Skip to content
Real Madrid-Ajax 1995

Musampa maakt lange neus naar Real Madrid

Nu Ajax en Real Madrid de degens in de Champions League weer kruisen wordt er natuurlijk volop teruggeblikt naar eerdere edities waarin de grootste en meest succesvolle clubs van Nederland en Spanje elkaar eerder troffen. Uiteraard komen de jaren 2010, 2011 en 2012 weer aan bod, jaren waarin Ajax een bijrol speelde en vooral in Spaanse hoofdstad een parodie was op de topclub van weleer.

De wedstrijd van 2010, waarin Ajax met 2-0 verloor, wordt ook veelvuldig gememoreerd als zijnde het begin van de ‘fluwelen revolutie’ bij Ajax. Het was na deze wedstrijd dat Johan Cruijff zijn inmiddels beruchte column in de Telegraaf schreef, maar de jaren er na verging het de Amsterdammers dus niet echt beter. En over Cruijff gesproken, hij was er bij toen Ajax en Madrid elkaar voor de eerste keer troffen in Europees verband.

In 1967 eindigde de terugwedstrijd in het Estadio Santiago Bernabeu, net als de heenwedstrijd in het Olympische Stadion, in 1-1 en moest er worden verlengd. In die verlenging miste Cruijffie een opgelegde kans en verloor Ajax uiteindelijk. Die misser bracht een officier van Justitie er nog toe om Cruijff als verdachte te bestempelen, maar gelukkig waren dit slechts woorden en geen echte daden…

Pas in het seizoen 1972-1973 was er Amsterdams succes toen Ajax, op weg naar de derde Europacup op rij, afrekende met Madrid. Thuis werd met 2-1 gewonnen en in Madrid hield Gerrie Mühren een balletje hoog en besliste hij later de wedstrijd door de 1-0 tegen de touwen te schieten

Champions League 1995-1996

 

Deze demonstratie van suprematie werd ruim 20 jaar later nog even dunnetjes overgedaan door het team dat enkele maanden eerder de Champions League had gewonnen en op doorreis was naar Tokyo om daar de finale om de wereldbeker tegen het Braziliaans Grêmio te gaan spelen.

Ach, we kennen allemaal het verhaal, Ajax was twee, misschien wel drie maten te groot voor Madrid. Er werden glaszuivere doelpunten afgekeurd, Frank de Boer was geblesseerd, Davids stond centraal achterin, maar gelukkig was er zoiets als gerechtigheid en Litmanen en Kluivert zorgden voor de 0-2 overwinning. En toen moest het mooiste nog komen, want het Madrileense publiek trakteerde Ajax op een ovationeel applaus voor het sublieme spel.

Kom er in Nederland maar eens om

Ja, want hoewel alle Nederlandse voetbalfans in geuren en kleuren verhalen over deze Spaanse ovatie blinken ze zelf niet echt uit in het eren van hun eigen helden, laat staan dat we de tegenstander -die veel beter blijkt- eren met complimenten. Zo zijn ras-Ajacieden als Clarence Seedorf en Edgar Davids uitgefloten in de Johan Cruijff ArenA toen ze met een andere club op bezoek kwamen.

Lange neus Musampa

Nee, dan die Spanjaarden, hun club wordt van het kastje naar de muur gestuurd én ze worden nog op hun nummer gezet ook. Kijk maar eens wat de piepjonge Kiki Musampa deed toen Kluivert de 0-2 tegen de touwen punterde…

Musampa maakt lange neus naar Madrid

Back To Top