Skip to content
Rinus Israël met de eerste Europacup

De eerste Europacup kwam naar Amsterdam

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Feijenoord de Europacup won, de Rotterdammers wonnen de finale in Milaan; Celtic werd verslagen met 2-1, de Zweed Kindvall scoorde in de na verlenging de winnende goal.

Dat wist je allemaal vast wel en anders wordt je er in de media momenteel vast aan herinnerd. Wat je waarschijnlijk niet wist en wat programma’s als Andere Tijden Sport ook niet vermelden is dat deze bokaal op donderdag 7 mei 1970 aankwam op Schiphol.

Amsterdam Airport

Het was aanvankelijk de bedoeling om met de Europacup naar Rotterdam te vliegen, maar in het centrum stond het inmiddels zwart van de mensen en ook op vliegveld Zestienhoven was het een drukte van belang. Dat was niet zo vreemd, want dat een Nederlandse club de Europacup zou winnen werd tot een levensecht wereldwonder gerekend. Het was Ajax een jaar eerder weliswaar gelukt om de finale te bereiken, maar daar werden de Amsterdammers met een behoorlijk machtsvertoon verslagen door AC Milan.

Feyenoordfans op vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam
Feyenoordfans op vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam

Maar in 1970 was alles anders, Feijenoord (zoals het toen nog heette) won dus na verlenging van Celtic en ontketende zo een waar volksfeest dat veel groter werd dan verwacht, terwijl het nog Hemelvaartsdag was ook. Het vliegtuig uit Milaan moest derhalve uitwijken naar Schiphol, hetgeen de aanvoerder Rinus Israël verleidde om te zeggen dat hij het altijd al had gezegd:

De Europacup gaat het eerst naar Amsterdam.”

Toen de ploeg op Schiphol arriveerde werd echter alsnog besloten om door te vliegen naar Zestienhoven, want over de weg was het inmiddels ook onmogelijk om Rotterdam te bereiken en er stonden op en rond de Coolsingel al 300.000 mensen te wachten om hun helden te huldigen. En zo maakte de Cup met de grote oren een rondvlucht boven ons land en werd aan het eind van de middag uiteindelijk aan een uitzinnige menigte getoond.

De eerste Europacup

En zo won Feyenoord de eerste Europacup en pronken ze in Rotterdam nog steeds met dit unieke feit. Ze voegen er soms nog aan toe dat ze ook de eerste waren die de wereldbeker wonnen en de UEFA cup en dat ze de laatste waren van de 20e eeuw die kampioen werden van Nederland en dat ze, nog steeds, de laatsten zijn die een Europacup hebben gewonnen.

Als je daar tegenin brengt dat Ajax inmiddels vier Europacups, twee UEFA cups, twee wereldbekers, een Europacup voor bekerwinnaars en ruim twee keer zoveel kampioenschappen heeft gewonnen, dan zeggen ze smalend: “Ja, maar wij waren de eerste en dat is het enige wat telt!

Speciaal voor deze chauvinistische Rotterdammers kun je dan zeggen dat die eerste wél naar Amsterdam is gekomen en toen pas naar Rotterdam 🙂

De trilogie van Ajax

De seizoenen na de Rotterdamse vreugde was het overigens vooral stil in Rotterdam, want Ajax won Europacups in Londen tegen Panathinaikos en in Belgrado tegen Juventus. Tussendoor was het wél even feest in Rotterdam, toen Ajax daar de Europacup won van Internazionale… En dat in het mooiste voetbalshirt ter wereld.

Bron:

Eerste Europacup naar Amsterdam
Passage uit het boek ’15 jaar Europacup’ door Ed van Opzeeland

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. Klopt, Schiphol ligt niet binnen de stadsgrenzen. Maar toch wordt het Amsterdam airport genoemd en als zodanig beschouwd.

      Vliegveld Zestienhoven, dat tegenwoordig Rotterdam – The Hague airport heet, ligt ook ergens in het boerenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top