Skip to content
U2 Kuip - Under a Blood Red Rotterdam Sky

Kuip Concerten

De Kuip in Rotterdam bestaat dus 75 jaar en het is altijd een favoriet stadion van me geweest, niet alleen omdat ik Ajax daar vele malen heb zien winnen, maar ook een aantal memorabele concerten heb gezien. De eerste was David Bowie in 1983 tijdens de Glass Spider Tour, waar UB40 in het voorprogramma stond. Later volgden nog concerten van Prince, Pink Floyd en Michael Jackson, die tijdens de toegift voorzien van JetPack nog een rondje over het publiek vloog en toen achter het podium verdween…

Maar de meeste keren heb ik U2 gezien in de Kuip. Om meer specifiek te zijn, ik heb alle concerten van het Ierse kwartet gezien die ze in de Kuip hebben gespeeld. Twee concerten tijdens de Joshua Tree Tour in 1987, de drie officiële concerten van de Zooropa Tour in 1993, het ‘dress-rehearsal’ concert van Zooropa en twee concerten van de Popmart Tour in 1997.

Prachtige herinneringen zijn dat, het Joshua Tree concert waar Bono terloops zegt dat hij gehoord heeft dat het beste voetbalteam van Europa daar speelt en later het publiek bedankt voor de nummer 1 notering van With or Without You, om bij de toegift verschrikt het podium weer op te komen met de mededeling dat hij iets vreselijks gehoord heeft: “I just heard Whitney Houston is number 1 in Holland!”

Zooropa

De Zooropa Tour maakte zijn Europese debuut in de Kuip en dus werd er een volledige generale repetitie gespeeld, de toen aanwezige fans (een kleine honderd denk ik) werden binnengelaten en zijn de enige U2 fans die het podium personage van Bono, Mister MacPhisto, zijn debuut hebben zien maken in een rood lederen pak. Twee dagen later was Bono jarig en belde hij, als MacPhisto, naar de KLM om een ticket te boeken vanwege het slechte weer in Nederland. De telefoniste, die zich niet bewust was dat 50.000 mensen mee konden luisteren, was echter heel open en vertelde dat hij net zo goed in Nederland kon blijven, want het zou de volgende dag prachtig weer worden.

Ook de Popmart Tour was een belevenis, het grootste videoscherm ooit, een limoen die later de grootste discobal ter wereld bleek en een waanzinnig geluid dat je echt dwars door je lijf voelde gaan. En toen de band eenmaal toe was aan ‘Where the streets have no name’ voelde je de tribune onder je ook vervaarlijk schudden.

Dat laatste schijnt zelfs een gevaar geweest te zijn bij concerten van Marco Borsato en zou de reden kunnen zijn dat er tegenwoordig vrijwel altijd gekozen wordt voor de ArenA of het Gelredome, maar dat werd later met klem ontkend. Nee, de Kuip is heel sfeervol, maar heeft weinig parkeerplaatsen en is onoverdekt. Dat levert dus klachten op uit de wijde omtrek en is ook lastig voor de toeschouwers, je kan moeilijk 80 euro vragen voor een veldkaart terwijl mensen het risico lopen dan zeiknat te regenen.

Om maar niet te spreken over het risico dat de bandleden lopen als het regent, zo werd een concert van Prince in 1990 na een uur gestopt omdat het onverantwoord was. En dan is het best een pokke end terug naar Amsterdam…

Foto: Lex van Rossen

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Heb oa. daar een Prince concert gezien, heel opmerkelijk voor 3e x bij een concert stond Thom Hoffman naast me, eerder bij 2 Miles Davis’ concerten. Zal met Candy te maken hebben gehad, zijn meissie van toen.
    Hij zag dat ik hem erkende meteen zag ik ook dat ie anoniem wilde enjoyen…vriendin van toen was helemaal wet van Het Wassende Water Thom als vele andere chicks den lande, ik seinde dat ik hem anoniem liet.

    Prince had toen een geblondeerde zwaar gezette zangeres bij zich, damn wat een goeie gitarist is ie ook.
    Idd het mooiste stadion van Nederland weer of geen weer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top