Skip to content
Daley Blind

Blinde rancune?

Mijn vermoeden blijkt dus echt uit te gaan komen; Daley Blind is en blijft het slachtoffer van zijn achternaam. De jonge Ajacied die al sinds zijn jeugd bij Ajax speelt en in 2009 een contract sloot bij Ajax wordt bij een eventuele verlenging hiervan keer op keer aan het lijntje gehouden.

Hij is nu de enige basisspeler wiens contract komende zomer afloopt, waardoor de club het risico loopt dat de linksbeninge verdediger dan gratis de deur uit loopt. En terwijl Ajax zelfs nog een poging wilde doen om Miralem Sulejmani een nieuw contract te geven, werd Blind te verstaan gegeven dat er in december gepraat zou worden. Hij moest eerst maar eens laten zien dat hij echt in het eerste elftal hoort.

Sindsdien heeft Blind zich op opmerkelijke wijze in de kijker gespeeld, hij is een vaste waarde op de linksback positie, komt regelmatig mee naar voren, is dreigend, heeft een goede voorzet en zou, wat mij betreft, zomaar door kunnen groeien naar een positie centraal in de verdediging. Hetzelfde verhaal als z’n vader Danny, die na een paar jaar rechtsback in het hart van de verdediging terecht kwam naast Frank de Boer die eenzelfde weg bewandelde, alleen kwam hij van de linksback plek.

Van Hanegem

En natuurlijk is Blind niet de snelste, net als z’n vader en andere topverdedigers als De Boer en Ronald Koeman. Hier komt het gezegde van Willem van Hanegem prima van pas; ‘snelheid is niet belangrijk, je moet gewoon op tijd vertrekken’. En ook op andere technische vlakken kan Daley beter, maar hij heeft de afgelopen seizoenshelft laten zien dat hij keihard wil en kan werken, hij verzaakt nooit en geeft dus ook niet op.

Maar toch hebben de wijze heren van het Technisch Hart besloten hem nu geen nieuw contract te bieden, deze aanbieding is uitgesteld tot medio februari… Niet geheel toevallig precies het moment dat het winterse transferwindow weer dicht gaat en Blind dus eigenlijk gedwongen wordt om eieren voor z’n geld te kiezen. Want als hij nu niet naar een andere club gaat loopt hij het risico op de bank te belanden na de winterstop en kan hij het EK met Jong Oranje op z’n buik schrijven.

Nou verbaas ik me de laatste tijd wel meer om de werkwijze van voetbaldirecteur Overmars en z’n kompanen van het Technisch Hart, de keuze om een samenwerkingsverband met de Slowaakse club van Tscheu la Ling is ook zo’n vreemde actie. En in het aankopen van nieuwe spelers blijkt het vooral om de centen te draaien, hoe goedkoper hoe beter en als je bepalende spelers als Vurnon Anita kan verpatsen moet je het vooral doen, ook als daardoor alle cohesie uit het team verdwijnt, zeker nadat Vertonghen ook al weg ging.

Het gerucht dat Blind niet bij Ajax zou passen en minder is dan z’n concurreren Boilesen en Dijks geeft helemaal te denken. De arme Deen is nu al zolang geblesseerd, dat je je serieus af kan vragen of hij ooit nog op niveau terugkeert en Dijks is natuurlijk nog jong en druistig, een type waarvan er bij Ajax nu wel genoeg rondlopen.

Maar toch besluit men om te gokken op de jeugd en een vaste basisspeler te offeren. Ik ben natuurlijk geen expert, maar het riekt naar mismanagement, de continuïteit wordt de nek omgedraaid. En als het dat niet is, dan zit er wat anders achter, rancune misschien? Is Daley Blind inderdaad het slachtoffer van z’n achternaam en moet hij bloeden voor het feit dat z’n vader de kant van Van Gaal koos? Gelukkig had Danny Blind toen nog wel het Ajax-hart op de juiste plaats zitten door tijdig de contracten van een groot aantal jeugdspelers te verlengen, spelers die Ajax de komende tijd hard nodig zal hebben om de gaten te vullen van vertrokken spelers.

