Skip to content
Retro voetbalboeken

Retro Voetbalboeken

Het is inmiddels al een tijd geleden dat ik Dick ontmoette. Dick is de eigenaar van Café Het Bruine Paard op de Prinsengracht en ging een keer mee naar een wedstrijd van Telstar.

We raakten aan de praat en ontdekten dat we een wederzijdse kennis hebben, Amsterdam is immers het grootste dorp van Nederland. Hij vertelde me dat hij ergens op zolder nog wat oude voetbalspullen had liggen van wijlen Jack van Zanten, de man achter de roemruchte Amsterdam Toernooien in de jaren ’70 en ’80.

Vuistdikke voetbalboeken

En gisteren was het dan eindelijk zover, ik kreeg een plastic tas in m’n handen geduwd met daarin drie vuistdikke voetbalboeken uit de jaren ’70. Een Nederlands fotoboek over de WK 1974, een Zweeds jaarboek uit 1967 en een schitterend Duits boek, Fußball WM ’74. Dat laatste boek is ‘geschreven’ door Uli Hoeneß, Paul Breitner en Udo Lattek, waarvan de eerste twee het genummerde boek zelfs gesigneerd hebben!

De boeken staan vol prachtige foto’s, ik zal er af en toe eentje publiceren hier. Op de foto zie je alle drie de boeken opengeslagen liggen. Het Zweedse boek heeft een aantal prachtig ingekleurde foto’s, zoals de foto van de interland Zweden-Bulgarije in het oude stadion van Solna.

Het Duitse boek ligt open op de pagina van het Parkstadion in Gelsenkirchen en het Nederlandse boek toont het verslag van de wedstrijd Joegoslavië-Zaïre, waar de kop ‘Joegoslaven schieten met scherp’ wel heel toepasselijk is. Maar mooier nog is het scorebord, waar een duidelijk ruimtegebrek ontstond na de 7-0 van de Joegoslaven.

Er was geen ruimte meer voor namen, dus de doelpuntenmakers van de 8e en 9e goal werden alleen met hun rugnummer genoemd… Om de heren toch de credits te geven die ze verdienen, het waren Petkovic en Bajevic.

Wat een prachtige aanvulling op mijn collectie! En de geboorte van een nieuwe rubriek op Gogme United; voetbalboeken.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top