Skip to content
Barry Hughes & Marcel Stephan

Puur voetbal

Op de valreep van 2012 ontkom ik er natuurlijk niet aan om eens rustig terug te zappen naar het afgelopen (voetbal)jaar. En laat ik het maar niet over het gekrakeel bij Ajax en het Nederlands elftal hebben, ik moest mijn irritatie over de verdergaande commercialisering van ons voetbal ook maar negeren. Het schijnt dat Ajax na de winterstop zelfs een aantal wedstrijden op zondagmiddag half drie gaat spelen, dat zulks ontstaan is door communicatiefouten tussen gemeente en KNVB neem ik dan maar voor lief.

Nee, laat ik focussen op het positieve, drie voetbalevenementen waar ik zoveel goed voetbalgevoel heb opgezogen dat ik hiermee lachend het komend jaar mee door kan komen.

Het eerste evenement was de Wambertotour, een geweldige voetbaltrip naar een gehucht in Vlaanderen waar Wamberto tegenwoordig speelt. Het ontstond als grapje op Twitter, maar voor ik het wist stond ik op een zondagochtend op Amsterdam CS om met de mannen van Voetblah naar het prachtige Berlaar te reizen. Ons verbond als ‘blogbroeders’ was gesmeed.

Ergens vlak na de competitie vond het tweede hoogtepunt plaats, Soccerrocker. Een ‘ouderwets’ voetbaltoernooi op de velden van DvvA in Amsterdam-Oost, waar cultuur en voetbal hand in hand gingen met prachtig weer en heel veel gezelligheid.

Maar het absolute hoogtepunt was toch wel het IndenbanvanAbe evenement, waaraan ik ook heel hard heb meegewerkt. Weken van voorbereiding gingen vooraf aan een voetbaldag die alle verwachtingen heeft overtroffen, alles liep gesmeerd, het aantal voetbalcoryfeeën dat de moeite nam om langs te komen was ongeëvenaard en ‘we’ wonnen de de wedstrijd tegen de voetbaljournalisten ook nog even!

Dat de bloggers die wedstrijd wonnen, ondanks het feit dat Hans Kraay junior zijn journalisten een groot deel van de wedstrijd met twaalf man liet spelen, was natuurlijk maar aan één man te danken! En nee, dat was niet Abe van den Ban… Die was natuurlijk het stralende middelpunt van de dag, maar moest bijvoorbeeld na een paar minuten naar het veld gestuurd worden door een aantal Haarlemmers: ‘Abe, je mannen zijn allang aan de tweede helft begonnen hoor!’

Sierd de Vos

Sierd de Vos in den Ban van AbeNee, die overwinning danken we aan Sierd de Vos. De man die deze wedstrijd van deskundig commentaar heeft voorzien en ons regelmatig een lachstuip heeft bezorgd met z’n hilarische opmerkingen. Zo wist Sierd te melden dat ‘één schwalbe natuurlijk nog geen lente maakt‘ en ‘dat was Rob Fleur van het Parool die zojuist die corner weggaf. Nou dames en heren, dat is dan ook de eerste keer dat Rob Fleur ooit iets heeft weggegeven.’

Sierd de Vos was graag bereid om aan deze dag mee te werken op voorwaarde dat er een gereserveerde parkeerplaats voor hem was én dat hij twee flessen Rioja uit de jaren 2001-2005 zou krijgen. Al voordat Sierd aan z’n commentaar begon ging de eerste fles open: ‘Ja, waar denk je dat die onzin die ik uitkraam anders vandaan komt?

Hij heeft uit de doeken gedaan hoe vaak en waar Hans Kraay seks heeft gehad met Danielle Overgaag, wat het unieke was van de Abe van den Ban voetbalplaatjes, wat de bijnaam was van Piet Keur en ga zo maar door. Ook had Sierd oog voor detail en toonde hij begrip, zoals dat moment dat de keeper van de voetbalbloggers getroffen door een zweepslag het veld moest verlaten: ‘Dames en heren, graag een warm applaus voor de keeper van de bloggers als hij over 20 minuten dan ook echt de zijlijn bereikt heeft.‘ En: ‘kunnen alle mensen die zich in de buurt van de dugout van de journalisten ophouden daar weggaan? Hans Kraay wil z’n jas uitdoen.

Na afloop van de wedstrijd moet De Vos er helaas snel vandoor: ‘Ik moet vanavond het commentaar verzorgen bij Fortuna Düsseldorf-HSV. Nee, niet in Duitsland, maar in één of andere studio in Amsterdam, maar ik heb al een fles Rioja op, dus dat gaat een leuke wedstrijd worden!

Het was een prachtige dag met heel veel gein, je had er bij moeten zijn!

Tot 2013, waar we op zeker meer van zulke evenementen mee mogen maken!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top