Skip to content
14 de musical, foto @Deen van Meer

14 de musical

14 de musical gaat uiteraard over het leven van Johan Cruijff, ik heb ‘m inmiddels twee keer gezien en wil zeker dit laatste seizoen nóg een keer!

Het was ergens in dit voorjaar dat Floris, mijn (stief)zoon, belde:

“Mars, ik ben gisteravond met ma naar die muscial van Cruijff geweest en ik moet je zeggen dat je echt daarheen moet, echt iets voor jou! Die gozer die Cruijff speelt? Fantastisch!”

Nou kennen jullie Floris misschien niet, maar hij is niet echt het type dat de deur van de Nederlandse musicaltheaters platloopt. Maar hij is wel door mij begiftigd met voetbal in het algemeen en Cruijff in het bijzonder. We hebben samen urenlang naar video’s gekeken en ik heb ‘m vanaf zijn zesde week-in-week-uit naar AFC gebracht, waar hij uiteindelijk het eerste zaterdagteam haalde, aanvoerder werd en steevast met 14 op zijn rug speelde.

Hij is ook niet echt de persoon die me dagelijks of wekelijks belt, dus als hij die moeite neemt móet er wel iets bijzonders aan de hand zijn. Ik schoot tijdens dat gesprek natuurlijk in mijn vaste responsmodus en vertelde hem dat ik he-le-maal niets heb met musicals. Al dat overtrokken gedoe van die actreutels en die gezongen teksten die er voor zorgen dat je er geen reet van verstaat. Het is niks voor mij.

Maar een week later appte mijn dochter (en zijn zusje) dat ze kaartjes had gekocht, want ook zij was inmiddels helemaal het hoofd op hol gebracht en zo togen we op een mooie dag in mei naar het AFAS theater in Leusden om de musical te zien. En inderdaad, Floris had geen woord teveel gezegd, ik zat vanaf de eerste minuut op het puntje van mijn stoel en genoot met volle teugen van het spektakel en vooral van het spel en de teksten van de hoofdrolspeler.

Bijkomend voordeel was dan ook nog dat die jongen zelf geen enkele tekst zong, dus de typische Cruijff retoriek werd allemaal gewoon in een sappig Amsterdams gesproken accent opgediend; Perfect!

Tobias van Nierop

Tobias Nierop Die hoofdrolspeler heet dus Tobias, daar kwam ik een paar maanden later achter toen ik als Tourgids in de Johan Cruijff ArenA aan het werk was. Ik zou die middag een groep rondleiden een kreeg van de Tourcoördinator een bericht dat er ook wat mensen van die Cruijff-musical in mijn tour mee gingen lopen: “En mocht je die musical nou helemaal niks vinden, hou dat gewoon voor je. Want ik weet hoe je bent ;-)”

Maar gelukkig vond ik die musical fantastisch en werd in de hal dan ook voorgesteld aan wat mensen die met die musical te maken hadden, eentje werd voorgesteld als Tobias en ik kwam er al snel achter dat hij dus die waanzinnige acteur is die Cruijff speelde! Ik glom van trots en vond het echt een eer om alles over Cruijff en de ArenA te vertellen. Ik stopte er zoveel mogelijk Cruijff-anekdotes in en nam extra de tijd om de groep een speciale ervaring te geven.

Cruijff imitatie

Dat zij er ook van genoten bleek wel toen Herman Zondag, directeur AFAS Theater, mij vroeg of ik naar de feestelijke seizoensopening wilden komen in oktober. En extra mooi werd het toen Tobias in de perskamer achter het bureau kroop en een onvervalste Cruijff imitatie ten beste gaf. Hij hield een schitterend betoog over ‘ball possesion’ en gooide daar wat schitterende Cruijff-logica in, want je ken wel balbezit hebben, maar als je dat dus hebt en hun scoren, dan verlies je alsnog 🙂

En zo kon het gebeuren dat ik in oktober wederom naar Leusden toog, het theater was ditmaal nog beter aangekleed, er waren bubbels, lekkere hapjes en er hing een superfeestelijke sfeer. Maar ook die eerste keer viel me al op hoe goed het hier allemaal geregeld is, Leusden ligt vlak bij Amersfoort dus goed bereikbaar. Je parkeert gratis onder het theater en alle hapjes en dranken zijn gewoon gratis, dus de randvoorwaarden voor een winnende theateravond zijn perfect.

De voorstelling was wederom geweldig, want hoewel ik het verhaal al kende, vallen je gewoon weer nieuwe dingen op en die teksten van Nierop, maar zeker ook de rollen van Danny Cruijff en schoonvader Cor Coster werden heel erg goed neergezet. En als je het zonder tranen trekt tot het einde ben je een hele harde, want uiteraard komt de dood van Cruijff ook aan bod.

Na afloop sprak ik Tobias nog even, ze gaan dus nu het laatste seizoen in en hoewel de cast soms wisselt is hij gewoon iedere avond de hoofdrolspeler. En dat is niet zo vreemd, want we kennen allemaal wel iemand die Cruijff kan imiteren, maar zoals hij gestalte geeft aan Cruijffie is echt uniek!

En dat terwijl hij geen enkele keer het woord ‘ofschoon’ gebruikt…

14 de musical in het AFAS theater

Zoals gezegd, deze musical gaat nog tot het voorjaar van 2024 door en daarna is het klaar. Dus als je nog naar 14 de musical wil dan moet je nu in actie komen en kaarten bestellen, ook als je dus helemaal niks hebt met musicals of zelfs met Ajax of Johan Cruijff.

Je gaat er geen spijt van krijgen, ofschoon dat natuurlijk mijn mening is, maar als je zelf al geen mening hebt dan kun je sowieso nergens over meepraten.

Maar da’s logisch natuurlijk

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top