skip to Main Content
De Leden Van U2 In Vol Ornaat Voor De Opnames Van De Videoclip Van One Die Door Anton Corbijn Werd Geregisseerd

U2: From the sky down

Het was zondagavond laat, toen de BBC de documentaire ‘From the sky down‘ uitzond. Deze docu werd gemaakt door Davis Guggenheim (An Inconvienent Thruth, It Might Get Loud) en behandelt de productie van het album Achtung Baby dat deze maand precies 20 jaar geleden uitkwam.

In de documentaire zie je beelden uit de eerdere geschiedenis van U2, het maken van de eerste albums, de doorbraak met The Joshua Tree en de twijfels die er vervolgens ontstonden na het maken van Rattle & Hum en de daaropvolgende LoveTown Tour. Tijdens één van de laatste concerten van die tournee, op 30 december 1989 in het Point Depot in Dublin kondigde Bono al aan dat U2 er ‘even’ tussenuit ging, ‘To Dream Things Up again’.

Dat ‘even’ bleek een kleine twee jaar te duren, een periode waarin de band besloot het allemaal anders te doen en intrek te nemen in de Hansa Studio’s in Berlijn, een stad die net de val van de muur had beleeft. En hoewel de muur was verdwenen werden er in de studio nieuwe muren gebouwd door de bandleden. Het werd een lange en moeizame periode die eigenlijk doorbroken werd doordat er, bij toeval, een nieuwe song werd ontdekt: One.

Achtung Baby

Wat daarna volgde was, misschien wel, het beste U2 Album ooit die vervolgens weer resulteerde in de meest spraakmakende tournee ooit, de ZooTV tour.

In de documentaire zie je een uitgebreide terugblik op deze periode, met als hoogtepunt het hernieuwde bezoek aan de Hansa Studio’s, waar de originele bandopnames beluisterd werden.

De documentaire schijnt ook binnenkort op de Nederlandse televisie uitgezonden te worden en je kunt ‘m kopen als onderdeel van de jubileumuitgave van Achtung Baby, die de band eind deze maand op de markt brengt. Deze jubileumuitgave is verkrijgbaar in diverse formaten, variërend van een simpele heruitgave van de cd tot een box met 6 cd’s, 4 dvd’s, vinyl, een boek en nog veel meer U2 parefenalia.

Die laatste box is wel behoorlijk aan de prijs, voor een kleine 350 euro mag je jezelf eigenaar noemen van de Achtung Baby, 20th Anniversary Uber DeLuxe Edition. Tip: ik ben een week later jarig…

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer op dit verhaal

Back To Top