Skip to content
Ajax-Omonia Nicosia-1979

Nicosia uit, altijd lastig

Omonia NicosiaDat Ajax het in de verschillende Europa Cup toernooien tussen de successen in het begin van de jaren ’70 en het einde van de jaren ’80 niet al te best deed is genoegzaam bekend waarschijnlijk. Na de derde gewonnen Europacup finale in 1973 lag de ploeg er een jaar later al na één ronde uit na een ongelukkige verliespartij bij CSKA Sofia. En ook de seizoen er na waren tegenstanders als Honved, Levski Spartak, Olympiakos en Bohemians Praag verantwoordelijke voor een glansloze afgang, totdat in 1987 eindelijk weer eens een finale werd gehaald, en gewonnen.

Toch was er één seizoen dat Ajax het uiteindelijk tot de halve finale van de ‘Europacup 1′ schopte, het seizoen 1979-1980 waar het werd uitgeschakeld door de latere winnaar Nottingham Forest. Dat seizoen begon alleraardigst met een makkelijke tegenstander, HJK Helsinki, dat in de uitwedstrijd al met 1-8 werd verslagen. Ik herinner me nog het verslag op Langs de Lijn, waar -na afloop- Simon Tahamata werd gevraagd of het niet wat overdreven was om hier al met zo’n verschil te winnen. Op deze manier zou er natuurlijk geen hond een kaartje voor de thuiswedstrijd kopen, maar volgens Tahamata zou Ajax minimaal met hetzelfde verschil thuis gaan winnen, hetgeen gebeurde; het werd in de Meer 8-1…

De volgende ronde lootte Ajax alweer een makkelijke tegenstander, de kampioen van Cyprus kwam uit de koker: Omonia Nicosia. Ajax speelde eerst thuis en won met maar liefst 10-0 van de arme Cyprioten. Vijf keer Lerby, drie keer Ton Blanker -de gedoodverfde opvolger van Johan Cruyff- en doelpunten van Arnesen en Krol zorgden er voor dat de return overbodig werd.

Nicosia uit

Maar natuurlijk moest ook deze wedstrijd gespeeld worden en werd deze zelfs heel serieus genomen, die conclusie kun je trekken als je kijkt naar de selectie die door Leo Beenhakker werd meegenomen naar het zonovergoten eiland voor de Turkse kust. Er was een enkele jeugdspeler bij, maar verder was de hele A-selectie aanwezig en stonden er slechts twee jeugdspelers in de basis; René Kraay en Guido Pen. Maar verder bestond het team uit ervaren spelers als Schrijvers, Schoenaker, Van Dord en Boeve.

De Cyprioten hadden overigens al een heet avondje aangekondigd, want ze verweten Ajax ‘onsportief’ gedrag door maar door te blijven jagen en de score tot 10-0 op te laten lopen. ‘We zijn als honden behandeld, daar zal Ajax voor boeten’ werd opgetekend uit de mond van een bestuurslid van Omonia. Van enige onderschatting zou dus geen sprake moeten zijn, maar toch leed Ajax één van de meest ontluisterende nederlagen ooit. De mannen verloren met 4-0 en moesten met de staart tussen de benen terug naar Nederland.

Hebben ze dan de Cypriotische dagen gebruikt als een midweekse vakantie? Was er sprake van een staaltje onvervalste Amsterdamse arrogantie? Of waren die Cyprioten in eigen huis een hele andere kluif? Ik sprak David Endt er over en dit dit is wat hij zei:

Het was zeker geen A1 die daarheen ging maar wel een gemakkelijk denkend groepje mannen. En de uiteindelijke blamerende nederlaag werd ook als schandalig ervaren. Er was een aantal jonge spelers mee, maar die zaten al langere tijd tegen het eerste elftal aan. Men was vooral verrast door het Cypriotische fanatisme, de diepe eerzucht om tegen grootmacht Ajax, zeker na de pijnlijke 10-0, een eervol resultaat te boeken. Toen het eenmaal op gang was, kon het mentale hiaat niet meer worden opgevuld.

Conclusie? Cyprus uit mag je niet onderschatten, je hebt niet zomaar gewonnen daar, maar in de thuiswedstrijd moet het allemaal goed komen. Want ook in 2014 werd in Nicosia moeizaam gelijkgespeeld, maar in de ArenA werd een klinkende 4-0 overwinning behaald.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top