skip to Main Content
Supportunisme

Supportunisme

Kenneth VermeerOpportunisme is zo’n woord dat je zowel positief als negatief kunt interpreteren. Volgens Wikipedia wordt de term ‘opportunistisch voetbal’ veelvuldig gebruikt als aanduiding voor aanvallend en avontuurlijk spel, gespeeld met bovenmatige inzet, waarin tactiek een ondergeschikte rol speelt. In tegenstelling tot de meest gangbare betekenis heeft dit veelal een positieve connotatie. Waar dit afwijkende gebruik vandaan komt is niet geheel duidelijk. Wellicht komt het van het woord opportunist in de betekenis van, hoewel meestal negatief bedoeld, vrijbuiter of avonturier.

Maar het gedrag van vele supporters om bij de waan van de dag een mening te hebben over een ploeg, of bepaalde spelers, wordt ook omschreven als opportunistisch. En dat laatste stoort me in grote mate. Want hoe goed je als speler ook presteert, je wordt door de heren voetbalsupporters, of ‘kenners’ al snel met de grond gelijk gemaakt als je een verkeerde bal speelt, een kans mist of onder een hoge voorzet door gaat.

In het geval Ajax kan ik je zo tientallen voorbeeld oplepelen van spelers die de ene dag zijn toegejuicht en een paar weken later volledig werden afgezeken. Denk maar eens terug aan één van de meest orgastische Ajax-momenten van de laatste jaren; Ajax-FC Twente in mei 2011, waar Siem de Jong tweemaal scoorde en menig ruwe-bolster-blanke-pit-Ajacied in tranen heeft doen uitbarsten. Siem was al maanden top en spoot in deze wedstrijd de slagroom op de taart waardoor Ajax eindelijk weer eens kampioen werd.

Vier maanden later, toen Ajax met horten en stoten het nieuwe seizoen was begonnen, kon Siem er ‘helemaal niks van’, moest Ajax ‘die slome maar snel verkopen nu ze er nog wat voor kregen’ en meer van zulks. Een paar maanden later won Ajax het tweede kampioenschap en scoorde De Jong in de beslissende wedstrijd en was hij weer de held.

Het verhaal Daley Blind is ook zoiets, verguisd en uitgefloten in eigen stadion. Mede doordat zijn vader betrokken was in de finale van de fluwelen revolutie en hij een paar fouten maakte in het veld. De lastercampagne van VI en de Telegraaf deed de rest. Blind moest ‘oprotten’ en ‘zijn huichelachtige vader achterna’. Daley liet zich niet kennen, gooide er een trainingsschep bovenop en werd uiteindelijk door diezelfde supporters uitgeroepen tot Ajacied van het jaar.

En nu dan Kenneth Vermeer, de man die de afgelopen twee seizoenen met fabelachtige reddingen zorgde dat zijn aandeel in het kampioenschap bovengemiddeld was. Maar Vermeer had dit seizoen een mindere periode, iets dat hij als eerste zelf toegaf, en raakte uiteindelijk zijn basisplaats kwijt. Hij bleef echter hard trainen en liet zich niet kennen. Gewoon een perfecte prof die dan gisteravond weer op goal mocht omdat er voor de beker gespeeld werd.

Vooraf las ik ergens een bericht dat hij geblesseerd was, maar dat hij misschien net op tijd fit zou zijn voor de halve finale tegen AZ. Onder dat bericht was het negativiteit troef. De teneur was dat de heren ‘hoopten dat ie geblesseerd zou blijven, anders halen we die finale nooit natuurlijk’. Maar Vermeer stopte een penalty, had twee ‘glanzparades’ en speelde verder foutloos; hij plukte zelfs een hoge bal voor het hoofd van een AZ speler weg…

Op diverse fora lees je dan de volgende dag dat mensen ‘hun woorden terug nemen’ en ‘zonder hem hadden we het nooit gered’

Het zou mooi zijn als al die negatievelingen dat eens van te voren hadden bedacht en hun ‘eigen’ spelers hadden gesteund in plaats van af te fikken. Want ja, hij had een mindere periode, was een paar weken niet helemaal in zijn doen, maar hebben we dat niet allemaal?

Je moet er toch niet aan denken dat zo’n jongen al die narigheid leest, ik zou er zwaar depressief van worden. Maar zij niet, zij vechten door en proberen er alles uit te halen. Ondanks het gefluit en geroezemoes op de tribune als ze dan invallen.

Deze vorm van supportunisme is dus puur negatief en een Ajacied onwaardig.

Dus bezint eer ge aan uw gemopper en gefluit begint!

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. wat een goed geschreven verhaal. helemaal top. Een kleine inhoudelijke kanttekening van een 75 jarige. De kritiek van de zogenaamde supporters is slechts een uiting – een uitlaatklep- van hun teleurstelling. Niet goed, maar soms wel heel begrijpelijk.

  2. Laten we ons dit ter harte nemen! Ook volgend seizoen weer veel jonge spelers met hun ups en downs. Minstens respect tonen. Indien downs. aanmoedigen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
%d bloggers liken dit: