Skip to content
U2 From the Sky down

U2: From the sky down

In de documentaire ‘From the sky down‘ wordt teruggeblikt naar de tijd dat U2 hun album Achtung Baby opnam.

In de documentaire, die werd gemaakt door Davis Guggenheim (An Inconvienent Thruth, It Might Get Loud), zie je beelden uit de eerdere geschiedenis van U2, het maken van de eerste albums, de doorbraak met The Joshua Tree en de twijfels die er vervolgens ontstonden na het maken van Rattle & Hum en de daaropvolgende LoveTown Tour. Tijdens één van de laatste concerten van die tournee, op 30 december 1989 in het Point Depot in Dublin kondigde Bono al aan dat U2 er ‘even’ tussenuit ging, ‘To Dream Things Up again’.

Dat ‘even’ bleek een kleine twee jaar te duren, een periode waarin de band besloot het allemaal anders te doen en intrek te nemen in de Hansa Studio’s in Berlijn, een stad die net de val van de muur had beleeft. En hoewel de muur was verdwenen werden er in de studio nieuwe muren gebouwd door de bandleden. Het werd een lange en moeizame periode die eigenlijk doorbroken werd doordat er, bij toeval, een nieuwe song werd ontdekt: One.

Achtung Baby

De leden van U2 in vol ornaat voor de opnames van de videoclip van One die door Anton Corbijn werd geregisseerdWat daarna volgde was, misschien wel, het beste U2 Album ooit die vervolgens weer resulteerde in de meest spraakmakende tournee ooit, de ZooTV tour.

In de documentaire zie je een uitgebreide terugblik op deze periode, met als hoogtepunt het hernieuwde bezoek aan de Hansa Studio’s, waar de originele bandopnames beluisterd werden.

Het is een mooi tijdsdocument waarin je een band ziet worstelen met hun verleden en zichzelf. U2 was eind jaren ’80 immens populair geworden toen The Joshua Tree uitkwam en de tour die daar op volgde verbrak alle records. Het Rattle & Hum project dat volgde viel al minder in de smaak en de band kwam op het punt dat ze twee kanten op konden: of blijven hangen in het succes, of een hele nieuw weg bewandelen. Het werd dat laatste, maar die route was er een vol vallen en opstaan. Het verwachtingspatroon van de fans en de pers gaf een behoorlijke druk, want toen Bono eenmaal had aangekondigd dat ze ‘een tijd weg zouden gaan om alle dromen opnieuw te dromen‘ was de speculatie van het opbreken van U2 niet van de lucht.

Gaat U2 uit elkaar?

Stond er in vele muziekbladen en andere kranten en ook de fans waren bang voor het einde, maar gelukkig kwam het allemaal goed en kwam U2 met een totaal verrassend en vernieuwend album en werd het zichzelf opnieuw uitvinden de nieuwe tendens van de groep. Niet blijven hangen in oude tijden en successen, maar door met de vaart der volkeren en de veranderende tijden. Achtung Baby werd opgevolgd door Zooropa, dat alweer beduidend anders was, en later door Pop en All that You can leave behind. Het ene haakte aan op de dance cultuur, die steeds groter werd in de jaren ’90 en het andere was een uiterst succesvolle pas op de plaats.

En zo werd Achtung Baby het begin van een vernieuwende traditie die nog steeds voortduurt. Het ene nieuwe album wordt beter ontvangen dan het andere, maar U2 is nooit saai en altijd fris en vernieuwend.

De documentaire is te vinden op YouTube, maar je kunt ook gewoon de DVD From the Sky down kopen; een absolute aanrader voor de echte fans.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top