Er gaat overigens een gerucht dat Daley Blind een heel hoog contract heeft, dat hem door z’n vader werd aangeboden. Ik kan me dit niet voorstellen, ten eerste is Danny Blind iets te veel gentleman om zoiets te doen, daarnaast weet ik zeker dat zoiets nooit zou zijn geaccepteerd door Rik van de Boog die een jaar eerder al had besloten dat het salarishuis en bonussysteem bij Ajax drastisch op de schop moest. De mensen die roepen dat het belachelijk is dat zo’n ‘beginnend spelertje’ tonnen krijgt hebben sowieso boter op hun hoofd, moet je eens kijken wat beginnende leiders van het Technisch hart krijgen zonder dat ze ooit hebben bewezen het vak in hun vingers te hebben…

Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar ik hoop dat Daley Blind een mooie nieuwe club vind in de winterstop, hij is bij dit Ajax blijkbaar niet welkom. Hij kan dan bewijzen dat hij in een aantal jaar een vaste waarde is bij z’n nieuwe club (PSV?) en zelfs bij het Nederlands elftal. En Overmars? Die heeft keurig gedaan wat hem is ingefluisterd en verdient er misschien wel een paar ton mee voor de club.

Iedereen blij!?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Ik ben niet blij. Erg jammer dat iemand die pretendeert een fan te zijn van ajax maar blijft zagen aan de stoelpoten van de leiding. Het is duidelijk dat je fan bent van vd boog, blind, van gaal, en elke mogelijkheid wilt aangrijpen om ze nog even te complimenteren, geen probleem, maar als je echt fan bent van ajax, stop dan eens met de suggestieve onzin over overmars, jonk, de boer en bergkamp. Vertrouw er op dat ook zij er zitten om volgens hun visie het beste te doen voor ajax. Ondanks wat je probeert te insinueren is er geen enkele aanleiding om aan te nemen dat zij blind om zijn naam weg willen hebben. En dan nog die suggestie dat Overmars zijn zakken aan het vullen is. Zou mooi zijn als jij eens wat respect zou tonen, ouwe.

  1. Ik denk dat je ook fan van Ajax kan zijn terwijl je toch kritisch bent op het gevoerde beleid. Het is namelijk echt zo dat bij iedere club, of bedrijf, fouten gemaakt kunnen worden. En daar mag best iets van gezegd worden. Als we allemaal blind (vergeef me) achter de muziek aan blijven lopen dan geeft dit de leiding een vrijbrief om alles maar te doen wat hen goeddunkt. Dan kan het dus gebeuren dat een -misschien wel- toekomstige basiskracht van het Nederlands elftal gratis de deur is uitgelopen omdat de ‘voetballers’ meer zagen in een (nu) chronisch geblesseerde Deen en een jonge jongen die nog niets gepresteerd heeft op het hoogste niveau.

   Dat je m’n opmerking over Overmars leest als ‘zakkenvullerij’ spreek ik met klem tegen. Ik zeg niet dat hij z’n eigen zakken vult, maar dat hij blij zal zijn als er nog een paar ton (hooguit) voor deze speler wordt gevangen terwijl deze toch weg zal (moeten) gaan.

   1. Je hebt kennelijk later voor de club toegevoegd aan de opmerking over overmars. Je mag wat mij betreft best kritiek hebben en meningen zijn natuurlijk ook per defiitie gekleurd, maar het is bij jou wel heel extreem. Lees je eigen stukje nog eens terug. Het is geen onderbouwde kritiek waarom het vreemd is dat blind niet eerder een contractverlenging heeft gekregen, maar je bent weer eens op een aantal punten het technisch hart aan te vallen en je bent weer blind sr en vd boog aan het verdedigen. Zonder ook maar iets nieuws of overtuigends te melden. Denk overigens maar niet dat jouw kolom enige invloed heeft op het contract van blind, waar jij alleen voor zorgt, samen met vele andere fans, dat er maar negatieve berichtgeving over frank de boer blijft verstaan. Als de resultaten een keer tegen gaan vallen, lopen er vast veel fans achter lui als jij aan en heb je er wellicht aan meegewerkt dat de boer vroeger vertrekt. Dan zal je wel blij zijn…

