Skip to content
Amsterdam 747 jaar

Amsterdam 747 jaar

Amsterdam bestaat vandaag, 27 oktober 2022, precies 747 jaar, hoera!

Op deze dag in het jaar 1275 kreeg de stad het beroemde tolprivilege van graaf Floris V, graaf van Holland. Hoe het allemaal begon valt te lezen in de boeken van Geert Mak.

Amsterdam 747

Ik kan me nog herinneren dat Amsterdam 700 jaar bestond, in 1975, en dat deze mijlpaal uitgebreid werd gevierd. Zo was er een Amsterdam 700 festival in de Rai, waar alles in het teken stond van de jubilerende stad. Mensen liepen in ouderwetse kleding rond, er waren gebouwen uit het verleden nagebouwd, er was een kermis én je kon betalen met de speciaal uitgebrachte Amsterdam 700 florijnen. Betalen met die dingen deed je natuurlijk niet, want die officieel geslagen munten zijn verzamelobjecten. Ze werden volgens mijn moeder ‘later heel veel geld waard.’

Ik moet ze nog ergens hebben liggen

Ook was de stad in 1975 getuige van de eerste editie van Sail Amsterdam, een evenement dat toen nog een stuk kleiner was en zich voornamelijk afspeelde in de IJhaven, tussen de Veemkade en de Javakade. Het was een andere tijd, want langs die kades stonden toen nog grote pakhuizen, waarvan Pakhuis de Zwijger zo’n beetje als enige is overgebleven. Het huidige Java-eiland en KNSM-eiland, waren in die tijd nog ontoegankelijk voor publiek, maar waren speciaal voor dit grote Nautische evenement opengesteld. Ik weet nog dat ik me heb vergaapt aan de Russische viermaster Kruzenshtern, maar meer nog aan de pracht en praal van de Amerigo Vespucci. De toegang tot dat schip, dat volgens Italiaans gebruik met een hoop bladgoud was versierd, werd bewaakt door mariniers die karabijnen vasthielden. Dat maakt op een jochie van 11 wel indruk!

Amsterdam 700 toernooi

En natuurlijk was er de eerste editie van een groot internationaal voetbaltoernooi in het Olympisch stadion, waar Ajax, FC Barcelona, RWDM en Feyenoord aan deelnamen. Het was mooi om mee te maken en leuk om te zien dat zowel Sail als het Amsterdam toernooi nog vele malen herhaald zijn. Sail is nu het grootste evenement dat om de vijf jaar plaatsvindt, het heeft zelfs zoveel invloed dat de gemeenteraad besloot dat de Jan Schaefferbrug geen vaste brug mocht worden. Deze brug, die het huidige Java-eiland met de De Ruyterkade verbind en dwars door het Pakhuis De Zwijger gaat, wordt voor iedere editie van Sail gedeeltelijk gedemonteerd om zo te zorgen dat de grote zeilschepen toegang hebben tot de IJhaven.

Het Amsterdam zevenhonderdzoveel toernooi is nog jaren gespeeld in het Olympisch stadion en heeft zelfs een doorstart gemaakt in de ArenA, het kreeg een moderne naam -Amsterdam Tournament- maar is inmiddels ter ziele gegaan. De voetbalkalender laat met alle voorrondes voor Champions League en andere toernooien nauwelijks ruimte. Zeker niet voor een groot internationaal toernooi, dat maanden van te voren gepland moet worden.

Mokum shirt en Damsko shirt uitverkoop

Om te vieren dat de stad vandaag een Jumbo jubileum viert, 747 jaar is niet niks, heb ik besloten om alle shirts uit de GogmeUnited shop voor fikse korting uit te verkopen. Zowel het Mokum shirt, het Damsko shirt én het Pablito shirt zijn nu in de aanbieding zolang de voorraad strekt.

De shirts worden na bestelling snel verstuurd, maar je kan ze ook afhalen in Amsterdam Oud-West. En ja;

je kan ze ook met Amsterdam 700-florijnen betalen 😉

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top