Skip to content
Johan Cruijff de legende

Johan Cruijff de legende

Johan Cruijff de legendeToen ik gisteren thuiskwam was het boek over Johan Cruijff, met als ondertitel ‘de legende’, bezorgd. Het boek waarover alweer gedonder was, gezeur over geld uiteraard, en daarmee onbedoeld het zoveelste hoofdstuk aan het leven van Johan Cruijff toevoegde waarbij menigeen inmiddels denkt: ‘ach, het zal eens niet over geld gaan’.

Toch was ik verrast door het boek, ten eerste omdat het veel groter en dus zwaarder was dan ik aanvankelijk had bedacht en ten tweede omdat het er eigenlijk eerder was dan ik bedacht had. Deze stoeptegel staat namelijk vol met prachtige foto’s en belicht de volledige carrière van Cruijff tot en met zijn dood een maand geleden. Zelfs de foto’s van het eerbetoon in de stadions van Amsterdam, Londen en Barcelona staan er in en daarmee is het een volledig document geworden dat z’n weerga niet kent.

De hele loopbaan van Cruijff komt aan bod, gevat in hoofdstukken over de jeugdjaren alle seizoen als speler en van de periodes als trainer bij Ajax en Barcelona. Het boek sluit af met hoofdstukken over de ‘derde carrière’ die hier op volgde en uiteindelijk over de ‘verloren wedstrijd’ die het einde van Cruijff’s leven inleidde.

Ieder hoofdstuk begint met een inleidende tekst, gevolgd door een aantal schitterende foto’s met uitgebreide bijschriften die het verhaal verder vertellen. Tenslotte worden de statistieken van het bewuste voetbaljaar nog opgesomd en gaan we vrolijk verder naar het volgende. De foto’s zijn vaak al bekend, maar vaak ook niet. Zo zijn er eindelijk foto’s te zien van de debuutwedstrijd in de Eredivisie tegen GVAV in november 1964 en ook staan er foto’s in van wereldbekende acties, maar dan genomen uit een andere hoek waardoor het perspectief op bijvoorbeeld die kopbal in de Europa Cup finale tegen Inter er heel anders uitziet.

Johan Cruijff de legende

Voorwoord Johan DerksenHet boek is samengesteld door Matty Verkamman, Jaap Visser, Edwin Winkels en Johan Derksen. Die laatste is ook verantwoordelijk voor het voorwoord dat, in mijn ogen, een beetje tegenvallend is omdat Derksen al snel weer losgaat in het benadrukken hoe fantastisch hij wel niet is en waarom hij, als enige Cruijff adept, wél de juiste keuzes heeft gemaakt. De opmaak van het boek is prachtig, de gekozen foto op de cover is iconisch met een wijzende Cruijff in rood shirt met nummer 14 op de rug. Erg mooi is de foto op de achterkant van de omslag, want hierop staat het spandoek dat in de ArenA werd ontrold tijdens het eerbetoon voor Cruijff in de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle. Ook hierop wijst Cruijff, dit keer in het rood-witte thuisshirt met nummer 14, maar hier wijst Cruijff precies de andere kant op. Als je het boek openslaat zie je Cruijff twee keer wijzen naar de rug van het boek: Johan Cruijff de legende.

Helaas is ook dit boek niet helemaal vrij van fouten in de fotobijschriften, iets dat zo’n beetje ieder boek schijnbaar overkomt en toch jammer is. Want tijdens de eerste vluchtige doorblader sessie kwam ik de eerste al tegen, het gaat over het eerste Amsterdam zevenhonderdzoveel toernooi dat werd georganiseerd in 1975. Dat jaar werd de eerste van die toernooien gespeeld met Ajax, Barcelona, RWDM en Feyenoord als deelnemers, maar het betrof hier dus het Amsterdam 700 toernooi. En niet, zoals het boek beweert, het Amsterdam 701 toernooi.

Het zijn details, maar die waren juist voor Cruijff doorslaggevend en mogen de heren van de eindredactie en correctie, Sytze de Boer, Matty Verkamman en Jaap Visser, natuurlijk niet overkomen. Maar dat neemt niet weg dat dit boek een must is voor iedere voetballiefhebber en gewoon bij ons allemaal in de boekenkast moet staan. Prachtig!

Johan Cruijff de legende
De volledige omslag van het boek, waarbij Cruijff alle kanten op wijst.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top