 2. Behalve dat dit voetbaltechnisch een erg domme beslissing is, bewijst het Technisch Hart hiermee ook zijn financiële onvermogen. Wat zou een Nederlandse linksback, een jonge speler, die net voor het eerst in de voorselectie van Oranje zat, opbrengen? Eén miljoen? Twee? (hou hierbij in het achterhoofd hoeveel Büttner waard was).
  Ook al wil je om welke reden dan ook als Ajax zijnde niet verder met Blind. Is er dan iets mis om nog even lekker aan hem te verdienen? Verleng dan dat contract en verkoop hem in de zomer.
  Door Blind mogelijk gratis weg te laten lopen zit Ajax volgend jaar niet alleen met een probleem op de linksback-positie, maar boren Jonk en Bergkamp de club ook wat makkelijk verdiende euro’s door de neus.

 3. En waarom zou Ajax niet afwachten om de ontwikkeling van Dijks en Boilessen af te wachten. Daarbij komt ook nog eens kijken zet Daley zijn huidige en prima ontwikkelingen door. Over zijn hoogte van zijn contract weten we niets dus waarom dan die suggestie over de hoogte daarvan om vervolgens gelijk daarop de opmerking ik kan het mij niet voorstellen. Nee ik ook niet maar waarom dan toch die opmerking over de hoogte. Dat heeft helaas een hoog prive gehalte en zie de zin niet daarvan. Al met al begrijp ik de handelingen van mijn club wel en begrijp ook dat Daley terug houdend is gezien de emmers bagger die hij over hem heen kreeg.Dan als laatste je opmerkingen over Overmars. Ook hierin geef je een oordeel terwijl je niets op tafel kan leggen waar je die informatie van daan heeft. Een column om snel in de prullebak te gooien gezien het hoge gehalte ik heb gehoord en ik denk wat in werkelijkheid een uit de duin gezogen verhaal is geworden. Als we deze lulkoek willen lezen schakelen we wel over naar de prive site.

  1. Ik ben blij dat je, na het weggooien van m’n column, toch de tijd hebt gevonden om er op te regeren Harry. Ik hoop overigens niet dat je het weggooien letterlijk hebt gedaan, want dan ligt je PC nu in de vuilnisbak 🙂
   Mijn laatste opmerking over Overmars gaat er puur om dat de man nogal op de centen is en hij liever anderhalve ton verdient in de winter dan helemaal niets in de zomer.

 4. Alles hangt af van het salaris van Daley. Ik zie hem ook graag blijven, maar het zou idioot zijn als hij bij de grootverdieners zou gaan horen en daar schijnt ie nu al net onder te zitten. Ik heb dan liever dat ze dat geld uitgeven aan bijvoorbeeld Fischer dan aan Blind. Dan begrijp ik wel dat ze hem even laten zwemmen. Hij mag blijven, maar moet niet op salarisverhoging rekenen.
  Dat heeft niets met rancune van doen.

  1. Hey GU & MK …ik lees deze Gogme Daley column nu pas, maar op twitter wist ik al wel van jullie Daley uitblijfverlenging standpunten.

   Martin Koolhoven zit hier denk ik wel aardig dichtbij wat er echt speelt, Daley zit dankzij oa. zijn pa al wat te lang op een echt te hoog Ajax salaris. Nu zou hij toe zijn aan deze salaris waardering.

   Maar maar dit verstaat bovengemiddeld intelligente Kind van Ajax vast ook wel, Daley weet natuurlijk ook van de economische crisis, nieuwe tijden , nieuw financieel en Ajax Toekomst bestendiger behoorlijk visionair salaris policy.

