Skip to content
Terraces & Floodlights

Terraces & Floodlights

Ik werd onlangs uitgenodigd op de boekpresentatie van Terraces & Floodlights van Joris van de Wier, alias @doingthe116, in de COPA Store. Het was een gezellig samenzijn vol met Brabantse traditie, Joris komt uit Tilburg, zoals halve liters lauwe Schültenbrau, taart, gezelligheid en ‘ons Mam’ die de show stal met haar toespraak.

Terraces & Floodlights, of staantribunes en lichtmasten, is echt een schitterend boek. Joris van de Wier heeft dus in een jaar of tien alle 92 stadions van de vier Engelse Leagues bezocht en is daarmee toegetreden tot een illustere club mensen (waarschijnlijk allemaal mannen) die heel Engeland en Wales hebben doorkruist om stadions als Portman Road in Ipswich, Meadow Lane in Nottingham en Belle Vue in Doncaster te bezoeken en af te vinken van de lijst.

Van de Wier is echter een echte liefhebber, dus heeft hij niet obsessief zo snel mogelijk alle 92 stadions bezocht, hij heeft voor ieder bezoek de mooiste wedstrijd uitgezocht die je daar kunt zien. Dat zijn dus veelal lokale derby’s of wedstrijden met een historisch verleden.

Engelse cultuur en geschiedenis

Maar denk nou niet dat het boek alleen maar over voetbal gaat en de reis naar de plaats van bestemming, het gaat zeker ook over de Engelse cultuur en geschiedenis. Zo komt er een heel verhaal in voor over de mijnwerkersstakingen in de jaren ’80 en ook is er een hoofdstuk gewijd aan Ian Curtis, de vroeg overleden zanger van Joy Division.

Ik heb hele kasten vol met voetbalboeken, ben een van de weinigen die alle uitgaven van Hard Gras in z’n bezit heeft, maar ben echt heel blij dat ik een exemplaar van Terraces & Floodlights in mijn collectie heb. Voor een Anglofiel als ik is dit een prachtig standaardwerk, in mijn recensie noem ik het zelfs de Engels voetbalbijbel. En daar is geen woord aan gelogen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top