In de documentaire 'From the sky down' wordt teruggeblikt naar de tijd dat U2 hun…
Film opnames U2 in Amsterdam: Fake news
Het grote U2 weekend is dan eindelijk daar, de Ierse rocksterren zijn in Amsterdam waar ze op zaterdag- en zondagavond twee concerten geven in het kader van de Joshua Tree 2017 Tour. Een tour die ‘even tussendoor’ werd georganiseerd om stil te staan bij de release van hun meest succesvolle album en de bijbehorende tour 30 jaar geleden. Maar denk nou niet dat U2 een soort ‘Greatest hits band’ is geworden, die net als bijvoorbeeld de Rolling Stones te pas en te onpas de wereld over reizen om daar hun grootste hits te spelen met een sporadisch nieuw liedje er tussen. Nee, U2 heeft onlangs het eerste deel van hun Innocence & Experience project achter de rug met het album Songs of Innocence – dat tot woede van een aantal mensen zomaar gratis in je iTunes bibliotheek verscheen – en de bijbehorende I&E Tour in 2015. En zoals het er nu naar uitziet zijn de heren volop bezig met het tweede deel ‘Songs of Experience’, die ongetwijfeld ook gevolgd zal worden door een nieuwe wereldtournee.
Video opnames U2 in Amsterdam
De opnames voor dat nieuwe album zijn in volle gang en gaan gewoon door tijdens de huidige tournee en aangezien de heren deze week wat speling in hun schema hadden werd besloten om wat filmopnames te maken in Amsterdam, waarbij een oproep op de website werd gezet waarbij een aantal fans in de gelegenheid werden gesteld om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Het enige dat je daarvoor moest doen was een online formulier invullen met je naam, e-mail adres, je fanclub alias, je leeftijd en eventueel je foto.
Vervolgens kregen een aantal gelukkigen een mail dat ze ‘binnen’ waren en later meer zouden horen en natuurlijk het verzoek om het stil te houden, hoewel de aankondiging gewoon op de site stond en iedere zichzelf respecterende journalist en paparazzi natuurlijk allang wist dat U2 op vrijdagmiddag filmopnames gingen maken. Het grote speculeren kon beginnen en op diverse fansites verschenen al geruchten waar het zou zijn en hoeveel fans er bij dit intieme evenement aanwezig zouden zijn.
Op donderdag kregen de gelukkigen nog een mail waarin ze verteld werd dat ze zich aan een aantal huisregels moesten houden, geen opnames maken, dat ze iemand mee mochten nemen, dat ze er geen geld voor kregen en moesten toestaan dat hun hoofd in beeld zou kunnen komen en totdat de opnames publiekelijk gemaakt zouden worden er geen ruchtbaarheid aan gegeven mocht worden. En, o ja, of ze zwarte of grijze kleding wilden dragen zonder grote logo’s en andere stuitende uitingen.
Vrijdagmiddag werd de locatie telefonisch doorgegeven aan de ‘happy few’: melden bij de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek. En eenmaal daar aangekomen was het natuurlijk een drukte van belang rond die Gashouder, maar zeker ook bij het aanpalende Westergasterras en de Westerunie, waar opvallend veel bewakers en roadie-achtige types rondliepen. Er stonden enorme tour-trucks geparkeerd en een hele stoet taxibusjes, iedere toevallige passant had meteen kunnen weten dat hier wat gaande was.
Inmiddels werden alle fans, na uren wachten, de Gashouder binnengeleid waar ze een hele stoot formulieren moesten ondertekenen, mobiele telefoons in moesten leveren, met hun ingevulde formulier op de foto en toen begon opnieuw het grote wachten. Het leven van een figurant schijnt uit niets anders te bestaan. En uiteindelijk mochten we dan naar buiten, naar Westerunie aan de overkant waar de daadwerkelijke opnames waren. De Gashouder was slechts gebruikt als inschrijf- en wachtruimte, als kantine voor band en crew en parkeerplaats voor nóg meer VIP busjes.
Tot zover de feiten.
Eenmaal thuis las ik met stijgende verbazing de verslagen op de diverse media websites die elkaar klakkeloos overnamen en de ene aanname met de andere combineerden tot een compleet gegist verhaal; NU.nl was één van de eersten en wist te melden dat er een concert voor tweehonderd mensen was in de gashouder, waar ook een videoclip opgenomen ging worden. Het speciale optreden was, zover bekend, niet voor publiek toegankelijk. Het AD had eenzelfde verhaal over opnames voor een videoclip in de gashouder, waarvoor ook circa tweehonderd figuranten waren ingehuurd. En uiteraard voorzag de Telegraaf het hele verhaal met het allermooiste sausje. Want op de Privé pagina van de ‘Sloterdijk Pravda‘ ging het over een geheim concert in de gashouder en de aanpalende Westerunie voor een concert én een filmopname. Dit gebeurde voor 200 toehoorders die ‘geheel in het zwart figureerden‘. Ook kwam het geheimzinnige aspect ter sprake: ‘Het lijkt wel Fort Knox binnen. Wat daar gebeurt, blijft daar.‘ En om het geheel nog wat smaakvoller te maken werd ook nog een gerucht over de aanwezigheid van Anton Corbijn op de digitale snelweg geslingerd: ‘Er gaan geruchten dat de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, die onder andere voor de Joshua Tree Tour filmbeelden maakte, betrokken zou zijn bij de videoclip, maar dat kon niet worden bevestigd.‘
Fake news
Zelf gerenommeerde sites als NOS.nl en Volkskrant.nl namen deze geruchtenstroom rücksichtlos over en kopieerden en plakten er lustig op los. ‘Fake news’ zou Donald Trump zeggen en ook Louis van Gaal zou een diepe zucht over zijn ‘vrienden van de media’ slaken. Gelukkig kwamen het Parool en AT5, blijkbaar meer Amsterdams dan de collega’s van de Telegraaf, met betere berichtgeving. Vreemd, want het hoofdkwartier van de Telegraaf ligt op een steenworp afstand van het Westerpark…
Wat er nou precies gebeurde in die Westerunie mag ik hier niet vertellen, want ook ik heb zo’n formulier ondertekend. Maar op gerenommeerde fansites van U2 staan wat verslagen die niet heel ver bezijden de waarheid zijn. Als de filmpjes eenmaal ontwikkeld zijn weten we meer. Dan kunnen ook alle fans die naast een uitnodiging grepen zien dat er helemaal niet is gekeken naar uiterlijk of leeftijd, maar dat het U2 management inderdaad gewoon de eerste de beste fans die reageerden deze kans hebben gegeven.
Comments (0)