   Maar zo ik het bezie voelt dit Daley en Ajax al bij mij ook niet goed, te langer leste komt TH in contract bespreking actie.
   Hoe Daley zich dit seizoen zo opvallend goed manifisteert kondigde zich eind vorig seizoen al aan.

   Er wordt mijns inziens door TH en Overmars niet pro actief en sociaal intelligent genoeg geanticipeerd, wat je al eerder zag bij Oussama Bouy, Ismael Aissati en Vurnon Anita.
   Deze spelers hadden nog bij Ajax moeten spelen, Bouy was een klasserijk enorm veelscorende middenveld Ajax eigenkweek, type Theo Janssen. Die jongen is van alles in het vooruitzicht gesteld en beloofd, wat niet nagekomen werd door FdB en TH.

   Met Aissati is FdB bespottelijk mesjogge omgegaan, bij om even wat na 1 heel jaar lang niet praten met een speler , gekte, helemaal met iemand van zijn Ajax potentie.
   Ismael knokte innerlijk hoogbeschaafd ondanks een partij fout en dom Ajax treatment zich terug in het 1e, niet toevallig speelde sinds Izzy meedeed Ajax1 zijn reeks van 14 eindelijk goed spel, dus winstpartijen op naar Ajax dr 31e.
   Maar Izzy verdiende een enorm salaris…hij mocht blijven maar moest dan wel meteen akkoord gaan met een bijkant halvering van zijn salaris. Izzy en Sigi Lens waagde 1 tegenbod, meteen was dat voor TH Ajax reden om hem te dumpen.
   Izzy werd gebruikt om even hun new zeer verstandig gezondmakend en houdend salaris policy “voortaan bij Ajax;
   graag of helemaal niet, doe je het voor het geld, ga dan maar naar elders …bij Ajax investeer je in jezelf en je voetbalcarriere voor later ” maar je kan dit ook met geduld en empathie, intuning doen, ipv bot hard…slikken of stikken…
   Lasse Schone een aardige 1 der betere Eredivisie spelers, lekker transfervrij is natuurlijk zeker niet beter dan ideaal oliemannetje Izzy.
   Izzy vertegenwoordigde meedere hogere Ajax waardes…hij is nu 23..Lasse 3, jr ouder..
   Ik kan me vergissen maar ik heb sterk het vermoeden dat Schone dat verdient wat ze izzy hebben aangeboden…Izzy 1,2x laten tegenbiden waren ze met0,5 of 1K boven de halvering van Izzy salaris uitgekomen.
   Izzy wilde wat graag blijven…maar wederom deed Ajax idioot bot en onheus naar hem…
   Izzy was letterlijk het meest ideale Ajax uithangbord….
   1:van hoe knok je zonder allerlei gezeik in de media en reuring in de club je terug ….
   2: Ajax en Mocri medelanders is nog niet een onverdeeld succes gebleken, maar binnen welke bevolkingsgroep lopen de grootste groeibriljantjes aan voebaltalent rond…overduidelijk bij onze marokkanen….Izzy vertegenwoordigde ook hier Schoolvoorbeeld als geen…
   3:Izzy stond op doorbreken..nou of ie dan voor Ajax hooginteressante transferwaarde zou gaan vertegenwoordigen…
   vergelijk Aissati’s potentiele transferwaarde met die van Lasse Schone…
   4:Eriksen had zo Iniesta een Xavi behoeft …een Aissati nodig om meer naar zijn mogelijkheden te kunnen Ajax ballen…zeker in de wetenschap dat er ene Viktor Fischer ruim 1,5 jr geleden aangekocht was.
   Fischer is De Ideale Speler voor Eriksen en Aissati en vice versa

   Maar Ajax liet Izzy gaan Aissati en Sigi Lens vonden van1,1 mio naar 6K wel een al te grote slok om meteen maar te accepteren..dus ze tegenboden 8K…
   Voor 6,5..7K had ie vast gedaan…moet je Aissati nu al zijn uniek grote beloftes in zien lossen bij Antalya…een Turkse bottomclub..die bovenin speelt..rara hoe kan dat.

