Skip to content
De Nederlands Elftal shirts voor het EK2012

Oranje Shirtdesign?

De Nederlands Elftal shirts voor het EK2012De nieuwe tenues van het Nederlands elftal voor het komende EK voetbal zijn inmiddels al weer uitgelekt. En ik moet zeggen, het is de ontwerpers van Nike weer gelukt om een wanstaltige keuze te maken. Blijkbaar krijgt de art-director van het account Holland de opdracht om een vlekkerig, flets ontwerp te maken. Want daarmee wonnen we ooit het EK in 1988…

Dat shirt, was met afstand het meest lelijke dat het Nederlands Elftal ooit had gedragen en zoals Johnny van ’t Schip destijds zei: “We lijken een beetje op goudvissen in dat shirt, met die schubben.” Maar omdat Nederland er wel de enige prijs in haalde is het shirt nu een peperduur collectors-item geworden. Het schijnt dat Hugo Borst er eentje van Marco van Basten heeft, gedragen in de finale waarin ‘San Marco’ dat schitterende doelpunt maakte. Borst kreeg na de wedstrijd dit shirt in z’n handen gestopt als dank voor het af en toe toestoppen van een pakje sigaretten aan Van Basten…

Diezelfde Borst werd ooit gevraagd om een idee aan te leveren voor een nieuw design van het Oranje shirt. Dat werd het retro-achtige shirt met lichtblauw embleem, gebaseerd op het eerste shirt dan het Nederlands elftal droeg aan het begin van de vorige eeuw. Dat tenue, met witte broek en lichtblauwe kousen, is wat mij betreft het mooiste dat gedragen is sinds de KNVB met Nike in zee ging.

We hebben ook tenues gehad die nog feller waren dan een oranje marker, zwarte broeken en nog veel meer lelijks. Die afschuwelijke rug- en borstnummer bijvoorbeeld, een soort runentekens die je eerder op het shirt van onze oosterburen zou verwachten.

Tenue Frankrijk 2012En geloof me, het ligt niet aan Nike, want ze kunnen daar prachtige dingen maken. Check het tenue van Frankrijk maar eens! Prachtig, klassiek thuisshirt en een super nationalistisch uitshirt gebaseerd op die wereldberoemde Bretonse schipperstruien. Mochten we de Fransen treffen in Polen of de Oekraïne, dan staan we -wat mij betreft- al met 1-0 achter tijdens het inzoomen op de spelers bij de volksliederen.

NSB tenue

Het uitshirt van Nederland is overigens nog erger, een soort parodie op het NSB uniform, waarvan ik serieus afvraag welke voetbalfan bereid is om hier een euro of 70 voor neer te tellen. Hoewel het Geert Wilders vast wel goed zal staan…

Ik heb tenslotte nog een tip voor Nike; zorg dat de broekjes van hetzelfde materiaal zijn, want tijdens het WK in Zuid-Afrika liepen we echt voor lul in de halve finale en finale. Toen moest er in opdracht van de FIFA gespeeld worden in een volledig oranje tenue en wat mij toen direct opviel was het kleurverschil tussen shirt en broekjes… Iets met een vlag en een modderschuit…

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Wow gave shirts hebben die Fransen.. naja het zwarte uit tenue vin ik wel oke…maar daar geeeeeen oranje broekies onder!!
    Wie weet helpt het afzichtelijke oranje de tegenstander te verblinden of tot kotsen zodat we elke wedstrijd binnen een paar minuten op een flinke voorsprong staan! ((-:)

  2. Goed stukje, want inderdaad een lallak shirt. Zowel het thuis- als uittenue. Wat me verder opvalt is het uitgelichte nike-logo op het uitshirt. . . Niet te doen. Zorg er dan voor dat de leeuw een prominente plek inneemt op het shirt.

    Maar wie weet. Misschien is dit shirt over 20 jaar helemaal retro en een waar collectors-item doordat we volgend jaar winnen. Time will tell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top