen die maanden van te voren belegd moeten worden voordat ze zich überhaupt ergens over uit kunnen spreken, en ga zo maar door.

Ajax van de beurs?

Maar we hadden zaterdag ook wat mensen aan tafel die het allemaal toch iets anders zagen, kan Ajax inderdaad wel zo makkelijk van de beurs? Moeten de huidige aandeelhouders, er staan 3,9 miljoen stuks uit, dan niet meewerken? Kunnen een paar niet hun kont tegen de krib gooien door te eisen dat ze hun ‘inleg’ terug willen? En gaat het dan alsnog niet behoorlijk in de papieren lopen?

We kwamen er niet uit, maar wij zijn ook geen experts, maar trokken toch wel tot de conclusie dat het misschien nét iets moeilijker ging worden dan door de Telegraaf geschetst. En dat juist die krant er mee kwam zorgde ook voor een hoop scepsis, want is dat niet de zoveelste move om het Plan Cruijff nu helemaal door te drukken? Dat plan, waar op zich niets mis mee is, heeft namelijk een achilleshiel; de macht van het Technisch Hart staat op de tocht zodra de huidige RvC een Algemeen Directeur aanstelt.

Zo’n directeur krijgt namelijk ’teken bevoegdheid’ en kan in staat zijn om de huidige ingeslagen weg te frustreren of zelfs te blokkeren. Iets dat een groot aantal mensen bij Ajax niet wil, want de voetballers moeten het voor het zeggen hebben. Alleen zij weten hoe een voetbalclub richting succes te leiden is. Maar een beursgenoteerd bedrijf moet zich nou eenmaal aan een pakket eisen voldoen. Een RvC, aandeelhoudersvergaderingen en een directie.

Begrijp me goed, ik zie de verbeteringen bij Ajax ook doorsijpelen, we zijn al weer twee jaar kampioen en de jeugdtalenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar ik vraag me wel eens af of dit niet allemaal terug te voeren is op het plan Cruijff. Misschien had Ajax wel de mazzel dat Frank de Boer op het juiste moment instapte, Ajax met hangen en wurgen kampioen maakte, het geluk had dat hij de jeugdopleiding kende en daar nu nog de vruchten van plukt.

Daarnaast kun je afvragen of het allemaal helemaal koosjer gaat, de manier waarop de Medische staf onder het Technisch Hart werd geschoven is bijvoorbeeld redelijk discutabel. Hoe kunnen voetballers bepalen welke diagnose gesteld moet worden bij een blessure? En wat gebeurt er als het onverhoopt misgaat? Stel dat Ajax vier wedstrijden op rij verliest en daarbij ook nog een paar zeperds in de Champions League oploopt, dan gaat het volk morren en begint het zagen aan stoelpoten.

En wie gaat er dan voor het Technisch Hart staan? Wie beoordeelt überhaupt of de ingeslagen weg de juiste is, of dat er misschien wel een kleine koerswijziging aan te pas moet komen om nóg beter te presteren?

Daarnaast betekent het terugtrekken van de beurs ook dat ‘we’ in één klap teruggaan naar jaren ’80, waar iedere transfer omgeven was door een hoop schimmigheid en de supporters ook geen enkele inspraak hadden. Persoonlijk vind ik die transparantie wel fijn. Buiten het feit dat het gewoon te veel kost om van die beurs te gaan.

De oplossing? Er moet sowieso een algemeen directeur komen, eentje die door alle (media)partijen gepruimd wordt en naast voetbalverstand ook sjoege heeft van marketing, medische- en fysiologische wetenschap, psychologie en die de rust bewaart als we storm tegen hebben.

En die man bestaat, ofschoon ik me afvraag of hij het aandurft…

Aanvulling: Inmiddels is er in het Financieel Dagblad een interview verschenen met Financieel directeur Jeroen Slop.

Aanvulling 2: En ook de Volkskrant doet een duit in het zakje. En ook de Aandeelhoudersbelangen Vereniging Ajax komt met een aantal opties.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ik kan niet inschatten of het een goede zaak zou zijn om wel of niet op de beurs te blijven. Ik neem aan dat de aandeelhouders een x bedrag per aandeel zullen ontvangen bij het van de beurs afgaan. Dat zal aardig in de papieren lopen. De voordelen om de beurs te verlaten moeten dan aanzienlijk zijn. Is er iemand die precies kan uitleggen wat de gevolgen zouden zijn van het van de beurs afgaan? Wat zijn de voor- en nadelen?

 2. ” we zijn al weer 2 jaar kampioen en de jeugdtalenten schieten als paddenstoelen uit de grond”

  Welke jeugdtalenten? Vooralsnog is het alleen maar middelmaat. De enige echte toptalenten zijn Fisher/Eriksen/Andersen/Boilessen en zijn aangekocht.

 3. Marcel , allen lees hierover zeer gedegen zeer intelligente diego78 & zuiver briljante ‘ wat zeg je nu?’ wzjn, zij slaan de Ajax beurs-exit trom als geen:

  http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum12/803-158.php

  Allerbelangrijkste wat diego78, wzjn ea. hier ook schrijven, aleer je aan de beursexit gaat, moet het OBN vriendjes benoemen OBN vriendjes vd Vereniging Ajax structureel messcherp en open aangepakt worden.
  Hier huist Ajax grootste probleem, want niets TopVoetbal Organisatie inefficienter dan dit OBN ‘krab jij me hier krab ik jou daar’, want hun besluiten zijn vaak niet der vervoetbalvolmaking..andere belangen personal intrest stuff zijn wat vaak leading.

  Dus hier mot best rap gedegen wat aan gedaan worden, idd Plan Cruijff zal dr vast bedacht zijn, pas daarna vd beurs.
  First things first,
  en nog wat vanwaar die ASD U Turn tov Jeroen Slop, lang tot vrij recent zeer tegen FD aanblijven van Slop en plots voor, hoe zou dat kunnen, gegaan zijn?

  Personal intrest heb dr for sure mee te maken, alles behalve best Ajax intrest… OBN stuff dus, again & again…dat is het grootste Ajax probleem.

  Nogmaals lees allen wat zeg je nu? & diego78 op ajax.netwerk.to …hooginteressante zeer intelligente visonary Ajax posters, idd t zijn Cruijffianen, maar das logisch of nie, haha !

  Wbt Ajax talent ontwikkeling en begeleiding vd pre and past JC revo lees op datzelfde ajax.netwerk.to
  Derby Star, Helikopter, Xavi , agnelocosta, vanilla ice , chelsea man, schip ahoy en wederom diego78 zij zijn de Ajax jeugdwatchers..zij hebben de JC revo voorbereid en ingeluid, zij waren de zienende bepalende voorlopers, ware kenners die ons berichten van de Toekomst ontwikkelingen.

  Okay genoeg weer, tot later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top