Top
KasperDolberg-KampSeedorf

Hej Kasper Dolberg

Ongeveer een jaar geleden hadden mijn zwager Fredrik en ik het over voetbal, waar moet je het anders over hebben, en kwam Kasper Dolberg ter sprake. Mijn zwager komt uit Zweden, maar woont al jaren in Kopenhagen en vroeg zich af of er een ‘nieuwe Eriksen’ op komst was bij Ajax. Gelukkig had ik net de Denemarken special van Hard Gras uit, waarin Wiep Idzenga onder andere het nieuwe talent van Ajax beschreef en ik op basis van dit verhaal alleen al wist te voorspellen dat er een nieuwe topper op komst was, eentje met een ‘funny name, for Dutch people‘.

Hij had nog nooit van Dolberg gehoord en nam mijn gebazel niet echt serieus, we hadden al de nodige biertjes gedronken op de steiger van het familie eiland en hij schaarde mijn voorspelling ‘this one is going to be even better than Zlatan‘ tot het rijk der Carlsberg fabelen.

Een maand of wat later appte ik Fredrik met het verheugende nieuws dat Ajax tegen FC Kopenhagen geloot had en ik weer terug zou keren naar het Sont. Uiteraard zorgde hij voor wedstrijdkaarten en zaten we op een koude avond in maart naast elkaar op de tribune van het Parken stadion. Na afloop van de wedstrijd was Frederik om, want hij begreep nu pas waarom Ajax dit talent al had ingelijfd voordat hij in Denemarken was doorgebroken: ‘Wow, that guy is really strong and dangerous! Great goal, too bad the second one was disalowed.’

En zo haalde ik alsnog mijn gelijk en vertelde met geuren en kleuren over andere wapenfeiten, zoals het magistrale stiftje in de Kuip en de wereldgoal in de ArenA tegen NEC. Om het helemaal af te maken besloot ik mijn verhaal met de opmerking dat als Ajax deze Deen nog een jaar of wat in Amsterdam kon houden hij écht de nieuwe Zlatan zou zijn. Mijn zwager keek een stuk minder spottend dit keer.

Inmiddels is het alweer juli en draait de transfermolen op volle toeren, maar heeft Edwin van der Sar te kennen gegeven dat de deur wat hem betreft op slot gaat. Ajax gaat geen spelers meer verkopen en dus blijft Dolberg in Amsterdam, iets dat hij zelf ook het liefste doet, zo zei hij eerder deze week.

En dat terwijl hij best een punt van kritiek kan hebben op Ajax, Amsterdam en vooral de fans. Want waar spelers als Donny van de Beek en David Neres al in hun eerste wedstrijden werden toegezongen door de fans, daar blijft het voor Dolberg stil.

Natuurlijk wordt hij inmiddels toegejuicht en is iedereen blij, maar waarom de heren van de F-Side-Vak410-combinatie nog steeds geen speciale supportersong voor onze topspits hebben bedacht is me een raadsel. Is het zijn onderkoelde houding? Of een gebrek aan creativiteit onder de songwriters?

Ik heb zelf een suggestie gedaan aan de heren, want dat lied van Pippi Langkous leek me ideaal: ‘Hej Kesper Dol-berg, falderie, faldera, faldehopsasa’. Maar het werd toch afgekeurd. Niet vanwege het detail dat Pippi Zweeds is en Dolberg Deens, maar vanwege het feit dat dit lied al door andere supportersgroepen wordt gebruikt en dus niet origineel genoeg is…

En dus doe ik hier een dringende oproep aan alle creatieve liedjes- en tekstschrijvers om de heren Ajaxfans een handje te helpen. Want dat onze beste spits sinds Zlatan niet fatsoenlijk wordt toegezongen door zijn eigen fans is natuurlijk een grof schandaal.

(het kunstwerk is natuurlijk van Kamp Seedorf, die boys hebben Dolberg inmiddels wél de juiste eer bewezen door hem te vereeuwigen op een stuk beton naast het stadion…)

Kasper Dolberg door Kamp Seedorf

Reageer

reacties