   Wie Aissati echt gevolgd heeft weet dat zijn teams met hem altijd meteen meer lijn in hun spel krijgen…altijd!!!
   Aissati heeft silent class..

   Nu Daley heeft ook iets van silent class…zo Anita dat ook heeft..en met Anita is FdB raar onscherp, niet pro actief weinig sociaal intelligent omgesprongen.

   En dat zie ik FdB en TH vaker doen, met de wat stillere introvertere goedwillende meegaande spelers met silent class …maar die spelers hebben natuurlijk wel een geheugen, zelftrots en wat ressentiment opgebouwd….dat moet je als coach TH en Overmars aan zien komen en voelen..

   Ajax is nooit sterk geweest in het empatische, maar de Cruijff Revo gaat uit van het individu en talent….JC wilde niet voor niks oh zo graag Guus en zijn chill wijze wereld-voetbal wijze. met mensen talentkennis en omgang factor als geen.

   Ajax is empathisch nog niet op dat nivo wat past bij de Cruijff revo en topsportfilosofie.

   En aan de Ajax Daley treatment lees ik dat ook weer af..
   er wordt nodeloos pijn en schade aangericht…of Daley geen transferwaarde vertegenwoordigt…maar los daarvan..zo ga je niet met spelers om, zeker geen eigenkwekers, laat staan met een kind van de club..die potdomme een opgaande lijn maakt…

   De signaalwerking die hier vanuit gaat is ronduit SLECHT..onsympathiek ONWIJS…en als Ajax Cruijff revo niet uitkijkt zal dit gaan boemerangen..

   Daley verdient respect..plus damn wat een mentale kracht moet dat jong hebben…VOORBEELD gedrag vertoont Daley..plus zo de interessante van de film van ajax.netwerk.to , ook een Ajax video hobby analist…Daley maakt als enige van alle selectiespelers ..ruimte voor anderen als zichzelf…Daley snapt het Ajax spelletje als weinigen
   Als geen is ie daarnaast ook nog polyvalent, nog meer dan Siem…lv, lcv, lm,cmv kan ie allemaal prima invullen.
   Daley heeft een opgaande lijn…wordt beter en beter, completer en completer, mr Ajax zit dr bij hem dik in..Siem gaat van t zomer op zeker….regeren is vooruit zien….zo een eigenkweek speler verleng je.

   ….Daley kan je vast aan zijn verstand brengen dat ie weinig salaris er bovenop kan krijgen…gezien nieuw salary orders..

   Maar ik ben nog steeds niet klaar. Ajax wacht toch op buitencategorie talent Boilesen…chronisch geblesseerd…zij hamstrings is volgens mij zwaar onverantwoord mee omgesprongen…door de vorige medische staf…

   Men ziet eerstens een lv in Boilesen…..MAAR op lv staat fysiek enmentaal meer druk dan op lcv….op lv moet je veel meer forceren om eigen en andersmans fouten te herstellen..plus je hebt op die plek meer druk op je hamstrings….

   Boilesen is juist de perfecte lcv…een Baresi type..lichtvoetig snel..in en overzicht…technisch puntje gaaf….met veel initiatief en feeling…nou met Daley naast hem op lv is dat ideaal..

   Boilesen mocht die ooit fit worden en blijven..zeer de vraag…laat je zeker 1 jaar niet op lv spelen…juist vanwege die fysiek en hamstring..lies druk bij die positie !!

   Zo weer een lange outofthebox Ajax Cruijff revo plemping….sorry ..

 5. Curieus dat een belangenvereniging voor aandeelhouders zich op deze manier inlaat met het geven van een mening over werknemers van het bedrijf in kwestie. Daarbij is het best leuk om statistieken te gebruiken, maar om daar nu allerhande aannames op te baseren gaat wat ver. Zeker voor een belangenvereniging van aandeelhouders, die denkt te weten wat de twijfels van het Technisch Hart zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top