Skip to content
Amsterdam Stadion rond 1925

Luchtfoto’s Stadion Amsterdam

Als ik ergens blij van wordt dan zijn het luchtfoto’s en plattegronden, ik had eigenlijk cartograaf of planoloog moeten worden in plaats van directeur en office entertainer van Gogme Web Services. Maar het is zoals het loopt en het is zoals het loopt. Gelukkig is er het internet, een bron van heel veel vuilnis, maar ook veel moois. Zo kwam ik vandaag een artikel tegen over het Ministerie van Defensie die besloten heeft om honderden ‘strategische luchtfoto’s’, gemaakt in de jaren ’20 tot ’40 van de vorige eeuw, vrij te geven voor het publiek.

Van werken kwam de rest van de middag niets meer, want ik vergaapte me aan al die prachtige beelden van een Nederland uit lang vervlogen tijden; geen nieuwbouwwijken, flatgebouwen of snelwegen te zien. Alleen maar mooie authentieke dorpen, heel veel water en heel veel Hollandse kneuterigheid.

Stadion Amsterdam

Uiteraard ging ik op zoek naar Amsterdam en zag tot mijn vreugde beelden van het Rhijnspoor station, het Paleis voor de Volksvlijt, de oude havens en de Dam zonder monument. Maar het allermooiste waren wel de beelden van het voormalige Stadion aan de Amstelveenseweg dat verrassend veel lijkt op het Olympisch Stadion van Stockholm en vlak na de Olympische Spelen van 1928 al weer werd afgebroken. Het was toen al niet meer nodig, want het Olympisch Stadion was groter en ‘multifunctioneler’ en bovendien rukte het ‘plan Zuid’ van Berlage op en moesten er woningen komen.

Gelukkig is dat Olympisch Stadion er nog steeds en hebben we nu de beelden nog van het eerste grote stadion van Amsterdam:

Back To Top