Skip to content
Saul Leiter

Saul Leiter

Saul Leiter - Taxi - 1965Vandaag eindelijk de kans gehad om een bezoek te brengen aan het Joods Historisch Museum, waar de tentoonstelling ‘New York Reflections‘ van de Joodse fotograaf Saul Leiter te zien was.

Saul Leiter, geboren in 1923 in Pittsburgh Pennsylvania, zou net als z’n vader rabbijn worden, maar dankzij zijn groeiende interesse in kunst stopte hij met z’n studie en trok naar New York City om zich aan de schilderkunst te wijden.

Dankzij de vrienden die hij opdeed in de kunstwereld kwam hij in aanraking met fotografie en was één van de eerste fotografen die met kleur begon te werken. Ook zijn stijl om gewoon de straat op te gaan was revolutionair, iets dat je je nu bijna niet voor kan stellen. We doen nu niets anders, maar in die tijd was het vreemd. Zeker als je bedenkt dat je niet direct het resultaat van je foto kon zien, maar moest wachten tot ze terugkwamen uit het laboratorium .

Leiter

De stijl van Leiter is echt heel mooi, hij heeft een hele serie foto’s gemaakt waarbij hij veelvuldig gebruik maakte van spiegelingen, kleur en momenten wist stil te zetten terwijl New York toen ook al een hectische stad was.

Saul Leiter was zijn tijd ver vooruit en werd aan het eind van de vorige eeuw opnieuw ontdekt en geroemd om zijn prachtige werk.

Mocht je deze maand in de buurt zijn en van fotografie houden, dan raad ik je een bezoek aan, sowieso indrukwekkende, Joods Historisch Museum zeker aan.

Heb je geen tijd, of ben je niet in de buurt? Bekijk dan een selectie van zijn foto’s op de site van de Volkskrant.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top