Skip to content
De Hallen Amsterdam

De Hallen

Ik woon en kom al jaren in Amsterdam Oud-West. Een prettig stadsdeel dat door de jaren behoorlijk is veranderd. Niet alleen qua inwoners, maar zeker ook qua aanbod van winkels, horeca en openbare ruimte.

Zo was Bosboom Toussaintstraat, of eigenlijk de vierde Helmersstraat, in ‘mijn’ tijd een gezellige buurt met dito slager en kapper. Een vaag nachtcafé, een rem- en frictiespecialist, bordeel en een wasserette. Nu heeft de straat een luxe kinder- en babykledinghoek, luxe horeca en een fontein op de hoek. Een huis is er niet meer te betalen.

De Schimmelstraat, de naam zegt het al, was vroeger in de jaren ’80 toen ik er voor het eerst kwam een plek waar je je hond nog niet uit wilde laten. Een volksbuurt avant-la-lettre, waar ik begin deze eeuw in een prachtige woning terechtkwam. De buurt was inmiddels prachtig gerenoveerd, oude loodsen en smederijen in de Bellamystraat stonden zij-aan-zij met gerenoveerde woningen en opgeknapte winkels. Een genot om te wonen, het enige nadeel was dat afzichtelijke stadsdeelkantoor op de hoek van de Kwakersstraat en Bilderdijkkade en de voormalige tramremise er achter. Dat gebouw was de inzet van een jarenlange strijd tussen buurt en projectontwikkelaars en grootdenkers als Harry de Winter die er een mega uitgaanscomplex van wilde maken, terwijl buurtbewoners hun terechte en soms onterechte zorg bleven uiten.

Intussen stond het leeg, zaten er vage types in en takelde het gebouw zienderogen af, totdat er eindelijk een goed initiatief kwam. Eind december 2012 werd bekendgemaakt dat de Stichting Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij (TROM) de financiering rond hadden en het gebouw gevuld zou gaan worden met diverse culturele, culinaire en openbare bedrijven en instanties. De verwachting was dat het complex eind 2014 open zou gaan.

De Hallen

Inmiddels zijn we net over de helft van 2014 en zijn diverse onderdelen van het gebouw al open, de openbare bibliotheek, enkele bedrijfjes, de kunstuitleen die allemaal gelegen zijn aan de passage kun je al bezoeken. In deze passage, die evenwijdig aan de Kinkerstraat tussen de Tollensstraat en de Ten Katestraat loopt, is ook de ingang naar een fietskelder en kun je je vergapen aan de prachtige architectuur van het gebouw dat begin 20e eeuw is gebouwd.

Een week of wat geleden hebben we een rondleiding gehad door de architecten die verantwoordelijk zijn voor dit project, André van Stigt en zijn vrouw lieten ons zien hoe het er allemaal uit komt te zien. Want de hallen waar de nieuwe bioscoop, de foodhallen, de studio’s, restaurant en ambachtencentrum worden gevestigd waren toen nog niet klaar.

Prachtig om te zien hoe zo’n oud gebouw in ere hersteld wordt en, met behoud van uiterlijk, een nieuwe bestemming krijgt. Een kunstje dat dezelfde architecten al eerder flikten bij projecten als het Olympisch stadion, de Graansilo, het Entrepotdok, Apollohal, Pakhuis de Zwijger en zo voorts. De lijst met uitgevoerde projecten is indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat vele van deze gebouwen er al lang niet maar waren geweest als er niet een doordacht plan op losgelaten zou worden, een plan dat financieel haalbaar is en op tijd (of soms zelfs eerder) klaar zou zijn. Het kan dus best!

De Hallen zullen in de herfst waarschijnlijk helemaal opgeleverd worden, dan zal vooral de Foodhallen een nieuwe toeristische trekpleister worden, vergelijkbaar met dergelijke plekken in vrijwel iedere grote metropool. Het hotel, de Hallen, is inmiddels al open en ziet er ook prachtig uit. Want waar je ook komt in het complex, je ziet verwijzingen naar de oude tramremise, zelfs de sporen zijn blijven liggen. Maar nu is het toegankelijk voor iedereen en is het niet langer een ommuurd complex dat in oude tijden alleen toegankelijk was voor GVB medewerkers.

Ik ben trots op mijn buurt en op mijn stad als ik rondloop door de Hallen en vraag me eigenlijk één ding af, waarom heeft deze architect die zo enorm belangrijk is (geweest) voor het behoud van zoveel iconische Amsterdamse gebouwen nog steeds de sleutels van de stad niet gekregen? Of de erepenning, of hoe die onderscheiding ook mag heten.

Heeft iemand het e-mail adres van de burgemeester?

Bekijk hier de foto’s van de Hallen Amsterdam.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top