Skip to content
Nederland SS shirt

Nederlandss Elftal

Thuisshirt Nederland 2012Over precies een week zal dat het langverwachte nieuwe oranje shirt officieel gepresenteerd worden. Hoe dat shirt er uit zal zien is natuurlijk al maanden bekend. Ik liet het half januari al zien op mijn blog en later bleek mijn voorspelling inderdaad te kloppen toen het uitshirt onthuld werd.

EK1988Dat over smaak valt te twisten is natuurlijk een gegeven en ik heb zelf niet echt heel veel bezwaren tegen dit shirt, het is wat vlekkerig, een soort oranje two-tone dat, als je het historisch bekijkt, wel eens geluk zou kunnen brengen. Het enige shirt van Oranje waarin ooit een prijs is gewonnen was namelijk ook vlekkerig, maar bracht ons de Europese titel van 1988. Ik kan me Johnny van ’t Schip nog herinneren die het shirt vreselijk vond: “We lijken een beetje op goudvissen hierin.”

Toen ik een week of wat geleden al melding maakte van het nieuwe zwarte uitshirt van het Nederlands Elftal, doken een aantal prominente columnisten hier direct bovenop. AD-columnist Sjoerd Mossou verweet de designafdeling van Nike een gebrek aan historisch besef, want inderdaad het lijkt wel een kopie van het WA uniform uit de tweede wereldoorlog.

Ook Hugo Borst maakte hier melding van op 3FM bij Giel Beelen, hij vond het ook onbegrijpelijk dat een ‘attente’ voetbalblogger deze vergelijking kon maken, terwijl er toch een heel designteam aan gewerkt heeft.

Nederland SS shirtNou, het thuisshirt heeft een zelfde opmerkelijk detail. Als je het shirt een graad of wat draait en er twee naast elkaar zet, dan komen daar de beruchte SS runentekens tevoorschijn die symbool staan voor nog meer rottigheid uit de Tweede Wereldoorlog. Klik maar op de foto hiernaast voor een volledig beeld.

Het is misschien wat vergezocht, maar liefhebbers van samenzweringstheorieën zullen hier van smullen denk ik. Helemaal als je bedenkt dat de KNVB nu al een bezoek aan Auschwitz heeft gepland tijdens de EK2012 deze zomer. Laten we hopen dat onze jongens daar niet in de thuis- of uitshirts naar toe gaan…

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Erg ver gezocht inderdaad.
    Het schijnt, als je 2 shirts spiegelt, dat er dan ZZ staat. De bekende mannen met baarden en gitaar willen voor de rechter.

  2. Vergezocht, maar daardoor des te knapper gevonden! Zijn deze verborgen boodschappen het geheime wapen tegen de Duitsers?

  3. Heb net het shirt op ware grootte uitgeprint en uitgeknipt. Als je hem op een bepaalde manier origami vouwt, krijg je een oranje hakenkruis. We moeten wat doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top