Skip to content
Rugnummers op gestreepte voetbalshirts

Rugnummers op gestreepte voetbalshirts

De foto hierboven is gemaakt op 17 maart 1963 in het Olympisch Stadion van Amsterdam tijdens de competitiewedstrijd Blauw Wit-Sparta. De wedstrijd eindigde in een 0-5 overwinning voor de Rotterdammers, mede doordat keeper Pim Doesburg deze kans van Martin Koeman om zeep hielp.

Wat zo mooi is aan de foto zijn de rugnummers op de shirts van beide clubs, want zowel Sparta als Blauw Wit speelden in traditionele gestreepte shirts, de een horizontaal, de ander verticaal gestreept. En beide clubs hadden zo’n mooi wit vierkant vlak op hun rug om de rugnummers duidelijk zichtbaar te maken. Als je naar oude beelden van Juventus kijkt zie je hetzelfde, maar helaas is deze traditie vervaagd en spelen zo’n beetje alle clubs tegenwoordig gewoon met een contrasterend nummer over de strepen heen.

Rugnummers

Rugnummers werden in de jaren ’30 bedacht door de beroemde Arsenal manager Herbert Chapman om zijn spelers te helpen onthouden op welke positie ze in het veld stonden. Een gewoonte die Louis van Gaal in de jaren ’90 overigens ook gebruikte om een bepaalde positie te benoemen, die sprak ook vaak in termen als ‘Ronald de Boer speelt vandaag op zes, Kluivert op negen’ en dan wist iedereen dat Kluivert dus in de spits stond en De Boer Rechtshalf.

Europacup finale 1967 Celtic-Inter
Europacup finale 1967, Celtic-Inter

Na de tweede wereldoorlog werden rugnummers steeds meer gebruik en paste een aantal clubs, zoals de hierboven genoemde voorbeelden, het shirt enigszins aan om de nummers beter zichtbaar te maken. Er was echter een uitzondering en dat was Celtic. De voorzitter van deze Schotse club, Robert Kelly, vond het gebruik van rugnummers afbreuk doen aan het unieke shirt met de groene hoepels waardoor de ‘bhoys’ jarenlang de enige waren zonder rugnummers. Totdat er een compromis werd bedacht, want je kan een rugnummer natuurlijk ook op de broekjes naaien. En zo gebeurde het dat het beroemde Celtic twee Europacup finales speelde waarin de spelers een nummer op de voorkant én de achterkant van hun broekjes hadden, de finale van 1967 tegen Inter en ook in de finale in 1970 in Milaan tegen Feyenoord speelde Celtic zonder rugnummers.

Celtic-Rangers 1967

Deze traditie hield stand totdat de UEFA de club in 1975 verplichte om met rugnummers te spelen, een eis waaraan de Schotten schoorvoetend toegaven, hoewel ze nog jaren met groene nummers op de shirts speelden waardoor de voetbalbond de eis nog verder moest aanscherpen en eiste dat de rugnummers contrasterend waren en in het geval Celtic dus zwart.

Kontnummers

En zo ging de traditie van de ‘kontnummers’ van Celtic door Europese regelgeving verloren. Een traditie die overigens was begonnen op 14 mei 1960 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd op Parkhead tegen Sparta. En zo is die cirkel weer rond, of eigenlijk vierkant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top